Voetbal in Haarlem

Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

Eric Lucke: “Het was een leuke tijd, maar het is goed zo.”

DoorRedactie

jan 5, 2017
Eric Lucke - Voetbal in Haarlem

Na zes jaar als interim-voorzitter VSV te hebben geleid, besloot Eric Lucke in december om met de start van het nieuwe jaar zijn functie neer te leggen. Zijn huidige werkzaamheden en een nieuwe en zeer intensieve werkopdracht maakten het onmogelijk de twee functies te combineren. Hiermee eindigde een succesvolle periode voor de club uit Velserbroek. Voetbal in Haarlem-verslaggever Ap Ras had een uitgebreid gesprek met hem.

De nu 52-jarige Eric Lucke begon zelf met voetballen bij DSS toen hij 6 jaar oud was. Daarna was hij nog te zien in de shirts van zaterdagclub Kennemerland en Renova. Een groot aantal jaren later kwam Lucke via zijn zoons terecht bij VSV. Binnen korte tijd veroverde de club zijn hart en toverde het om in een rood-witte versie.

“In mijn tijd als voorzitter waren er voldoende hoogtepunten binnen de club zoals het honderdjarig bestaan, promoties van het eerste zondagelftal van de derde naar de eerste klasse, het oprichten van een zaterdag- en zaalvoetbaltak, galafeesten, jeugdkampen en het nieuwe tenue,” vertelt Lucke. Tegenover de hoogtepunten stonden ook een aantal dieptepunten in de periode van zes jaar. “Het overlijden van vicevoorzitter Wijnand de Weers – wat een enorme impact had binnen de club – maar ook de terugloop in het leden aantal van 750 naar 500,” legt hij uit.Lucke VSV - Voetbal in Haarlem

Door de terugloop van het aantal leden zal de zondag eersteklasser dan ook de nodige tijd en moeite moeten gaan stoppen in het behouden van de huidige leden. Daarnaast wordt er gehoopt dat nieuwe leden vanuit de woningbouw op het huidige terrein aangetrokken worden. “De aantrekkingskracht van de nieuwe accommodatie moet het aantrekkelijk maken om bij VSV te komen voetballen,” aldus de inmiddels voormalig voorzitter. “Een groot aantal jeugdleden heeft aangegeven bij de overstap naar de senioren op zaterdag te willen gaan voetballen en dat zal dan ook de toekomst moeten gaan worden.” Deze trend is te zien bij meerdere regionale voetbalclubs.

De toekomst van VSV ligt dan ook op het te realiseren van het nieuwe complex aan de snelweg A9. Bij de eerste plannen zouden hier 7 velden moeten komen, maar dat is aangepast naar 4 velden waarvan 1 met kunstgras. Alle plannen zijn klaar en PBD (voorheen Bouwfonds Ontwikkeling, red), Schot Infra en ingenieursbureau Sweco staan in de startblokken om aan het werk te gaan. Het wachten is op een akkoord over een geluidscherm, waarbij de gemeente Velsen wat druk voelt vanuit de regering die graag snel woningen gerealiseerd ziet worden. Het plan omvat de bouw van 324 woningen. Gehoopt wordt dat VSV het seizoen 2019/2020 kan beginnen op het nieuwe complex.

Op dit moment speelt het vlaggenschip van VSV voor het tweede seizoen in de zondag eerste klasse. Een echte rol van betekenis wordt daarin niet gespeeld. “Handhaven zou mooi zijn, maar degraderen is geen ramp voor de club. Tachtig procent van de leden is jeugd,” zegt Lucke. “Het is een kwestie van wachten op een lichting die opnieuw de stap omhoog zou kunnen gaan maken, maar samenwerken met een andere club moet niet worden uitgesloten.”

Het overall managen van de club, het bestuur en de vrijwilligers gaat Eric Lucke missen. Hij is trots op het huidige bestuur wat uit zes leden bestaat, waarvan de helft vrouwen. “Dat is uniek in de voetbalwereld,” meent Lucke. Tevens is hij voorstander van een afgesproken termijn als bestuurslid. “Ik hoop dat er snel een nieuwe voorzitter komt vanuit de club. Er zijn gesprekken gaande,” besluit Lucke. “Het was een leuke tijd, maar het is goed zo.”

Door Redactie