De ranglijst liegt niet. Velsen is weer koploper na zege op SDO

Jan Nederburgh heeft door het leven en door de sport leren relativeren en predikte realisme na de  de 2-0 zege op SDO. Uitblinker Bryan Dijkhuizen zei:,,We staan nu bovenaan, waarschijnlijk is dat nu ons plafond. We zijn er ten opzichte van vorig seizoen in de breedte onwijs op vooruit gegaan.’’

Openingstreffer

De goals vielen – net als vorige week in Groningen -op het juiste moment. Dat typeert een koploper. De eerste helft leek in 0-0 te eindigen toen Angelo Beck een minuut voor rust druk zette bij het zesmetergebied en een verdediger de bal tegen de verbaasde middenvelder opschoot, waarna die het doel inrolde, 1-0. Het was wederom een goal van de topscorer, die als linksbener vaak inzakt om de opbouw te verzorgen, waarna linksback Stijn van der Voort diepte kan maken.

Backs

Deze back is rechtsbenig en trok een paar maal naar binnen in plaats van naar buiten, maar rondde zijn acties goed af, maar ze legden het nodige risico in het spel. Net zoals aan de andere  kant Job Alderliefste goed debuteerde, maar positioneel nog stappen kan zetten.

Na de hervatting speelde SDO alles-of-niets met vier spitsen. ,,Verdedigend stonden we zeer goed’’, zei trainer Jan Nederburgh. ,,Echt gevaarlijk is SDO niet geweest. Op die verre inworp en de daaropvolgende kopbal na dan.’’

Albers

Die kopbal van Jesse van Huisstede pareerde Yorinn Albers op katachtige wijze. Tien minuten voor tijd was het Frencel Lewis die uit een assist van Angelo Beck die de 2-0 binnenkopte. Het was vooraf nog allerminst zeker of de aanvaller zou starten.

Het was dat Lennaert Stuur zich had laten testen op corona en nog in afwachting was van de uitslag, anders had Stuur waarschijnlijk gespeeld.  ,,Frencel kan heel goed voetballen’’, zei Jan Nederburgh. ,,Dat zie je meteen. Hij wil hogerop en beter worden dan moet je fysiek sterker worden en ook veel trainen….’’

Koploper

Na afloop bleek dat Velsen vanwege het doelsaldo koploper is in de hoofdklasse. Wat vooral opvalt zijn het geringe aantal tegendoelpunten -twee in vijf duels-. Het wekte dan ook geen verbazing dat Bryan Dijkhuijzen tot man van de wedstrijd werd verkozen. Al had die eer ook aanvoerder Remco van Dam ten deel kunnen vallen. Het centrale duo is van levensbelang voor de club. En Dijkhuijzen, die als iedereen fit is, niet eens zeker lijkt van een basisplaats, vulde de absentie van Mischa Plug uitstekend in.

 

zzp-boekhouder-haarlem

Focus

24 Jaar is hij pas. Twee jaar geleden neergestreken vanuit EDO, omdat hij graag onder Martin Haar wilde trainen.  ,Ik kwam destijds niet vol zelf vertrouwen bij Velsen aan en wilde me ook nog eens té graag bewijzen. Ik liep mezelf voorbij’’.

Dat resulteerde in een invalbeurt van een halfuur waarin Dijkhuijzen twee keer -onnodig- tegen een gele kaart aanliep. Zijn lot leek bezegeld. Maar gedurende het seizoen knokte hij zich terug. Toen dwaalde hij nog wel eens af met zijn gedachten, was hij meer een dromer.

Maar tegen SDO koos hij ook de momenten om diep te gaan en een overtal te creëren. ,,Na de 1-0 hebben we verdedigend een blok neergezet waar bijna geen ploeg doorheen komt.

Als iedereen zijn verdedigende taak doet kunnen wij gewoon blijven meedraaien. We missen zelfs nog vier routiniers – hij doelt op Jurjen Dikker, Daniël Zuiverloon, Mischa Plug en Gilermo Pengel-.

 

Ten opzichte van vorig jaar zijn we in de breedte veel sterker geworden. Natuurlijk kunnen we bovenin mee blijven doen.’’

Realisme

Jan Nederburgh weet hoe de voetballerij werkt. Na het gelijke spel tegen Alphense Boys hemelde hij zijn ploeg op door de vele kansen te benadrukken. Nu fungeert hij als katalysator. Hij tempert de euforie, is meer realistisch. ,,In deze klasse kan elke ploeg van iedereen winnen. De onderlinge verschillen zijn niet zo groot. Er zitten voetballend hele goede ploegen bij, maar wij kunnen heel goed verdedigen, zo blijkt.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Frans van der Horst