Stormvogels flikt met promotie het bijna onmogelijke

Als best-of-the-rest de nacompetitie beginnen, dan een derdeklasser uitschakelen en uiteindelijk ten koste van de gedoodverfde titelkandidaat promoveren. Stormvogels-zaterdag flikte het dit seizoen. Door in een tweeluik Velsenoord te verslaan is de ploeg van Marco Adema terug op het niveau waar het een jaar eerder uit degradeerde.

Het duel in IJmuiden had zaterdag de nodige tijd nodig om te ontbranden. Voor de rust was er een kans te noteren voor Stormvogels-aanvaller Björne Slobbe, echter stond zijn vizier niet op scherp. Aan de andere kant miste Yoran Wezepoel het nodige geluk toen zijn inzet via de lat terug het veld in sprong. Germain Ebbeling redde ook nog op een inzet van de bezoekers, waardoor de rust doelpuntloos werd behaald.

Van Westen - Voetbal in Haarlem
Jari van Westen was belangrijk. (Foto: Hans Willemse)

Kort na rust brak Brian Ezeoke het duel open. Zijn schot van een meter of twintig vloog voorbij de doelman van Velsenoord in het net: 1-0. Lang genieten kon de thuisploeg niet van de voorsprong. Kort na de openingstreffer zette Yoran Wezepoel de bezoekers op gelijke hoogte. Jari van Westen was kort daarna aan de beurt, waardoor het echt een wedstrijd werd. Zijn schot verdween tussen verschillende spelers door in het doel van Velsenoord: 2-1.

Door de 2-2 eindstand in het eerste duel moest de ploeg van Danny Brands risico’s gaan nemen en gaf het achterin de nodige ruimte weg. Het was dat Ian Hille de trekker niet kon overhalen, want anders was het lot beslecht. Tot drie maal toe liet hij het na het duel te beslissen. Als gevolg daarvan trad een oude voetbalwet op. Maak je hemzelf niet, dan doet de tegenstander het wel. In de slotminuut nam Leroy Lans de bal uit een volley op zijn slof. De bal vloog schitterend binnen, waardoor een verlenging op de loer lag.

Stormvogels - Voetbal in Haarlem
Stormvogels promoveert! (Foto: Hans Willemse)

Ver in blessuretijd gebeurde het dan toch voor de ‘Vogels’. Wago Matitaishvili brak los van zijn tegenstander en zag Velsenoord-doelman Rick van der Linden te ver voor zijn goal staan. In de zevende minuut van de blessuretijd vloog de bal stijlvol over de keeper en viel via de paal binnen. Het feest in IJmuiden brak los. Kort daarna volgde het laatste fluitsignaal, waardoor niet favoriet Velsenoord maar outsider Stormvogels promoveert naar de derde klasse. Een welkome opsteker voor de club die volgend seizoen alle aandacht verlegt naar de zaterdagtak.