Tweede Divisie

Koninklijke HFC is als balsem voor de gekrenkte ziel van Mike van den Ban

HFC kende een topseizoen en eindigde op de derde plaats in de Tweede Divisie. Vele zaken bij HFC hebben ook een schaduwzijde, zo ook dit succes. De talenten Déron Payne (Jong Volendam), Duke Verduin (PEC Zwolle, derde keeper), Mehmet Yüksel (Jong Sparta) werden weggekaapt door BVO’s.  De sterkhouders Wessel Boer (IJsselmeervogels), Vincent Volkert (Spakenburg) en Jordy Hilterman – Rijnsburgse Boys- werden gescout door het grootkapitaal en Franklin Lewis kiest voor zichzelf en hoeft bij FC Lisse niet meer als inval-rechtsback op te draven, maar kan weer op de aanvallende vleugel terecht.

Bij het vertrek van zoveel ‘namen’ is er werk aan de winkel voor TD Sander Vink en zijn commissie. En die stellen jaarlijks toch weer een talentvolle spelersgroep samen.

Voetballers met een deukje- Mike van den Ban- talenten die het elders net niet hebben gered, maar nog wel hongerig zijn.

Linksback John Hilton is er zo één. Hij trainde in het verleden al eens mee met HFC en komt over van Jong Volendam. HFC zal linker wingback Vincent Volkert node missen. Hij was dit seizoen de man van de assist. Hilton is één van de kandidaten om die plek in te nemen.

In de defensie kan Tamerus verder beschikken over Desevio Payne, Danny Hols, Daniël Camara Bos, André Morgan en Oscar Wilffert.

 

Ook centrale verdediger Kane Prins sluit naar verwachting weer aan. Prins  is rustig in de opbouw, heeft lef en een inspeelpass, waardoor HFC een man meer op het middenveld kan creëren.

Dit seizoen was hij door een slepende knieblessure uit de roulatie maar hij kon het wel opbrengen om nagenoeg bij alle duels op de tribune aanwezig te zijn.

Alsw concurrent voor de rechtsbackpositie toverde Sander Vink een verrassing uit de hoge hoed. Oscar Abouseada is zaalvoetbalinternational bij Nederland Onder-19 en komt over van WV-HEDW.

Middenveld

Verloren zoon Thijs Reuvers, die overkomt van Jong Heerenveen, kan volgens Sander Vink ook als linksback acteren. Al speelden zowel Hilton als Reuvers bij hun ex-clubs in een 4-3-3-systeem.

Reuvers zelf speelt graag als centrale middenvelder. Hij werd in 2018 door Ajax bij HFC gescout en speelde daarna ook voor de AZ-jeugd.

Ook het 17-jarige talent Tom Carbaat die doorstroomt naar de A-selectie speelde in de AZ-jeugd als linksback. Maar trainer Gertjan Tamerus ziet in hem meer een centrale verdediger in het 5-3-2-systeem.

Voor de plek van Wessel Boer komt Guus Offerhaus van Jong Emmen in aanmerking.

Offerhaus komt voort uit de opleiding van Hollandia, speelde voor Jong Heerenveen en was recentelijk aanvoerder van Jong Emmen. Ook Richard Plug zat namens Odin ’59 achter hem aan.

Spitsen

De opvallendste naam is echter die van Mike van den Ban. Ex-prof van HFC Haarlem en FC VVV en voormalig trainer en jeugdcoördinator bij HFC.

Zes jaren geleden vol verwachting van HFC naar Katwijk vertrokken daar successen beleefd, maar na een blessure de laatste seizoenen niet meer verzekerd van een basisplaats bij IJsselmeervogels en Quick Boys.

Bij HFC,waar de organisatie en speldiscipline voorop staan, kunnen smaakmakers als Castien en Van den Ban daardoor het verschil maken.

 

Roy-Castien-Voetbal-in-Haarlem

De Haarlemmer keert na zes seizoenen terug op het oude nest en daarmee heeft Gertjan Tamerus ook meteen opties voor verschillende systemen in handen.

Van den Ban kan in de spits om Sietse Brandsma spelen, kan als nummer ‘10’ optreden, maar ook vanaf rechts acteren.

De Koninklijke zit goed in de middenvelders want Gerry Vlak, Koen Tros, Jim Hulleman en Jacob Noordmans verlengden hun contract, terwijl ook de talenten Gillermo Kuling en Joas Kors op de deur kloppen.

 

Topscorer

Voorin beschikt HFC over topscorer Sietse Brandsma en Roy Castien. De Zandvoorter heeft wat littekenweefsel bij zijn knie laten weghalen en verwacht weer topfit en pijnvrij aan de start te verschijnen.

 

Dat geldt ook voor Jeffrey van der Heijden. Hij barst van het talent maar kende een ongelukkige entree in Haarlem.

Hij viel in de voorbereiding van 2020 tegen Ter Leede  uit met een hamstringblessure. Net hersteld speelde hij kort daarna welgeteld 180 tellen mee met HFC-zaterdag, waarna hij met een dikke knie van het veld ging. Een operatie volgde.

AZ

Bij AZ speelde de spits samen met Maxim Gullit, Mo Taabouni en Kenzo Goudmijn. In het 4-3-3-systeem was Van der Heijden centrumspits. Zijn trainer in  Onder-14 was Caspar Dekker, anno 2022 Hoofd Jeugdopleiding bij de Koninklijke.

,,Hij is ook de man die me naar HFC heeft gehaald. Ik kon twee jaar geleden nog een seizoen bij AZ blijven, maar dat zou vooral bankzitten worden. Caspar had me al een keer gecontact, maar ik ging eerst nog op stage bij FC Utrecht, PEC Zwolle en Vitesse. Toen dat niks werd heb ik Caspar gebeld.’’

Keepers

Her vertrek van reservekeeper Richard de Groot en Duke Verduin, die een contract tekende bij PEC Zwolle, wordt opgevangen door Bob van der Hoek van Westlandia en Rens Boer van Alphense Boys.

 

Van der Hoek had begin april al een eerste gesprek bij HFC met Terence Meuwese en Joost Lamp. Van der Hoek speelde jaren in de jeugd van Feyenoord en FC Utrecht.

Een slepende blessure en zijn andere talenten – hij werkte als rapper en model, zorgden ervoor dat hij enkele jaren niet keepte.

Onder de naam van zijn alter ego Bobby Bueno bracht hij speelse, aanstekelijke en bewuste Pop-Rap ten gehore.

 

Om topfit aan het nieuwe seizoen te beginnen toog Van der Hoek in mei naar de VS om daar competitie te spelen voor Chicago Dutch Lions.

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols