Keuken Kampioen Divisie

IJmuidenaar Des Kunst komt met Jong AZ op bezoek bij Telstar

Telstar ontvangt vrijdagavond Jong AZ. Bij de Alkmaarders speelt IJmuidenaar Des Kunst in de spits.

Net als eerder Lars de Kort, Remco Verschuren, Ronald Vader en Melle Springer is hij de zoveelste IJmuidenaar die de AZ-jeugdopleiding doorloopt en hoopt op een doorbraak in het eerste elftal. De tijd begint echter te dringen, de concurrentie, voor hem en ook achter hem, is groot en zijn contract loopt af.

Verdediger

Duizenden dromen geleden speelde Des Kunst als E-junior in Stormvogels D2. De spiedende ogen van de locale scout zagen wel wat in de rechtsbuiten.  ,,Ik ben bij AZ begonnen als centrale verdediger. Vervolgens ben ik ieder seizoen een linie naar voren geschoven, maar ik zie mezelf als een valse negen”, zei Kunst.

Een kwaliteit van hem is dat hij spelsituaties snel doorziet. Hij speelde in de hoogste jeugdelftallen en maakt op 12 oktober 2018 zijn debuut in het betaalde voetbal tegen Roda JC, maar speelde in 2016 al voor Jong AZ, dat destijds in de Tweede Divisie acteerde. Bij AZ komt hij in actie als aanvallende middenvelder of als spits. Een positie die zijn vader ook bekleedde, maar dan bij VSV en een blauwe maandag bij hoofdklasser Stormvogels, dat onder leiding stond van Jacques Koster.

Contract

Een jaar geleden signeerde hij zijn eerste echte AZ-contract. ,,Dit is pas het begin’’ , zei hij toen tegen AZ.nl. ,,Nu moet ik de volgende stappen gaan zetten. Als je van kleins af aan begint met voetballen, dan lijkt de stap naar het profvoetbal nog heel ver weg. Maar voor je het weet zit je in Onder 19 of Jong AZ en dan zie je dat alles mogelijk is.”

 

peter-brink-zzp-boekhouder-voetbal-in-haarlem

Toekomst

De vraag is waar het plafond van Kunst ligt.

Lars de Kort kwam van de vele IJmuidenaren nog het verst bij de Alkmaarders. Hij speelde in het tweede elftal onder Piet Keur maar trok zijn conclusies nadat wisselspelers van het eerste elftal voorrang kregen boven de talenten.

Remco Verschuren was slechts twee seizoenen actief in de Hout. Ronald Vader was technisch wellicht het grootste talent. De huidige trainer van SVIJ was zelfs aanvoerder van de UEFA-jeugd. Maar hij kwam er te laat achter dat mentaliteit ook belangrijk is.

Melle Springer werd ooit bij IJmuiden gescout. De linksbener koos drie jaar geleden voor Telstar en acteert nu bij Stormvogels.

De regionale waakvlam van de hoop brandt nu voor Des Kunst.

Waar ligt zijn plafond?

Bij AZ waar hij te maken heeft met een moordende concurrentie en waar zelfs Ferdy Druijf kiest voor een ‘uitdaging’ in België?

Of elders in het betaalde voetbal?

Tekst: Peter Brink
Foto: AZ.nl / AZ Media