Orlando Smeekes -ex-Telstar- maakt op 5 oktober zijn debuut als kickbokser

Vroeger begon je als ex-prof na je loopbaan een sigarenzaak. Anno 2019 kunnen vele ex-spelers een baantje krijgen als tv-analist of scout. Maar er zijn uitzonderingen. Ex-Telstarspits Orlando Smeekes werd als talent door Andries Jonker geselecteerd voor Oranje Onder-21, maar maakt op  5 oktober zijn debuut als kickbokser op het Ringsgala in Amstelveen.

Cultclub

Telstar noemt zichzelf al jaren een cultclub. En inderdaad bepalen veel kolderieke momenten mede het geliefde imago van de club. Telstar heeft een kleurrijke voorzitter, houdt straks de score ook weer bij met vismandjes, heeft in Peter Zoontjes een luchtgitarist. En kwam in het verleden veelvuldig origineel in het nieuws. De voorzitter opperde blauw kunstgras om op te spelen, een speler kon als hij een ton betaalde meetrainen met de selectie en tijdens een wedstrijd sprong de veldbesproeiing aan.

Keeper

Op 7 september 1991 haalde Telstar de toen 47-jarige Paul van der Meeren uit zijn kapperszaak om te keepen tegen RBC. Hij was al jaren gestopt, maar er waren vier doelmannen geblesseerd. Dus kon Paul aan de bak. Het werd 4-4.

Frank Kramer nam in zijn laatste thuiswedstrijd voor Telstar afscheid door alle fans een persoonlijke brief te geven en ze te bedanken.

Sponsor

En in een grijs verleden werden supporters sponsor, omdat ze dan na afloop gratis bier konden drinken in het sponsorhome. De aftrekbare kosten van het sponsorschap bleken lager te zijn dan wat het trio normaliter in het paviljoen van Saskia en Mary moest afrekenen.

In de grijze voetballerij is Telstar een Witte Leeuw en Witte Raaf tegelijk. Afgelopen week kwam er – naast Roscello Vlijter -weer een nieuw cult moment bij.

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Kickbokser

De 37-jarige Orlando Smeekes is op 5 oktober te zien op het Ringsgala in de Emergohal in Amstelveen. Hij speelde 35 duels voor de Witte Leeuwen en scoorde vijf treffers, maar viel voornamelijk op door zijn snelheid. Carlos Hasselbaink liep de hekken eruit, maar Orlando was echt op de brommer en kon nog voetballen ook.  De huidige Telstar-trainer Andries Jonker was destijds coach van Oranje Onder 21. Hij selecteerde hem zelfs voor de oefenduels tegen Zwitserland en Duitsland.

Nu zegt Smeekes op Instagram.  “Een professionele kickbokser worden was altijd mijn kinderdroom. Dit wordt dus geen enkele wedstrijd voor mij, maar het begin van een nieuw hoofdstuk als atleet en ook in mijn persoonlijke leven. “

Ongrijpbaar

Smeekes had een status-aparte in de voetballerij. Komend uit de jeugd bij Heerenveen bleek al snel dat hij barstte van het talent. Vooral snelheid was een wapen van hem, maar hij had ook een fabelachtige techniek. Helaas was hij buiten het veld vaak ongrijpbaar.

Loopbaan

Hij zwierf lange tijd over straat, leerde zijn moeder op zijn negentiende pas kennen en wist zich met hoogte- en dieptepunten toch 17 jaar te handhaven in het profvoetbal. Hij krabbelde weer op na een auto-ongeluk en zag – door het voetbal- veel van de wereld. Zo nu en dan geholpen door Gertjan Verbeek, zijn ex-trainer bij Heerenveen, die hem tot tweemaal toe in huis nam. “Ik heb een paar jaar bij hem gewoond, hielp hem met stenen sjouwen voor zijn verbouwing. Hij heeft me discipline geleerd, ik gebruik nog steeds zijn eetschema’s en vind krachttraining heel belangrijk’’, zei Smeekes al toen hij nog voetbalde.

Smeekes speelde naast Telstar -2001-2003- voor Flevo Boys, SC Heerenveen,  FC Volendam, TOP Oss, Helmond Sport, Go Ahead Eagles, Stuttgarter Kickers, FC Carl Zeiss Jena, voor het eerste en tweede elftal van SV Wehen Wiesbaden, het Zuid-Afrikaanse Maritzburg United, WKE, FC Den Bosch en OFC.

Debuut

Vroeger begonnen ex-Telstarprofs na hun loopbaan een kapperszaak of sportzaak. Fred André was naast trainer ook jarenlang eigenaar van een sportzaak, net als Jaap Bloem die had in Zandvoort. Ruud Geels ging na zijn loopbaan weer schilderen. Manfred Nan werd advocaat, Jan Nederburgh geeft keeperstraining in China, Hans Kraay jr. is Hansie Hansie bij Veronica Inside en Michel Kruijer is intercedent bij Zebra Uitzendbureau. Zaterdag 5 oktober zijn Telstarfans die Orlando Smeekes een hart onder de riem willen steken van harte welkom in de Emergohal voor zijn debuut als kickbokser
Tekst: Peter Brink
Foto: Peter Seijmour / hetamsterdamschevoetbal.nl