Nacompetitie

Gemakzucht staat promotie Heemstede in de weg

HFC Heemstede is er niet in geslaagd om via de nacompetitie promotie naar de vierde klasse af te dwingen. Op bezoek bij het Alkmaarse Alcmaria Victrix werd met 1-0 verloren. De Heemstedenaren zijn daardoor veroordeeld tot nog een jaar in de vijfde klasse.

Op een zonovergoten sportpark Egmonderhout werd de finale van de promotie/degradatie wedstrijden voor een ticket in de vierde klasse gespeeld. Alcmaria Victrix, de nummer 10 van de vierde klasse B, mocht op eigen veld spelen om lijfsbehoud tegen HFC Heemstede, de nummer 4 van de vijfde klasse C. Dat de wedstrijd veel spanning met zich meebracht was regelmatig merkbaar, diverse fouten in beide defensies brachten soms grote kansen met zich mee. Het was de aanvallers te danken dat deze kansen direct onschadelijk werden gemaakt.

Nadat Heemstede de eerste minuten de kat uit de boom had gekeken, werd het na 6 minuten gevaarlijk. Een aanval over de rechterkant belandde bij Mathijs Postma die de bal voorzette richting de lange aanvalsleider Marco Trox. Hij kon de bal net niet koppen. Nog geen minuut later was het aan de andere kant doelman Dani Weber die menig Heemstede-fan een hartverzakking bezorgde, nadat hij de bal zo in de voeten van een tegenstander speelde. Buitenspel redde hem van de afgang.

Na en kleine 10 minuten wist weer Alcmaria gevaarlijk te worden. Met een behendige actie zette Jordi Bruin Sverre Bouwens vrij voor de doelman. Een op het oog niet te missen kans werd door Bouwens aan de verkeerde kant van de paal geplaatst waardoor de stand gelijk bleef.

Op slag van rust kreeg Heemstede de grootste kans om de brilstand te doen verdwijnen. Een snelle behendige actie van Mathijs Postma belandde in het strafschopgebiedDoelman Indy Oostdijk was te laat en bracht Mathijs Postma ten val, met een strafschop als gevolg. Dat de doelman zijn huiswerk had gedaan bleek toen hij de strafschop van Jelte Schoonderbeek wist te stoppen. Oostdijk: “Vorige week nam hij hem op precies de zelfde manier, ik wist 100% zeker dat hij in die hoek zou schieten.”

Na rust bleef het spelbeeld ongewijzigd. Heemstede kwam de bal veelvuldig brengen in plaats van de bal het werk te laten doen, terwijl Alcmaria de bal liever door de lucht naar voren schoot. De scheidsrechter floot na iedere vorm van lichaamscontact af. Na 70 minuten leek de doelman van Alcmaria dan eindelijk verslagen. Vanaf de tweede lijn zag Chris Verhelst zijn inzet langs de doelman verdwijnen. Helaas vond de aanvoerder van Heemstede wel de paal op zijn weg.

Heemstede zakte weg en ging met meer gemakzucht en nonchelance voetballen. Hakjes en matige passeer-acties kwamen vaker en vaker voor, gedekt werd er in de ruimte en ingegrepen werd er al helemaal niet meer. Dat resulteerde in de enige treffer van de middag. Twintig minuten voor tijd mocht Sverre Bouwens met de bal vrij de oversteek door het midden maken en uithalen. Zijn inzet verdween laag in de verre hoek, waarna de opluchting groot was: 1-0. Heemstede probeerde nog een goal te forceren, maar het mocht niet baten. Eerst werd een inzet van Wessel Koot van de lijn gehaald, om vervolgens een schot van Paul van Schinkel via de binnenkant van de paal weer het veld in te zien gaan.

Na een klein beetje extra tijd vond de scheidsrechter, Mevrouw Steur, het genoeg. Alcmaria Victrix handhaaft zich in de vierde klasse en zal volgend jaar er weer tegenaan moeten. Voor HFC Heemstede is het uithuilen en opnieuw beginnen in de vijfde klasse.

Alle uitslagen en het programma van de nacompetitie op zondag vind je hier.

Verslag & foto: Justin Luiten