TOTO KNVB Beker

Koninklijke HFC strandt in Veenendaal

Wat is voetbal soms toch oneerlijk, dat is de vaststelling na het beladen bekerduel tussen GVVV en HFC. Twee teams die elkaar vier dagen eerder al hadden ontmoet voor de competitie. Na deze wedstrijd geldt absoluut dat voetbal oneerlijk is. Het gebeurt eigenlijk nooit dat een club in zo’n snel dubbel-duel twee keer wint. Deze keer wel, al speelde de scheidsrechter in de uitslag wel een prominente rol.

Deze keer dus wel twee zeges op rij. GVVV gaat naar de laatste zestien en krijgt de grote financiële beloning, HFC staat met lege handen. Onterecht! “Het voelt als Europa Cup,” vertelde GVVV-trainer Niek Oosterlee de sponsors van de Veenendaalse club voor de wedstrijd. “HFC heeft een goede ploeg en de trainer Ted Verdonkschot, ik ken hem goed, hij zal ongetwijfeld wat bedacht hebben.” De woorden van Niek Oosterlee bleken waar te zijn. Het werd een eerste helft die op alle fronten door de Haarlemmers, met Tom Boks voor de beker op doel, gewonnen werd. Maar met één maar: er vielen geen goals.

Omdat er geweldig veel druk op dit duel stond was de wedstrijd in de eerste helft er een met hotseknots voetbal. Maar HFC was twee keer zo goed dan afgelopen zaterdag en beheerste de wedstrijd. Sterling ging goed door en kreeg een corner, een combinatie tussen Kevin de Visser en Daniël van Son werd door doelman Johan Jansen gehouden, Van Son schoot na een mooie actie net naast en Oscar Wilffert kopte een corner net naast. De beste kans kwam in de 21ste minuut. Via De Visser en Roy Castien kwam de bal bij Daniël van Son. Zijn schot spatte via de kruising via de rebound van Roy Castien naar slechts een corner. HFC beheerste de wedstrijd. De handelingssnelheid lag veel hoger dan in de eerste wedstrijd. En alleen een tactische maatregel van de GVVV-trainer voorkwam goals.

GVVV-Koninklijke-HFC-Voetbal-in-Haarlem
Kevin Sterling. (© Voetbal in Haarlem)

Gertjan Tamerus werd door een invaller – vergeleken bij de GVVV-opstelling van zaterdag – uit de wedstrijd gespeeld. Tamerus kreeg door de straffe dekking van Bart Hulsbos geen kans zijn sterke doorkopballen af te leveren. GVVV kreeg nog wel een kans. Wessel Boer maakte de enige fout van de avond en kreeg een vrije trap tegen wegens vasthouden. Tom Boks was zo kwaad over de scheidsrechterlijke fout dat hij op geel werd getrakteerd. De ergste scheidsrechterlijke dwaling vond een minuut voor rust plaats. Roy Castien werd middels een vreselijke schaar van achteren getrapt door Simon Brouwer, die zijn 226e wedstrijd voor GVVV speelde, ernstig geraakt. Een absolute rode kaart, maar het werd slechts geel. Een beslissing die grote gevolgen zou hebben.

In de tweede helft wisselde GVVV de man die in Haarlem nog twee keer scoorde, Soufiane Laghmouchi, die door Danny Hols volledig uit de wedstrijd gespeeld. De doelpuntenmaker kwam niet meer in het veld en werd vervangen door Caifano Latupeirissa. In de tweede minuut na rust werd zijn eerste balcontact, een mooie voorzet fraai ingekopt: 1-0. De maker van de fraaie goal was de speler die rood had moeten krijgen, Simon Brouwer. De goal had veel invloed op de wedstrijd. HFC zakte helemaal weg en kwam niet meer in het spel van de eerste 45 minuten en GVVV werd sterker. GVVV aanvoerder Terschegget kreeg geel na weer een charge op Castien. Ook Kevin de Visser zag de gele kaart.

Michael Timisela werd na 70 minuten vervangen door Jacob Noordmans. Die ging achterin spelen, waardoor Wessel Boer als extra aanvaller de voorhoede inging. Gertjan Tamerus werd vervangen door Tim van Soest en Vince de Kwant kwam voor Daniël van Son. De laatste tien minuten werden een pandemonium. Het tijdrekken was begonnen en Tom Boks redde twee keer fraai bij open GVVV-kansen. Bij een vrije trap ging de HFC-keeper mee en veroorzaakte chaos in het GVVV-strafschopgebied. Een voorzet van De Kwant werd door Wessel Boer net niet benut.

Vier minuten extra werden toegevoegd. Boks weer in de vijandelijke zestien. Wat een spanning. Maar de grootste scheidsrechterlijke fout kwam in de allerlaatste minuut. GVVV-keeper Johan Jansen duwde Tom Boks hard het doel in. Jansen kreeg geel maar de scheidsrechter, Christian Mulder, besloot tot een corner. Iedereen in het voetbal weet dat een overtreding binnen de zestien die wordt bestraft, in dit geval met geel, ook een strafschop betekent. Niet in Veenendaal, de corner leverde niets op en HFC lag uit het beker toernooi. Voetbal is zo heel erg oneerlijk! De Koninklijke HFC dit keer het slachtoffer.

Alle uitslagen van deze ronde van de KNVB Beker vind je op onze toernooipagina.

Tekst: Henny Rückert