HFC weer terug in titelstrijd na zege op Quick Boys en verlies van Katwijk

De Koninklijke rekenmeesters pakten na afloop van de 0-4 zege tegen negen! spelers van Quick Boys hun rekenmachine. Door het verlies van Katwijk bij Noordwijk is het verschil met de koploper nog maar vier punten. Zaterdag is het bovendien Katwijk-Quick Boys en op 28 mei treft HFC de koploper nog aan de Spanjaardslaan.

Feest

De HFC-gemoedtoestand verschilde dag en nacht met die van een week geleden. Toen was er stilte, teleurstelling, verdriet en vooral onbegrip over hoe HFC in 360 tellen een 0-3 voorsprong weggaf. Nu werd er weer zoals al veertien keer eerder dit seizoen het clublied gezongen.

Clublied

Voor een buitenstaander speelt zich dan een merkwaardig tafereel af in de kleedkamer waar volwassen spelers, onder aanvoering van een ervaringsdeskundige, op de tafels slaan en uit volle borst het lied meezingen.

Psychologisch heeft het een veel diepere betekenis. Dit seizoen staat bijna alles bij het eerste elftal in het teken van Samen dingen doen. Samen dingen ondernemen, samen dingen afsluiten, samen naar de sponsoren na de wedstrijd, samen de oud-eerste elftalspelers bezoeken in de Spoelderruimte.

,,Het is al heel bijzonder dat we op deze tweede plek staan. We zijn een team dat elkaar steunt en helpt en daar kom je een heel eind mee. Het is wel een opgave om dat elke week voor elkaar te krijgen”, zei Gertjan Tamerus.

HFC heeft niet het budget om ex-profs als Kevin van Kippersluis en Fernando Lewis te halen, die legt de nadruk op het geheel dat meer is dan de som der delen.

10 Man

HFC leidde bij de drie wissels van Quick Boys al met 0-3 en Quick Boys stond al met 10 man op het veld en dacht aan de derby met Katwijk van volgende week en spaarde zijn ‘vedetten’.

Breekpunt was de vroege rode kaart van Chima Bosman die Sietse Brandsma de doorgang belette. Uit de toegekende vrije trap schoot Gerry Vlak na acht minuten meteen de 0-1 binnen.

HFC startte bij Quick Boys wederom met Mehmet Yüksel in de basis. De Haarlemmers begonnen zonder de geschorste Danny Hols, Vincent Volkert en de broers Payne. Koninklijke HFC heeft de luxe dat ze twee manusjes-van-alles in de ploeg heeft. André Morgan is in de defensie op elke plek inzetbaar en middenvelder Jim Hulleman stond deze zaterdag linker wingback.

Amper 240 telen na de openingstreffer lag de tweede goal al in het net. Mehmet Yüksel leverde de assist en André Morgan zat nog steeds in de flow van dinsdag tegen Noordwijk.

Sparen

Een kwartier later was het al 0-3. Toen HFC een penalty kreeg was het, in tegenstelling tot vorige week, nu wel Sietse Brandsma die de strafschop mocht nemen, 0-3

Edwin Grünholz haalde daarna zijn drie spelers van het veld en bracht drie tieners. Katwijk – Quick Boys is namelijk de Wedstrijd van het Jaar. Keeper Paul van der Helm omschreef de dorpstwist als volgt. ,,Deze wedstrijd is water en vuur en haat en nijd.’’

In de tweede helft wist HFC alleen nog via André Morgan nog een treffer te scoren, zijn vierde goal in vijf dagen.

Edwin Grünholz gaf HFC na afloop de complimenten. ,,Heel knap wat HFC doet, ze hebben een team waarin elke speler weet wat-ie moet doen.”

 

Titel

Vorige week verspeelde HFC twee punten bij AFC, door in de laatste zes minuten een 0-3 voorsprong weg te geven en leek de titel uit zicht.

Maar niets zo veranderlijk als de voetballerij. Door de zege van de Koninklijke en de 2-0 nederlaag van Katwijk bij Noordwijk is de titelstrijd toch weer open.

De ploeg van Anthony Correia heeft nog vier punten voorsprong maar zaterdag staat de derby in het gespleten voetbaldorp op het programma. ,,Ik ga jullie aanmoedigen”, zei Gertjan Tamerus na afloop tegen Edwin Grünholz.

 

Foto: Pim Hols