VV De Brug: ,,We zijn er kapot van.”

Vanmorgen is bekend geworden dat voetbalverenigingen VV De Brug en HYS de voetbalvelden waar zij hun thuiswedstrijden spelen moeten opgeven. Dit is één van de drie bezuinigingsmaatregelen waarover het college afgelopen week heeft beslist. Er moet 300.000 euro bespaard worden. Bij VV De Brug is het nieuws als een mokerslag aangekomen.

Bij VV De Brug in de Waarderpolder werd al enige tijd verwacht dat er iets moest gaan gebeuren. Bestuurlid Henk Kloos: ,,We voelden wel iets aankomen, maar niet deze mokerslag.” Wethouder Snoek van Jeugd, Sport en Onderwijs bracht dinsdag persoonlijk het nieuws aan de club. Kloos zit zelf al 45 jaar bij de club en de penningmeester is inmiddels ruim 20 jaar lid. ,,De club is echt een onderdeel van ons leven geworden. We zijn er gewoon kapot van.”

Nadat het nieuws door was gedrongen zijn dinsdagavond de leden gevraagd om naar de club te komen. Daar heeft het bestuur de leden geïnformeerd over de beslissing van de gemeente. ,,Er hing een mineurstemming. We hebben ze even de tijd gegeven om met elkaar hierover te praten.”

Het bestuur en de leden hebben gesproken over de toekomst. De leden reageerden geschrokken. De meesten spelen al jaren bij de club en hebben de club zien promoveren van de zaterdag zesde naar de derde klasse. Een aantal van hen heeft zelfs meegemaakt dat de zondagtak in de tweede klasse voetbalde. Vier jaar geleden kwam er een einde aan de zondagtak.

De gemeente wil de club helpen met het verhuizen naar een ander terrein waar al verenigingen spelen, maar de club krijgt geen eigen kantine. Volgens Kloos heeft het dan weinig zin. De kans dat de club stopt is dus ook groot. ,,We hebben ooit eens met een ander bestuurslid afgesproken dat als De Brug stopt, dat we er dan mee ophouden. Na zoveel tijd vind ik het dan wel welletjes.”

De laatste jaren ging het steeds beter met de club. Ook al zijn er maar twee elftallen, de club is financieel gezond. ,,En dan krijg je dit voor je kiezen. Hartstikke zonde.” aldus Kloos. De komende weken laat iedereen binnen de club het even bezinken. Daarna gaat er weer verder gesproken over de toekomst met elkaar.

Wij, Voetbal in Haarlem, hebben ook het bestuur van HYS gevraagd om een reactie. Het bestuur van Haarlem Yildiz Spor is met elkaar in overleg om een persbericht uit te laten komen. Zolang het persbericht er nog niet is wil de club geen reactie geven.