Zaterdag 3e klasse B

Olympia Haarlem zet kroon op werk

De missie werd al een paar jaar geleden ingezet maar Corona en flinke concurrentie gooiden nog aanvankelijk even wat roet in het eten. Maar zaterdag zette Olympia Haarlem de kroon op het werk en promoveerde naar de tweede klasse toe.
Alleen Stormvogels bleef lang in het spoor van de Haarlemmers, bevochten tweemaal een 2-2 gelijkspel, maar lieten net even te veel steken vallen. Opvallend detail: alleen buurman United /DAVO, roemloos onderaan, slaagde er in Olympia pootje te lichten en een fysiek V.S.V. hield de kampioen twee weken terug op een 0-0 gelijkspel nadat de creatieve vleugelflitser Sidney Schmeltz na wat zeer stevige charges al na een kwartier hinkend moest afhaken.
Eenzijdig treffen
Zaterdag moest het dan gebeuren tegen JOS/Watergraafsmeer dat de punten ook goed kon gebruiken om nacompetitievoetbal te ontlopen. Het ereterras zat vol, de ballonnen rond het veld wapperden, een tweehonderdtal supporters kwamen langs en de stemming zat er dus prima in. Het kon sportief eigenlijk niet misgaan op een prima grasmat. Vanaf de eerste balomwenteling belanden de correct acterende gasten in een heuse rondo en werden kleurenblind getikt en het was puur eenrichtingsverkeer. De kansen stapelden zich op maar de precisie ontbrak vooralsnog. Toen halverwege de eerste helft sterkhouder en dragende middenvelder Alje Wiltenburg met een naar het liet aanzien stevige hamstringblessure naar de kant moest, werden er wellicht een paar wenkbrauwen gefronst. Zou het dan toch misgaan?
In minuut 43 dan toch de vurig gewenste openingsgoal toen centrale verdediger Frank Schilder na de zoveelste corner de bal opeens van zeer dichtbij voor zijn voeten kreeg en hard en kinderlijk eenvoudig de openingstreffer aantekende. De gasten die aanvallend niets lieten zien, pakte het optimale rendement uit hun eerste geslaagde aanval (!) in blessuretijd toen Jordy Kluft met hun enige schot op doel de gelijkmaker uit het niets aantekende.
Titel smaakt naar meer
Al na vier minuten na rust stelde Olympia echter orde op zaken toen de excellente vervanger van Wiltenburg, Sofyan Monji, door de Amsterdamse afweer heen soleerde en Olympia Haarlem wederom op voorsprong bracht;2-1. Dezelfde Monji kopte vijf minuten later fraai raak uit een strakke corner en zette Olympia Haarlem in een zetel naar de titel. Dat invaller Faissal Ben Hadi nog de vierde treffer scoorde, was eigenlijk alleen nog maar belangrijk voor de statistiek. Het laatste fluitsignaal zorgde dan ook voor een enorme ontlading aan Haarlemse kant. ’’Het heeft wat langer geduurd dan we hadden gehoopt maar nu is het dan zo ver. Volgend seizoen jaar hopen we weer in de top mee te draaien,’’ aldus de trotse voorzitter Johan Snoeks.
Trainer/coach Barry Tjeertes was natuurlijk ook een meer dan tevreden mens. ’’Mijn eerste gedachte? Eindelijk! Hier hadden we zo op ingezet. Volgend seizoen gaan we door op de ingezette weg en er komen 4 tot 5 spelers bij. Ik verwacht dan ook dat we hoog kunnen meedraaien in de tweede klasse.’’
Titel smaakt naar meer
Ook rechtervleugelverdediger Ron Rosenhart was natuurlijk euforisch.  ‘’Ik ben superblij met deze titel. Wat eigenlijk zo grappig is: nu ik achterin op rechts speel, kan ik perfect visualiseren wat de buitenspelers gaan doen want ik was zelf jarenlang een buitenspeler. Of ik doorga? Daar moet ik nog even goed over nadenken,’’ glimlachte de bedrijvige dertiger en routinier die in zijn nieuwe positie niet alleen verdedigend zijn mannetje stond maar ook aanvallend zich niet onbetuigd liet. Een KNVB- functionaris huldigde na afloop de promovendus en de selectie maakte zich daarna op voor een spetterend feest in het eigen clubhuis. Een titel die duidelijk naar meer smaakt want de meeste sterkhouders plakken er nog een jaartje aan vast!
Hans Akkerman