Betnation Divisie

HFC onderuit en vergeet te profiteren van zwakste schakel bij GVVV

Koninklijke HFC had bij winst op promovendus GVVV op de tweede plaats gestaan. De gasten, die nog zonder zege waren, stapten met een 0-1 zege van het veld. HFC ging pas een halfuur voor tijd voetballen, raakte nog twee keer de lat, maar bleef met lege handen staan.

Concentratie

Op de donderdagavondtraining zag trainer Gertjan Tamerus al dat de pass-en trapvormen niet optimaal, niet precies en niet perfect werden uitgevoerd. Hij gaf aan dat concentratie en perfectie vereist was voor een goede uitvoering en wees zijn spelers op de tegengoals in eerdere duels.

De trainer was zuinig in zijn complimenten. Alleen Jacob Noordmans viel een positieve strook ten deel.

Aanpassing

Zaterdag kwam HFC er niet aan te pas tegen GVVV. Gertjan Tamerus moest zijn team wat aanpassen doordat Joas Kors vanwege een hamstringblessure ontbrak. ,,Het valt mee’’, zei het talent. ,,Ik ben er snel weer bij.’’ Rechterwingback Max Veerman werd middenvelder en Maxwell Frimpong werd rechtsback.

Burgering

Tegen ‘topploegen’ kan HFC lekker vanuit de omschakeling van de ruimte profiteren, tegen GVVV was dat lastig. De ploeg van Gery Vink zakte in en acteerde met drie voorwaartsen waarvan Byron Burgering de gevaarlijkste was. De linksbuiten was vorig seizoen in de voorbereiding op proef bij Telstar, maar bedankte voor de eer om eerst zeven duels op amateurbasis te komen spelen.

Doordekken

Doordat rechtsback Maxwell Frimpong regelmatig ging doordekken op de back, kwam Burgering aan de zijlijn één-tegen-één te staan tegen de lange en minder wendbare Ruben Heeremans. De tiener acteerde de eerste vier duels nog als middelste centrale verdediger en werd daarbij gesouffleerd door Marijn Ploem en Thomas Rier.

George

De zwakste schakel bij GVVV leek ex-prof Leroy George. Vorig seizoen op derde divisieniveau uitblinkend bij VVSB en voor een kleine vijftien mille weggekocht door de ploeg van Gery Vink. George opereerde vanaf rechts en zette geen druk, liep niet vrij en trok geen gaten. Bij hem lag de ruimte voor HFC om te profiteren van zijn alibi verdedigen.

 

peter-brink-zzp-boekhouder-voetbal-in-haarlem

Lange bal

George – heeft wel klasse en een mooie pass en trap- maar wilde bal in de voet hebben en leek rijp voor een wissel.

Totdat hij op slag van rust met een fijne steekpass spits Ilias Latif, die wegliep uit de rug van Marijn Ploem, alleen voor keeper Michaelis zette, 0-1. HFC had het de hele eerste helft moeilijk, mede doordat de lange bal op de spits of in de ruimte daarnaast te voorspelbaar en te onzuiver was.

Creativiteit

Roy Castien liep inmiddels al lange tijd warm en het wachten was op de inbreng van een stuk creativiteit.

 

Castien is op de weg terug na een lange tijd van blessureleed en werd 25 minuten voor tijd ingebracht. Met hem, Levi de Wilde en in de slotfase verdediger Thomas Rier in de spits, en Cas Dijkstra daarachter, zette HFC wel aan. Er werd beter gevoetbald, GVVV stond onder druk. Castien raakte de lat, Michaelis ging mee naar voren, maar waar de Koninklijke tegen Spakenburg en Quick Boys het geluk aan haar zijde had bleef dat nu uit.

GVVV-trainer Gery Vink analyseerde het duel. ,,HFC had geen grip op ons, we hebben voor rust zelfs te weinig gescoord. In de slotfase speelt HFC nog wel even va-banque en was het billenknijpen.”

 

Tekst Peter Brink

Foto’s Pim Hols