Zaterdag 3e klasse B

De dood of de gladiolen

Met nog 2 wedstrijden te gaan was er voor het met 33 punten op de 7e plaats staande IJmuiden nog steeds kans om in nacompetitie voor handhaving/degradatie terecht te komen.

Het team van Brian Tevreden moest zaterdag op sportpark Schoonenberg dan ook winnen van het met 11 punten meer op de 4e plaats staande EDO om de kans daarop te ontlopen. Het team van Erik Metgod had een overwinning nodig om in de race te blijven voor de 3e plaats met de kans op de nacompetitie voor promotie.

De messen waren door beide teams dan ook geslepen toen scheidsrechter Groot floot voor het begin van de wedstrijd. Na drie minuten leek IJmuiden op voorsprong te komen. Ozan Kutlu gaf vanaf links voor op Daan Heinemeijer die wel erg slap inschoot en dan ook nog eens recht in de handen van keeper Branco Uitendaal.

IJmuiden hanteerde de lange bal en EDO probeerde met opbouwend voetbal de wedstrijd naar zich toe te trekken. Er waren mogelijkheden voor Kutlu en Nick Ebbeling van de thuisploeg en Ahmed Ismail Ahmed en Dylan van der Kuijl van de bezoekers. Het bevrijdende doelpunt viel voor de thuisploeg na een half uur. Keeper Uitendaal kwam zijn goal uit na een scrimmage waardoor Floyd Hille hem met een halve omhaal kon passeren, 1-0. Dat IJmuiden voor rust de voorsprong niet kon vergroten had zij aan zichzelf te wijten. Kutlu en Mathijs Veldman kregen hiervoor de mogelijkheid maar verzuimde die te verzilveren.

Beide teams kwamen na rust ongewijzigd de kleedkamer uit en direct zette EDO de thuisploeg onder druk. In de 60e minuut wist IJmuiden keeper Danny Does een vrije trap van net buiten de zestienmeter nog weg te tikken alleen deed hij dat recht door het midden en Kaya Lima wist hiermee wel raad door de 1-1 in het net te schieten. Aan een gelijkspel hadden beide teams niet voldoende en voor de toeschouwers werd het nu erg leuk.

IJmuiden toonde strijdlust en voor beide teams kwamen er de nodige kansen en mogelijkheden. In de 85e minuut scoorde Hille de 2-1 na doorkoppen van Jeffrey Prinsse uit een voorzet van Heinemeijer. Voor EDO wqs het nu pompen of verzuipen en alle ballen gingen de zestienmeter in maar de lange centrale verdediger Prinsse heerste daar. In blessuretijd was het Daan Gravemaker die de eindstand op 3-1 bepaalde.

Na de wedstrijd waren de gladiolen voor IJmuiden die zich verzekerde van een langer verblijf in de 3e klasse. EDO leeft nog maar de kans op nacompetitie voor promotie is klein.