IJmuiden – Stormvogels: noch vleesch noch visch!

De spanning in de wedstrijd vergoedde veel maar niet alles. Het niveau van deze kraker holt, vergeleken met eerdere edities, steeds verder achteruit. Uitzonderingen op deze gure zaterdagmiddag waren de wonderschone 1-1 van Patrick Krop en de roepende in de woestijn, Stormvogels centrale verdediger Joshua Jansen. Gelukkig maar want veel meer was er niet te genieten!

Muur
IJmuiden startte sterk. De in grote getale toegestroomde kijkers zagen dat Stormvogels met de rug tegen de muur werd gezet. Maar met het vele balbezit van IJmuiden werd heel weinig gedaan. Op een uitzondering na strandde alle zwart/witte aanvallen, door slordigheid, in de eindfase of doordat Jansen in de laatste lijn van Stormvogels ingreep.

Ingooi
Dat de 1-0 uur voor IJmuiden uit een spelhervatting kwam was typerend voor de wedstrijd. Op zeker dat de technische staf van Stormvogels in de wedstrijdbespreking het eigen team gewaarschuwd had voor de verre ingooi van IJmuiden. De bal wordt namelijk al tijdenlang richting de eerste paal van de tegenstander gegooid, daar doorgekopt in de hoop dat inlopende mensen daarachter de bal in het doel kunnen werken. En zo geschiedde. Dat de bal pas in tweede instantie na de ingooi werd binnengeschoten doet niets af aan het feit dat Stormvogels hierbij geweldig stond te snurken. Joshua Dominggus was wel wakker, 1-0!

Opportunistischer
Vreemd genoeg werkte de voorsprong in het nadeel van IJmuiden. Stormvogels
kwam door de achterstand los, moest dat wel, en ging wat opportunistischer spelen. Het middenveld werd wat vaker overgeslagen en met de lange bal werden de spitsen
en in het bijzonder Krop gezocht. Dit spelletje sorteerde alleen niet veel effect. De targetman moest opboksen tegen de degelijke centrale verdediger van IJmuiden Stoker of de aansluiting van zijn eigen middenvelders was niet op tijd. Gevolg was veel balverlies. Omdat IJmuiden ook niet veel bracht, zij grossierden in foute keuzes en passes, werd het schouwspel er niet beter op.

Zon
Maar soms breekt de zon even door! In de 37e minuut werd Krop daar waar hij het gevaarlijkst is, in het 16 metergebied van IJmuiden, wel goed ingespeeld. Wat volgde was van grote schoonheid. Met zijn rug naar het doel nam hij de bal met een halve draai mee en schoot met links met een prachtige curve over doelman Hoogendijk heen de bal in de bovenhoek, 1-1! Dat dit de ruststand bleef kon Dominggus van IJmuiden zich aanrekenen. De bal uit volledige vrije kans naast krijgen was veel moeilijker dan simpelweg binnen te tikken!

Evenwicht
Na de rust werd het een herhaling van zetten. Stormvogels had iets meer balbezit maar tot kansen komen was teveel gevraagd. Omdat IJmuiden ook op slot zat bleef het duel uiteindelijk, volgens een ieder terecht, in evenwicht. De balans opmakend na deze puntendeling? Stormvogels en IJmuiden doen nog mee in de strijd om de 2e periodetitel. Maar of zij dat moeten willen is de vraag.

Kwaliteitsimpuls.
Stormvogels is min of meer stil blijven staan in hun ontwikkeling. Zo rond de 3e-4e plaats in de (eind)stand van de 3e klasse zaterdag is het maximaal haalbare lijkt het. IJmuiden is wel bezig aan een sterk seizoen. Zij hebben de achterstand op ploegen als DEM en Stormvogels ingehaald.

Voor beide ploegen is een kwaliteitsimpuls van de selectie een bittere noodzaak willen zij, als zij dat al gaan redden, volgend seizoen in de 2e klasse kunnen meedraaien.

De vis wordt, ook in IJmuiden, duur betaald!

De uitslagen en stand van de zaterdag 3e klasse A vind je op onze competititiepagina.

Tekst: Otto Berendregt
Foto: Simone Prinsse