Zaterdag 5e klasse B

SVIJ wint met de kop in de wind

Het is algemeen bekend, dat het in IJmuiden altijd waait. Overigens is dit niet waar, want er zijn meteorologisch altijd twee dagen waarop het niet waait, helaas zijn dit dinsdagen.

Dus Rauw aan Zee, kop in de wind. Korte mouwen, gewoon lekker voetballen met zo’n briesje. Dat kon ook prima. De gasten uit Zwanenburg, hadden er duidelijk meer moeite mee. Eerst vonden de spelers het maar niets dat ze op echt gras moesten spelen en dan ook nog zo’n wind over het veld van goal naar goal.

In tegenstelling tot SVIJ hanteerde Zwanenburg de lange bal en eerlijk is eerlijk, daar kwam best wel gevaar uit, echter ongelukkig genoeg gingen er ballen meer over de ballenvanger dan op het doel. SVIJ probeerde te voetballen met een goede opbouw van achteruit, naar het middenveld, waar vooral loopwonder Robin Ulehake steeds gevonden kon worden. Van daaruit ging het via combinatievoetbal naar de voorwaartsen die keer op gevaarlijk voor de goal verschenen. Jammer genoeg was SVIJ wat slordig in de afronding, dus daarin ontliepen beide partijen elkaar niet.

Toch wist SVIJ het veldoverwicht in de 42ste minuut met een goal compleet te maken. Na een mooie één-twee combinatie tussen Jari Dikker en Rowan van Eik kon de sluitpost van Zwanenbrug met moeite het strakke schot van Dikker tot corner verwerken. De corner van Kevin van Leeuwen werd door Mitchell Geeven prachtig in de bovenhoek gekopt. 1-0 en meteen de ruststand.

Na de rust eigenlijk hetzelfde beeld alleen ging Zwanenburg nu tegen de wind in de lange bal hanteren en dat was niet echt een succesvolle strategie, want SVIJ kon telkens moeiteloos de bal veroveren. Doordat SVIJ wel bleef combineren kon het Zwanenburg goed onder druk houden. Het was met name Hassan Alikiali die op rechts steeds kon op komen en zo voor gevaar wist te zorgen. Zo ook in de 56ste minuut toen hij opkwam, de bal aflegde op Barzilay, die speelde Geeven vrij, die knap overzicht hield en Mevlut Güntürk de 2-0 liet aantekenen. Volgens trainer Nico van den Berghe is dit een trainingsvorm en fantastisch om dat terug te zien in een wedstrijd.

SVIJ werd weer eens slordig en dacht freewheelend de finish te halen, maar daar dacht Zwanenbrug toch anders over en in de 80ste minuut rondde de spitsen van Zwanenburg wat geklungel in de SVIJ defensie af en stond met nog 10 minuten te spelen er ineens 2-1 op het scorebord.

Zwanenburg kreeg het geloof en SVIJ liep plotseling achter de feiten aan. Tot tweemaal toe veerde de bank van Zwanenburg op, maar helaas besloot keeper Remy Heruer niet mee te werken en ranselde beide keren op schitterende wijze de bal uit zijn goal.

In de 87ste minuut onderschepte Dylan Lemm een crosspass, die hij inleverde bij Damian van Leeuwen. Hij stuurde de bal diep op Raymond Mutebi, die doorbrak, goed om zich heen keek en Kevin van Leeuwen vond die SVIJ in de veilige haven schoot en 3-1 eindstand op het bord bracht.

Een verdiende overwinning, vooral omdat SVIJ beter met de weersomstandigheden om wist te gaan.

Met dank aan Peter Barzilay.