Tweede Divisie

Koninklijke HFC maakt geen vrienden in Veenendaal

Voor de derde keer dit seizoen speelden GVVV en Koninklijke HFC tegen elkaar. Dit maal wederom onder leiding van scheidsrechter Christiaan Mulder uit Vijfhuizen, net als tijdens het eerder gespeelde bekerduel. De arbiter zou een belangrijke rol gaan spelen. GVVV won de eerdere twee duels, echter ging de overwinning nu met 0-1 naar de mannen uit Haarlem, die wegens griep Gertjan Tamerus en Kevin de Visser misten en ook zonder de geschorste Wessel Boer moesten spelen. HFC won overigens met tien man, omdat keeper Gerard van Rossum na een half uur met rood naar de kant moest.

Bij de thuisclub was goalgetter Jeremy de Graaf na griep terug in de ploeg, maar Robin Mulder ontbrak door een blessure in het team van trainer Niek Oosterlee. HFC is dit seizoen sterk in uitwedstrijden, het verloor alleen van HHC in de eerste wedstrijd. Ook in Veenendaal kwam de ploeg van trainer Ted Verdonkschot goed uit de startblokken. Op een aftastende openingsfase na, waren de eerste twintig minuten voor de bezoekers.

Tim van Soest miste in de negende minuut een goede kans door naast te schieten. Ondanks het vroege druk zetten waren er verder weinig mogelijkheden. Pas in de 20ste minuut kwam het eerste gevaar van de thuisclub. Van der Voort ging goed door, maar hield slechts een corner over die hij zelf naast kopte. Een fout van Kevin Sterling gaf De Graaf op het halve uur opnieuw een goede kans , maar hij schoot naast. In de volgende minuut werd Van Eck gevaarlijk.

Kort daarna kon aanvaller De Graaf, na een mooie pass van Laghmouchi, alleen af op Gerard van Rossum, die met de benen vooruit de bal wegkreeg op de rand van de zestien. De Graaf maakte dankbaar gebruik van het uitkomen van de doelman, ging over de benen heen en kreeg een vrije trap. Van Rossum moest met rood van het veld, waar geel een eerlijkere beslissing van scheidsrechter Mulder was geweest. Tom Boks was Van Rossums vervanger ten koste van spits Tim van Soest. De vrije trap was gevaarlijk en werd door Boks los gelaten, maar werd na een scrimmage door Danny Hols weggewerkt.

Het laatste kwartier van de eerste helft was het vrouwen en kinderen eerst bij Koninklijke HFC. Laghmouchi kreeg de beste kans in een rommelige eindfase van de eerste helft, maar miste en pal daarna schoot hij naast. Ook Roy Castien kreeg nog een kans, maar zag ook zijn bal naast gaan. Het resultaat was een boeiende, maar doelpuntloze eerste bedrijf.

In de tweede helft stond de ploeg van Verdonkschot als een huis en kreeg in de openingsfase zelfs een kans toen nieuweling Van den Broek Sterling vrij speelde. Zijn schot werd door – net als twee minuten daarna – doelman Janssen gehouden. HFC was zelfs zo gevaarlijk in het 4-4-1 systeem dat Sterling door Terschegget onheus werd neergehaald, hetgeen de GVVV’er geel opleverde. Pas na een kwartier in de tweede helft kreeg Boks de eerste bal en begon de stormloop van de thuisclub.  Vooral toen de maker van de goal in de bekerwedstrijd Simon Brouwer werd ingebracht.

Met nog een kwartier te gaan werd Daniël van Son gevloerd. Hij nam zelf de vrije trap die door Roy Castien schitterend met het hoofd en de rug werd verlengd en achter GVVV-doelman Janssen binnenviel. Met zijn dertiende treffer van het seizoen liet hij de handjevol Haarlemse fans juichen. Met tien man strijden en toch voorkomen en dat was niet eens onverdiend. Doelman Boks onderscheidde zich in de volgende stormloop met uitstekende reddingen en Verdonkschot bracht Ilias Bronkhorst als extra wapen in om zijn snelheid.

Vijf minuten voor het einde leek de wissel succes te hebben. Bronkhorst speelde Castien prachtig vrij. De voorzet op Van Son leek niet te missen, maar doelman Jansen redde opnieuw. De Haarlemmers – met uitblinker Andre Morgan aan het hoofd – hielden stand. In de eerste minuut van de vier extra speelminuten was er nog een aanslag op Roy Castien die werd gevolgd door een dure seconden opleverend opstootje veroorzaakt door Danièl van Son. Het leverde de tweede gele en dus rode kaart voor Terschegget. HFC hield stand, won en zoals Roy Castien na afloop zei “nog verdiend ook”. “Ik speel lekker hier, blijf zeker bij HFC en in de zomer zien we wel verder,” vertelde hij voor de camera van Fox Sports.

Alle uitslagen, de stand en het gehele speelprogramma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.

Verslag: Henny Rückert