Zondag Hoofdklasse A

Job Alderliefste maakt basisdebuut en klopt op de Velsen-deur

Wim Suurbier was vroeger rechtsbuiten maar haalde als back het Nederlands elftal. Daniël Zuiverloon is van origine ook rechtsbuiten en al jaren de vaste rechtsback bij Velsen. Door zijn absentie maakte Job Alderliefste zondag als back zijn basisdebuut in de competitie. De 19-jarige IJmuidenaar speelde in de jeugd bij AZ en Volendam als rechtsbuiten en verkoos Velsen afgelopen zomer boven HFC Onder-21.

Daar stond hij dan met zijn 19 lentes. Job Alderliefste uit IJmuiden. Een tengere back, maar met de bagage van de ervaring bij bvo’s in zijn rugzak.

Rechtsback was hij zondag. Daniël Zuiverloon is al weken geblesseerd, vorige week speelde Richie Agyapong even op die plek omdat Mischa Plug uitviel. Bryan Dijkhuizen kan ook op die plek spelen, maar moest door de absentie van Plug centraal spelen.

Dus kwam Jan Nederburgh bij Job Alderliefste terecht. ,,Job was er vorige week niet bij omdat hij een huwelijksfeest van zijn ouders had. Uit voorzorg hadden ze dat speciaal op zaterdag gepland, want dan kon Job op zondag spelen.”

Vleugelspeler

..Ze hadden uiteraard geen idee dat we op zaterdag in Groningen zouden spelen.’’

Een week later stond-ie dan wel in de basis. Qua postuur ziet hij er meer uit als een authentieke vleugelspeler.

,,Dat was ik ook in de jeugd bij AZ en bij Volendam, maar bij HFC hebben ze een back van me gemaakt. Ik speel graag in het 5-3-2-systeem als back.’’

Want spelen in het 4-3-3-systeem, zoals tegen SDO, eist wat meer concentratie en spelinzicht. Maar Alderliefste kweet zich goed van zijn taak en klopt op de deur, zei Jan Nederburgh. In de voorbereiding mocht hij al aan het grote werk ruiken en bleek hij positioneel nog te kunnen verbeteren.

,,Ik hoefde niet weg bij HFC en kon eventueel in Onder-21 spelen, maar ik denk dat Velsen beter is voor mijn ontwikkeling.’’

peter-brink-zzp-boekhouder-voetbal-in-haarlem

Sterker worden

Vorige week acteerde hij met het tweede tegen Hoofddorp en speelde hij na de rust als rechtsbuiten en leverde een paar panklare voorzetten af.

Peter Vermolen is trainer van het tweede elftal. ,,Job heeft een snelheid, dat is niet normaal. Ik denk dat hij bijna net zo snel is als Daniël Zuiverloon en hij heeft een voorzet-op-maat in huis. Aanvallen als verdediger kan hij wel, maar hij heeft zo’n drang om zich te bewijzen. Doe nou eerst je verdedigende taak en ga dan pas aanvallend denken, heb ik hem gezegd.’’

Trainen

,,Job heeft alle weken goed getraind’’, zei Jan Nederburgh. ,,Dat is belangrijk, dan kan je beter en sterker worden. Hij komt ook altijd. Hij mag nog wat sterker worden in de duels.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Frans van der Horst