Stormvogels heer en meester

Al een flink aantal seizoenen probeert Stormvogels, 110 jaar jong (!), manhaftig promotie naar de tweede klasse af te dwingen maar slaagt daar steeds net niet in. Of de concurrentie was net wat constanter (SV Zandvoort, Kagia en KHFC) of COVID 19 gooide roet in het eten. Wederom moest na het afgelopen seizoen via de nacompetitie het zo vurig gewenste doel worden bereikt maar zestien ploegen strijden slechts om drie plekken in de tweede klasse. Eerste tegenstander Amstelveen-Heemraad kwam zaterdag op bezoek op Zeewijk.

Bij winst stuiten de ‘’Vogels’’ in de tweede ronde op de winnaar van FC Zaandam en Olympia Haarlem. De inmiddels midden dertiger, sterkhouder en aanvoerder Joshua Jansen, die sinds 2015 bij Stormvogels acteert na een prachtige zeer succesvolle periode in en bij Katwijk, is optimistisch gestemd. Zijn trainer Patrick Krop roemt de inbreng van zijn aanvoerder. ‘’Joshua is zo belangrijk voor ons. Natuurlijk pakt hij nu wel eens extra rust door de week, maar hij staat altijd goed, coacht naar behoren, gaat voorop in de strijd en elke spits heeft een lastige middag tegen hem.’’

Uitgaan van eigen kracht

“We gaan vanmiddag gewoon uit van onze eigen kracht. Dit is de beste selectie waarin ik heb gespeeld en ik heb dus het volste vertrouwen in een goede afloop. Of we nu uit of thuis spelen in de tweede ronde maakt mij niet zoveel uit want we spelen dit seizoen uit ijzersterk. Of ik nog lang doorga? Zolang ik fit blijf wel,’’ poneerde de afgetrainde routinier zonder een spoortje van twijfel in zijn stem die zoals zo vaak begin juli naar Canada afreist om daar te participeren in een aansprekend voetbaltoernooi. Een echte liefhebber dus. Het bleken profetische woorden van de aanvoerder te zijn want de Zeewijk bewoners gingen onstuimig van acquit, drukten de tegenstander ver naar achteren en vonden al na 1 minuut en 29 seconden (!) het net. Melle Springer slingerde een corner hard en effectvol voor de goal waarop de Amstelveense goalie zich lelijk verkeek en het antwoord schuldig moest blijven. Centrumspits Milan van Essen pakte bij de tweede paal het presentje dankbaar uit en kopte Stormvogels op die zo belangrijke voorsprong. Vervolgens was het eigenlijk voornamelijk wachten op de tweede goal maar Stormvogels, totaal in control, had geduld nodig en vond pas vlak voor rust wederom een gaatje toen Bastiaan Scholten de hoek voor het uitkiezen had en diagonaal beheerst raak mikte; 2-0.

A.s. dinsdag uur van de waarheid

Wie gedacht had dat de gasten na rust uit een ander vaatje zouden gaan tappen en zeker fysiek een tandje zouden gaan bijzetten, kwamen bedrogen uit. Amstelveen-Heemraad was totaal niet opgewassen tegen het vaardige en bij vlagen hallucinerende combinatiespel van Stormvogel en liep constant achter de spreekwoordelijke feiten aan. De gastheer was oppermachtig, heer en meester en zag Melle Springer halverwege het tweede bedrijf 3-0 aantekenen toen hij het laatste zetje gaf na een voorbeeldige aanval. Dat invaller José Leone vlak voor tijd 4-0 liet aantekenen na wederom een knappe aanval was eigenlijk alleen nog maar belangrijk voor de statistieken. Dinsdag komt Olympia Haarlem op bezoek in IJmuiden en de opdracht is glashelder: alleen bij winst wordt de zo begeerde halve finale bereikt en komt promotie nadrukkelijk in zicht.

Hans Akkerman