Keuken Kampioen Divisie

Platje man of the match tegen Jong AZ

‘We zijn tegenwoordig zó goed dat we maar één helft hoeven te voetballen’ concludeerde Telstar-voorzitter Pieter de Waard in de businessclub van de IJmuider BVO. En gelijk had-ie. Telstar spande zich alleen na rust in om toch een overwinning binnen te slepen. Jong AZ ging met 2-1 onderuit.

In de eerste helft kwam Telstar een beetje arrogant over. De ploeg begon nog wel aardig, met kansjes voor Melvin Platje en voor Andrija Novakovich, die tot twee keer toe tegen een AZ-verdediger aanschoot. Maar na een kwartiertje voetballen was het wel gedaan met de Velsense dadendrang. Telstar ging meer voor de ragfijne passjes met buitenkant schoen dan voor de effectieve bal in de voeten van een ploeggenoot. En al die schoonheid eindigde meestal in goede bedoelingen. AZ kreeg daardoor meer vat op het spel en kon gevaarlijk worden. Kai Koreniuk kopte net naast en een vrije trap van Ilias Bel Hassani eindigde in de Telstar-muur. Maar in de 34e minuut was het wel raak voor de Alkmaarders toen Ferdy Druijf een corner onberispelijk binnen knikte. Daarmee zette hij de 0-1 ruststand op het scorebord.

In de tweede helft was de thuisploeg een stuk efficiënter. Mohamed Hamdaoui dolde de AZ-rechtsback en schoot fraai op doel, maar keeper Nick Olij wist netaan redding te brengen. In de 55e minuut was hij echter kansloos na een fantastische Telstar-aanval. Melvin Platje kreeg de bal op de kop van het zestienmetergebied, volleerde naar rechts waar Mohammed Osman in volle sprint de bal op zijn rechterschoen nam om de bal in het dak van het doel te rammen.

Twee minuten later bediende Platje Novakovich, die de AZ-doelman bijna opnieuw klopte. De thuisclub bleef geconcentreerd aanvallen en kreeg daar in de 69e minuut de beloning voor. Osman gaf dit keer de voorzet en Platje schoot tegendraads de dik verdiende 2-1 binnen. Niet veel later deelde Hamdaoui bijna de knock-out uit. Zijn vrije trap eindigde op de lat boven Olij.

Jong AZ werd alleen in de absolute slotfase nog gevaarlijk. Invaller Jelle Duin omzeilde listig de buitenspelval en schoof de bal langs doelman Rody de Boer, maar raakte de paal. De rebound van Druijf eindigde in het zijnet. Toch moest De Boer in blessuretijd nog bewijzen dat hij het grootste keeperstalent van de Jupiler League is. Hij ranselde twee keiharde schoten van Owen Wijndal uit het doelgebied. Daarmee redde hij de drie punten voor Telstar.

Dankzij deze overwinning heeft Telstar nu al, in januari, evenveel punten als vorig seizoen, terwijl er nog zestien wedstrijden te spelen zijn. Als de ploeg voortaan twee helften gaat voetballen moet de nacompetitie toch zeker haalbaar zijn.

Alle uitslagen, de stand en het gehele speelprogramma van de Jupiler League vind je op onze competitiepagina.