HYS woest: “Hier is het laatste woord nog niet over gezegd!”

De gemeente Haarlem heeft besloten om na dit seizoen de velden in te nemen van de nog actieve voetbalverenigingen De Brug en HYS. Vorige week reageerde De Brug, nu is HYS aan de beurt. Bij HYS is dit nieuws ingeslagen als een bom. De van oorsprong Turkse club legt zich niet zomaar neer bij dit besluit.

Vorige week maakte wethouder Merijn Snoek bekend dat de voetbalverenigingen VV De Brug en HYS dit seizoen voor het laatst de wedstrijden afwerken op de huidige velden. De gemeente moet voor drie ton bezuinigen. Na diverse berekeningen is Snoek tot de conclusie gekomen dat de terreinen van de twee Haarlemse verenigingen teveel kosten en worden wegbezuinigd. De wethouder stelt dat de verenigingen hulp krijgen bij de zoektocht naar een geschikte gedeelde locatie, maar beide clubs willen geen terrein delen met een andere vereniging.

Oktay Özcan is voorzitter van HYS en hij legt uit: “Niemand zit op HYS te wachten. Niet omdat we HYS zijn, maar geen enkele vereniging wil zijn terrein delen met een andere vereniging. Het gaat dan namelijk ten koste van je eigen identiteit.” Haarlem Yildiz Spor bestaat inmiddels 45 jaar en is meer dan een voetbalvereniging. “Wij zijn iedere dag open en zoeken de samenwerking met allerlei partijen die actief zijn in het maatschappelijk kader. We geven veel jongeren een plek om zich thuis te voelen.”

HYS is sinds 2012 flink onder handen genomen. De club is verhuisd naar Sportpark Reinaldapark en onder leiding van onder andere Oktay Özcan groeit de club gestructureerd. “Eerst een kader, dan een elftal.” De club bestaat op dit moment uit zeven teams, waarvan er vijf op het veld voetballen en twee in de zaal. Er is ook een jeugdafdeling: één E-team en twee F-teams. HYS richt zich vooral op groei door de aanwas van jeugd. “De jeugd moet in Schalkwijk kansen krijgen. Daarnaast zijn wij geen fusie- of omni-vereniging. Wij zijn HYS, we voetballen en wij groeien autonoom. HYS heeft een bloeiende toekomst.”

De voorzitter is hoogst verbaasd dat het besluit zonder enige aankondiging is genomen. “De gemeente weet door onze gesprekken dondersgoed waarom wij langzaam groeien en ze hebben niet één keer laten weten dat er zoiets is als een bezettingsgraad.” De club is een periode bezig geweest met het voldoen van achterstallige betalingen. “Na dreigementen vanuit de gemeente om de kantine te sluiten zijn wij sneller gaan afbetalen en op het moment dat alles eindelijk in orde is, trekt de wethouder de stekker eruit. Erg raar”, aldus Özcan. “Het beeld dat wij maar vier teams hebben en dat wij de huur niet kunnen betalen, klopt van geen kant.”

Wat ook bij de club steekt is dat er bedragen in de gemeenteraad worden genoemd die helemaal geen betrekking hebben op HYS. “Er wordt gesproken dat er jaarlijks voor zeventigduizend euro aan onderhoud bij ons wordt verricht. Ik kan me daar helemaal niets bij voorstellen. In die vijf jaar dat wij nu op dit terrein zitten is er niets opgeknapt. Het wegbezuinigen van HYS gaat niet opleveren wat er verwacht wordt.” HYS is bereid om de handen uit de mouwen te steken en een deel van het veldonderhoud zelf op te pakken.

Op vijf november is de raadsvergadering waar het besluit van wethouder Snoek besproken gaat worden. HYS zal hierbij aanwezig zijn. De club wint op dit moment informatie in over de stappen die genomen kunnen worden. “We blijven zitten waar we zitten en we zullen ieder besluit van de gemeente, waar nodig, aanvechten. We hebben het verdiend om in alle rust verder te bouwen aan onze vereniging na jaren van tumult en ander gedoe waar we mee bezig zijn geweest”, besluit Özcan.