Zaterdag 4e klasse B

HFC snijdt zich tegen Haarlem-Kennemerland in de vingers

Haarlem-Kennemerland won zaterdag de kraker tegen naaste opponent HFC met 3-1. Door deze zege blijft de ploeg uit Haarlem Noord ongeslagen aan de leiding in de vierde klasse B van het zaterdagvoetbal. HFC, dat bij de aftrap evenveel verliespunten had als de gastheren, neemt door de nederlaag noodgedwongen plaats in de drukke wachtkamer achter de koploper.

Ambitie
Eerder deze maand werden bij Haarlem-Kennemerland de resultaten gepresenteerd van een tevredenheidsonderzoek onder de leden. Uit het onderzoek bleek onder meer, dat zij de vereniging als warm, ongedwongen en gezellig ervaren. Ook vonden de leden dat de accommodatie nu toch echt opgeknapt moet worden en dat ‘de linksback van het derde elftal beter kan’. En o ja, de club kreeg een 6,9 op het gebied van ambitie.

Haarlem-Kennemerland-Koninklijke-HFC-Voetbal-in-Haarlem (4)
© Voetbal in Haarlem

Geslepen messen
De hoofdmacht van Haarlem-Kennemerland heeft echter ambities die beduidend hoger liggen dan een 6,9. Sterker, de ploeg van trainer René van Marsbergen barst van de ambitie. Belangrijkste doel: promotie naar de derde klasse. De start van deze competitie mocht er ook zijn: vijf wedstrijden gespeeld, vier gewonnen, één gelijk. Doelpunten: voor 29 (!), tegen 6. Maar HFC, dat ook ambitie heeft om hogerop te gaan voetballen, kwam zaterdagmiddag met geslepen messen naar de Jan Gijzenkade. En sneed zichzelf met dat gereedschap behoorlijk in de vingers.

Wereldgoal
Het pijn lijden voor de gasten begon snel. Want in de eerste tien minuten kreeg Haarlem-Kennemerland al twee riante scoringskansen. Nick Waterman vond keeper Reinier Mutsaerts op zijn weg, Jeroen Roos prikte de bal net naast. HFC deed iets terug via San Kenselaar, die het speeltuig op de lat kopte. Hét moment van de dag volgde even later. Merlin van der Heijde werd strak aangespeeld door keeper Mitchell van Leeuwen. De controle van de rechtsback was grandioos, de voortzetting magistraal. Net over de middenlijn vuurde Van der Heijde de bal vanaf ruim veertig meter in één keer over Reinier Mutsaerts, die te ver voor zijn doel stond: 1-0, een wereldgoal. Waarna HFC verwoed op jacht ging naar de gelijkmaker. Maar nadat Lucas Verstraten voor HFC drie honderd-procent kansen had gemist, scoorde Nick Waterman vlak voor rust zomaar 2-0. Volledig vrijstaand kopte hij de bal uit een indraaiende vrije trap van Rudy Nicola hard tegen het net.

Vermoeide ruggen
Na de thee nam HFC het heft in handen. Met vlotte combinaties werd de pressie op de verdediging van de thuisploeg opgeschroefd. Dat leverde snel resultaat op. Lucas Verstraten kapte zich voor de zoveelste keer behendig vrij en Mitchell van Leeuwen stond deze keer op het verkeerde been: 2-1. Waarna het nog heviger éénrichtings-verkeer werd richting het doel van Haarlem-Kennemerland. Maar met tomeloze energie, kunst en vliegwerk hielden de gastheren stand. De beslissing leek zelfs daar, toen linksback Nadim Abou Hassam in de 72ste minuut vanuit het niets de 3-1 liet aantekenen. HFC, dat ondertussen echt de betere ploeg was, rechtte de vermoeide ruggen en zette aan voor het slotoffensief. Kansen kwamen er ook voor Tijn Kaagman, Lucas Verstraten en Bart Nelis, maar in de afronding ging het steeds mis.

Vreugde en deceptie
Zelfs een (onterecht gegeven) penalty, acht minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd, was niet aan Lucas Verstraten besteed. Niet onbelangrijk detail hierbij was, dat Mitchell van Leeuwen koel bleef en de goede hoek indook. Haarlem-Kennemerland knokte zich vervolgens wankelend richting affluiten, maar hield stand. Na het laatste fluitsignaal was de vreugde bij de thuisploeg dan ook van ongekende afmetingen. De deceptie bij HFC, dat zichzelf de onnodige nederlaag mocht verwijten, leek minimaal net zo groot.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag vierde klasse B vind je op onze competitiepagina.