Puntenaftrek Koninklijke HFC stap dichterbij

De licentiecommissie van de KNVB heeft vandaag van zich laten horen. Twintig clubs uit de Tweede en Derde Divisie riskeren per 13 januari puntenaftrek doordat te weinig spelers onder contract staan. Het Haarlemse Koninklijke HFC is één van deze clubs.

Koninklijke HFC voldoet aan 40 van de 43 licentievoorwaarden die door de KNVB zijn opgesteld aan alle Tweede en Derde Divisionisten. HFC heeft de eisen met betrekking tot veldverlichting en het aantal spelers met contracten niet op orde. Vooral die laatste eis is een heet hangijzer bij veel clubs en HFC. De club wil niet voldoen aan de verplichting om acht spelers – en volgend seizoen dertien – een contract aan te bieden. Daarmee volgt de club de reglementen van de KNVB niet en dat is de derde eis waar zodoende niet aan wordt voldaan.

Pruijn - Voetbal in Haarlem
Voorzitter van Koninklijke HFC Gert-Jan Pruijn. (Foto: vi.nl)

Voorzitter van Koninklijke HFC, Gert-Jan Pruijn, reageerde vorige week in ZFM Watertoren Sport. “We hebben als HFC-zijnde aan 40 van de 43 eisen voldaan en dat is gewoon een goede score, op school een dikke voldoende.” Pruijn legde uit dat de voorwaarden zijn verdeeld in drie groepen met verschillende straffen. “De licentievoorwaarde voor contractspelers is onderhevig aan puntenaftrek. Wat met name omstreden is, is de wijze waarop het verplicht is gesteld en wordt gesanctioneerd,” vertelde de voorzitter.

Oorspronkelijk hadden de verenigingen tot 1 november de tijd om alle voorwaarden in orde te maken. Omdat toen bleek dat veel verenigingen dit niet hadden gedaan werd de deadline opgeschoven naar 13 januari. Vandaag kwam er een tussenstand. “De licentiecommissie spreekt zich nu voor het eerst uit en laat aan de ene kant zien dat er veel is bereikt, maar geeft anderzijds een duidelijk signaal dat er ook nog werk aan de winkel is. Vooral als het gaat om de arbeidscontracten,” aldus Jan Dirk van der Zee van de KNVB.

De directeur amateurvoetbalzaken reageert op de website van de voetbalbond: “Wel moet duidelijk zijn dat de verenigingen een groot compliment verdienen, de meesten voldoen namelijk aan verreweg het grootste deel van licentievoorwaarden. Bovendien is dit het eerste seizoen dat clubs hieraan moeten voldoen en dat is natuurlijk nooit gemakkelijk. Wij hebben er alle vertrouwen in dat er na ieder meetmoment stappen gemaakt zullen worden door de verenigingen.”