Roy Castien antwoordt met zijn magische linker na vijf duels bankzitten, HFC wint weer

Roy Castien heeft veel kwaliteiten en eigenschappen die trainer Gertjan Tamerus niet heeft en vice versa. Samen zouden ze één top-eredivisiespeler vormen. Voeg de intrinsieke motivatie, analyserend vermogen en het teamdenken van de meer rationeel ingestelde Tamerus samen met de individuele klasse, het gogme én de genialiteit van het gevoelsmens Castien en je hebt alles wat een topspeler nodig heeft. Tamerus is echter de coach die de pupil optimaal moet laten presteren. Na vijf duels op de bank te hebben gezeten deed Roy Castien het enige juiste tegen Excelsior Maassluis. Hij liet zijn magische linker voet weer spreken met een weergaloze 1-0. HFC won met 3-0 en staat weer op de tweede plaats.

Manager

Naast trainer en coach is Gertjan Tamerus in deze fase van de competitie ook meer en meer een manager van zijn spelersgroep. Aan het begin van het seizoen luidde hij nog de alarmklokken aan de Spanjaardslaan. TD Sander Vink spoedde zich naar het complex en vroeg wat er aan de hand was. Tamerus wilde er graag een a twee volwaardige spelers bij. Hij had slechts vijftien volwaardige eerste elftalspelers. Vink gaf aan dat er budget was als er zich een buitenkansje voordeed.

Groei

Ruim zes maanden later bestaat de selectie van de Koninklijke ineens uit achttien a negentien volwaardige eerste elftal spelers. Déron Payne, Mehmet Yuksel en keeper Duke Verduin hebben zich doorontwikkelt. En dus moet Tamerus managen om alle kikkers in de kruiwagen te houden. Soms komt tijdens een volle speelkalender dan een lichte blessure of pijnje bij een basisspeler goed uit.

 

Ritueel

Voor de training op dinsdagavond begon had Gertjan Tamerus met Koen Tros even een onderonsje. Het is een terugkerend ritueel dit seizoen. De trainer polst dan een licht geblesseerde speler en vraagt hoe de zaken ervoor staan. Hij deed dit eerder dit seizoen met Sietse Brandsma en Roy Castien.

Vaak beslist de trainer dan de mate van trainingsintensiteit en overlegt met de fysio of de speler wedstrijdfit is. Koen Tros gaf dinsdag aan wel te willen spelen, hij trainde ook mee. ,,Er zat wel nog wat vocht in mijn knie, maar er was niks schadelijks.’’ Tros ontbrak woensdag op het wedstrijdformulier en zei. ,,Ik heb mijn rust gepakt als ik over mijn knie wrijf merk je toch nog dat er wat vocht inzit doordat ie weer wat meer opzet. Ik had wel kunnen spelen, maar zaterdag is al weer een wedstrijd.’’

Win-win

In dit geval zorgde het ervoor dat alleskunner Jim Hulleman de rol van controlerende middenvelder van Tros overnam en Oscar Wilffert  als linker centrale verdediger kon opereren.

Lies

Wilffert startte op 26 september voor het laatst in de basis in de met 3-2 verloren wedstrijd bij TEC. Hij kampte in de voorbereiding met een liesblessure, kwam terug, speelde tegen Excelsior Maassluis, HHC Hardenberg, IJsselmeervogels, ADO’20 voor de beker en tegen TEC.

Corona

,,Ik heb tijdens de coronastop alles getraind, ook toen we in de middag om 14.00 uur gingen trainen’’, zegt de verdediger. ,,In de aanloop naar de hervatting van de competitie speelde ik mee in de oefenduels. Ik ging er van uit dat ik tegen Jong Sparta zou spelen tot ik positief testte op corona. Ik had amper last en had met een paracetamolletje kunnen spelen, maar volgens de geldende regels mocht dat niet. Ik heb gewoon veel pech gehad met blessures op vervelende momenten en HFC won in die periode bijna alles. Ik weet dat ik hard moet werken om aan te haken.’’

Bank

Wilffert zat net als Roy Castien zich vijf weken op de bank te verbijten, maar voelt zich nu ook weer meer en meer onderdeel van het succes. HFC won met 3-0 van Excelsior Maassluis en de doelman – in dit geval Duke Verduin- hield de nul.

Glas

De 18-jarige Verduin is de talentvolste en fitste doelman die HFC in de selectie heeft. Telstar-scout Cees Glas kwam al twee keer naar hem kijken, maar wilde destijds niet ingaan op eventuele interesse. ,,Hij heeft zeker de goede lengte voor een keeper’’, zo hield de IJmuidenaar zich op de vlakte. Verduin speelde omdat Mitchel Michaelis dinsdag eerder de training verliet.

Defensie

Déron Payne acteerde na een voetblessure weer als rechtsback waardoor André Morgan doorschoof naar de plek van de zieke Danny Hols. Wessel Boer moest nu door de afwezigheid van Jim Hulleman achterin de opbouw verzorgen, Wilffert was linker centrale verdediger en de naar Spakenburg vertrekkende Vincent Volkert is onmisbaar.

Veld

Zondag klaagde vriend en vijand nog over het hobbelige veld, maar de rentree van Roy Castien naast Sietse Brandsma in de spits en de comeback van Jim Hulleman op het middenveld zorgden ervoor dat het veld wel weer soepel oogde.

Hulleman acteert het liefste op ‘10’maar Jordy Hilterman, die wederom scoorde, doet het daar sinds Jong Sparta uitstekend. Gerry Vlak was de andere controlerende middenvelder. De Volendammer leverde de assist bij de derde treffer van Wessel Boer.

Castien

Man van de wedstrijd was Roy Castien die criticaster-s- de mond snoerde. Het was een wereld van verschil met de afgelopen vijf duels. De laatste drie duels viel Castien in de slotfase in, en kwam in alle duels in scoringspositie. Hij is fitter dan voorheen, afgetraind, heeft een smal koppie en een nieuwe garderobe, let op zijn voeding en traint doordeweeks ook in de sportschool. Oefeningen voor de quadriceps, spieren trainen om zijn knie te ontlasten.

Inzicht

. Het was halverwege de eerste helft toen het publiek zijn adem inhield. Castien had de bal aan de zijlijn op hoogte van het strafschopgebied. Gertjan Tamerus schreeuwde naar rechtsback Déron Payne dat hij de ruimte moest inlopen, maar het talent zag het te laat.

De meeste spelers tikken de bal dan naar achteren of breed. Castien niet. Hij zag dat doelman Jean Paul van Leeuwen Payne wél de ruimte zag binnenlopen dat de doelman een stap naar voren deed. Toen kwam het magische moment, als uit een stripboek van De Wondersloffen van Sjakie. De linksbener schoot de bal cross achter de verbouwereerde doelman langs en raakte de paal.Het publiek raakte in vervoering. Voor vermaak waren zij naar de Spanjaardslaan gekomen.

Hulleman

Jim Hulleman acteerde weer op het middenveld en lanceerde Castien bij de eerste goal. Castien schoot van buitenkant strafschopgebied een streep achter doelman Van Leeuwen. Bij de tweede treffer leverde Hulleman de voorassist. De 28-jarige multifunctionele speler neemt een inworp als een corner. Sietse Brandsma verlengde en Jordy Hilterman zorgde voor de tweede treffer.

Publiekswissel

Na de rust gaf Gerry Vlak zijn visitekaartje af. Hij legde een voorzet panklaar op het hoofd van Wessel Boer die scoorde. Een kwartier voor tijd kreeg Roy Castien zijn publiekswissel.

Genieten

Ted Verdonkschot maakte als trainer van HFC de opkomst van Roy Castien aan den lijve mee. ,,Hij startte bij mij niet de basis. Ik geloof dat hij een blessure had. We speelden in de derde wedstrijd uit bij De Dijk en hadden het moeilijk. Roy viel in en kantelde bijna in zijn eentje de wedstrijd. Daarna was hij los en schoot hij nog zes of zeven duels uit alle hoeken en standen raak. Ik kan erg van Roy genieten. Als je als team de bal hebt dan gaat het prima, spelen zonder bal lag toen minder in zijn aard. In vorm kan-ie echt het betaalde voetbal aan, maar dan moet je het gedurende een langere periode laten zien.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols