Zaterdag 3e klasse A

Bliksemstart IJmuiden in de derby bij Stormvogels

Vanaf de aftrap in de derby tegen Stormvogels zette IJmuiden de thuisploeg onder druk. Daartegen had Stormvogels geen enkele antwoord en moest dan ook genoegen nemen met een nederlaag

IJmuiden kende in de derby bij en tegen Stormvogels een bliksemstart. In de eerste minuut was er een kans voor Milan van Essen. Nadat Joshua Jansen de snelheid van Iw Stoianov verkeerd inschatte waardoor die een voorzet kon geven op Milan van Essen. De IJmuiden aanvaller kopte de voorzet over. Nog geen minuut later kon Stormvogels keeper Floris Serne een schot niet onder controle krijgen en was Milan van Essen er als de kippen bij maar hij schoot over. De toeschouwers wreven in hun ogen, twee minuten gespeeld en twee kansen voor de bezoekers die in de vierde minuut op voorsprong kwamen. Een splijtende dieptepass van Raoul van de Berghe zette Joshua Dominggus vrij voor Serne die geen antwoord had op zijn schot, 0-1.

Stormvogels werd wakker en IJmuiden werd de verdediging ingedrukt. Er kwamen enkele mogelijkheden voor Joshua Jansen en Brian Ezeoke. IJmuiden was gevaarlijker in de counter waar Stormvogels trainer Sjaak Lettinga vooraf al voor vreesde. IJmuiden kreeg kansen via Iw Stoianov, Justin Balm, Milan van Essen en Floyd Hille. Stormvogels kon daar alleen een vrije trap van de verder onzichtbare en door Floyd Hille in toom gehouden Patrick Krop tegenover stellen.

In de tweede helft tapte Stormvogels uit een ander vaatje en ging op jacht naar de gelijkmaker. De slag verloren zij echter op het middenveld waar Justin Balm, Daan Heinemeijer en Raoul van de Berghe heersten. IJmuiden kreeg daardoor mogelijkheden uit de snelle omschakeling maar het vizier van Justin Balm, Joshua Dominggus en Iw Stoianov stond niet op scherp. Na een uur dacht Berry Willemse de gelijkmaker te scoren. Hij schoot in buitenspelpositie tegen keeper Tom Hoogendijk aan die even later redding moest brengen op een schot van Thomas Scholten. Stormvogels was voetballend de betere ploeg maar werd op inzet compleet afgetroefd door IJmuiden.

De spelers van trainer Tom Jacob bleven jagen en gaven meer dan zij hadden. Na een knap opgezette aanval tussen Iw Stoianov en Daan Heinemeijer leek Milan van Essen de 0-2 te scoren maar hij schoot in de handen van Floris Serne. Van het slotoffensief van Stormvogels raakte de IJmuiden verdediging niet onder de indruk en gaf bijna niets weg. Na het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter Gert van den Broek was de vreugde bij IJmuiden groot.

Tom Jacob was na afloop trots op zijn team. “Ze hebben keihard gewerkt met een tomeloze inzet, met lef en veel druk naar voren en hebben dan ook terecht gewonnen”.

Assistent trainer/coach Marco Adema van Stormvogels vond bij IJmuiden het middenveld  ijzersterk. Daarnaast was het tactisch plan goed waardoor zij in het hol van de leeuw een knappe overwinning behaalde. De felicitaties voor IJmuiden! Aan deze woorden kunnen veel trainer/coaches een voorbeeld nemen.