Frivool Velsen overtuigend naar zege

Met recht een seizoen van uitersten. Ga maar na: een maand geleden stond Velsen er slecht voor en dreigde nacompetitievoetbal voor handhaving in de hoofdklasse. Een maand later en na vier overwinningen op rij lonkte plotseling nacompetitievoetbal voor promotie naar de derde divisie want een periodetitel behoorde tot de mogelijkheden. De 3-1 nederlaag in en tegen Purmersteijn bracht Velsen weer met beide beentjes op de grond. Winst op tegenstander en laagvlieger Alcides uit Meppel zou Velsen zondag zo goed als in veilige haven brengen, dus er was zeker nog iets om voor te spelen.

Dat besef was duidelijk doorgedrongen bij de spelers op een zonnige voetbalmiddag in Driehuis. Het lukte met speels gemak want de timide gasten, het leek wel of de lange busreis alle energie bij ze als sneeuw voor de zon was verdwenen, werden vanaf de eerste balomwenteling aan flarden gespeeld en indrukwekkend in de tang genomen.’’ Je moet dan toch eerder die eerste goal maken,’’ blikte trainer Ronald Dooijeweerd na afloop toch nog kritisch terug. Inderdaad, Velsen nam het heft stevig in handen, creëerde kans op kans maar pas bij de zesde (!) mogelijkheid was het Richie Agyapong die uit de zoveelste corner Velsen op voorsprong zette met een strakke kopbal;1-0.

Daarna werd het spel wat stroperiger en onzorgvuldiger aan Velsense kant en kregen de gasten twee dotten van kansen. Eerst bracht keeper Bas Schol redding met zijn voet en even later vuurde de linkerspits van de gasten slordig en gehaast naast in kansrijke positie. Maar toen op het half uur de weer eens doorgebroken Daniel Zuiverloon werd getorpedeerd door de Meppelsekeeper buiten het zestienmetergebied en de scheidsrechterde de voordeelregel toepaste, kon de slim meegelopen Marc Kloosterboer de bal in een leeg doel werken en was het over en sluiten voor de matig acterende gasten.’’ Het is heel eenvoudig vind ik. Het wordt niks vanmiddag. Wij hebben jongens en we spelen tegen mannen,’’ concludeerde een Meppelse beleidsbepaler en clubman met gevoel voor realiteit al in de rus.t

Na de pauze bleef Velsen aanvankelijk kinderlijk eenvoudig op de been, miste wat kansen, speelde bij vlagen wat slordig maar kon halverwege het bedrijf in een periode van twee minuten de score verder uitbouwen. Een heerlijke voorzet van links van Daan Tervoort belandde panklaar op het hoofd van de net ingevallen Tim Groenewoud die met speels gemak 3-0 binnen kopte. Twee minuten later kon de aanhang wederom want nu stond Ayrton Dol aan het eind van een fraaie aanval en scoorde kinderlijk eenvoudig 4-0. Een strafschop, Daan Tervoort tikte zijn tegenstander licht en onhandig omver, gaf het matige Alcides de kans de spreekwoordelijke eer nog te redden; 4-1. 

‘’Een compliment aan onze selectie. Het liep even niet naar behoren, we zijn anders gaan spelen met meer druk naar voren en dat betaalt zich uit. Vijf overwinningen in zes duels, ‘’ analyseerde de zichtbaar tevreden trainer Ronald Dooijeweerd die ook volgend seizoen weer kan beschikken over de geroutineerde krachten die nog een seizoen bereid zijn de kar te gaan trekken in de hoofdklasse. Een prettig vooruitzicht voor de eeuweling die vanaf augustus het 100- jarig bestaan uitgebreid gaat vieren!

Hans Akkerman
Foto: Frans van der Horst