Hecht collectief Stormvogels superieur

Zowel Olympia Haarlem als IJVV Stormvogels hadden voor het seizoen al de ambitie uitgesproken om na dit seizoen op tweede klasse niveau te willen acteren. De ‘’jonkies ‘’van Koninklijke HFC streken echter met de (kampioens)eer en veroordeelden beide kemphanen tot nacompetitievoetbal.

Dinsdagavond was het dan ook do or die. De rivalen gaven elkaar niets toe en hielden zaterdag sportief huis en wonnen beiden afgetekend met 4-0 in de eerste ronde. De opdracht was glashelder. Winnen om door te gaan en op naar de laatste vier en bij verlies uitschakeling en wederom een seizoen veroordeeld tot de derde klasse. Er stond dus wat op het spel en de spanning was voelbaar op Zeewijk. Zou het thuisvoordeel de doorslag geven…of….?  ’’Het zal niet makkelijk worden,’’ verwachtte Patrick Krop. Barry Tjeertes zit op zijn plek in Schalkwijk want hij verlengde zijn contract met maar liefst vijf seizoenen bij Olympia Haarlem. ’’We hebben stappen gezet en we gaan door op de ingeslagen weg. Er zit rek in deze selectie,’’ liet hij eind december al hoopvol optekenen.

Ruim 500 supporters langs de lijn en op de tribune, prachtig weer, een groene grasmat en twee ploegen die er zin in hadden. Vanaf de eerste balomwenteling waren de intenties duidelijk. Het hechte collectief van Stormvogels tegen Olympia Haarlem dat de lange bal hanteerde om de drie snelle en handige spitsen te voeden. Stormvogels had de overhand en creëerde voor de pauze zes mogelijkheden. Twee gemiste kopballen van de sterk spelende spits Milan van Essen, twee geblokte schoten en nog een kopbal van Brian Ezeoke die door de Haarlemse goalie Dennie van der Giezen spectaculair tegen de lat werd gewerkt.

Ⓒ Voetbal in Haarlem

Olympia stelde daar aanvallend niets tegenover maar haalde toch nog met de brilstand de rust. Het eerste kwartier na rust dan toch wat offensieve oprispingen aan Haarlemse kant, zonder dat het overigens tot kansen geraakte. Daarvoor speelde de achterhoede met de uitblinkende Niels Stoker en Joshua Jansen, fantastisch gesecondeerd door de twee felle vleugelverdedigers te soeverein en superieur.

Na een minuut of twintig eindelijk dan toch die belangrijke eerste IJmuidense goal. Invaller Kay Keus zette voor, Brian Ezeoke kopte op doel en zag vlak voor of achter de doellijn Alje Wiltenburg de bal het eigen doel inwerken;1-0. Een bevrijdende en verdiende voorsprong. ’’Of mijn kopbal nou wel over de lijn was of niet, dat maakt mij niets uit. Het gaat om het team en niet om mij,’’ glunderde Brian Ezeoke na afloop met een sportdrankje losjes in zijn hand.

Ⓒ Voetbal in Haarlem

Olympia moest nu natuurlijk komen, miste vernuft en toen was daar tien minuten voor tijd plotseling Melle Springer die liet zien meer in zijn mars te hebben dan derde klasse voetbal. Daarvoor was de oud-Telstar-speler iets wat ongelukkig in zijn acties maar zijn goal en de bevrijdende tweede treffer was een juweeltje. A la Arjen Robben slalomde Springer vanaf rechts achteloos langs twee verdedigers en schoot de bal in de uiterste hoek, onhoudbaar voor keeper Van der Giezen; 2-0 .

Heel aanwezig IJmuiden ontplofte van pure vreugde want de overwinning lonkte nadrukkelijk. Wat Olympia Haarlem daarna nog ondernam, het sorteerde geen enkel positief effect want de hechte IJmuidense afweer gaf geen krimp en kwam keer op keer winnend uit de duels tot wanhoop van de gasten die nog wel aanzetten voor een slotoffensief maar niet het vernuft hadden tot uitgespeelde kansen te geraken.

Ⓒ Voetbal in Haarlem

Het laatste fluitsignaal zorgde voor een orkaan aan geluid en pure vreugde. Spelers en staf en supporters realiseerden zich dat de zo fel begeerde promotie nu wel heel dichtbij komt. E.V.C. Edam is zaterdagmiddag de tegenstander op neutraal terrein (Zaandam werd voorgesteld door de Edammers) en mocht het niet lukken, dan is er nog altijd een herkansing drie dagen later. Daar houdt echter niemand in IJmuiden rekening mee want het team zit in een flow. ’’We zitten in een ritme en dat is fantastisch om te zien,’’ jubelde een opgetogen Patrick Krop.

’’We zijn groeiende,’’ straalde en poneerde captain Joshua Jansen, vlak na afloop. Hij kwam handen te kort om alle felicitaties in ontvangst te nemen op een heerlijke zomerse avond waar maar weer eens bleek dat een hecht collectief vol wilskracht en van daaruit voetballend vermogen tot heel veel in staat is. Dat zag ook de nieuwe trainer van Telstar. ’’Ik ben onder de indruk jullie,’’ sprak Mike Snoei na afloop vol bewondering in de bestuurskamer.

Hans Akkerman
Foto’s: Voetbal in Haarlem