Voetbal in Haarlem

Vogelenzang toont veerkracht

apr 20, 2024

Het was beestenweer in Vogelenzang. Zowel de thuisploeg als het bezoekende Overbos had grote moeite met de harde wind en de stortbuien. Na het eerste bedrijf (0-0) had het publiek de neiging het verder wel te geloven. De die-hards die toch naar buiten gingen voor de tweede helft kregen 45 minuten voorgeschoteld om niet snel te vergeten. Vogelenzang pakte met 4-3 de volle buit.

,,We gaan lekker voetballen!’’ Overbos-trainer Jordi Schell had er zin in. Zijn ploeg speelt nergens meer voor, behalve de drie punten en tegen laagvlieger Vogelenzang was een overwinning zeker mogelijk. Volgend seizoen, als het jonge Overbos wat meer aan elkaar gewend is, hoopt Schell voor de prijzen te kunnen gaan. De thuisploeg had speciaal getraind op de tactiek waarmee Vogelenzang Overbos wilde bestrijden. ,,Van de eerste wedstrijd weten we nog dat Overbos een taaie ploeg is’’, zei trainer Rashwan Bafati.

Maar van strijd of tactiek kwam weinig terecht in de eerste helft. Na twee minuten al moest Vogelenzang-keeper Tim van der Spek naar de kant met een rugblessure. Zijn vervanger werd nauwelijks op de proef gesteld door Overbos, dat slordig voetbalde en zich geen raad wist met de harde wind mee. Alleen Dave de Bruijn en Remco Cecilia deden wat poginkjes, maar hun vizier stond bepaald niet op scherp. Vogelenzang liet al helemaal niets zien in aanvallend opzicht waardoor een barslechte eerste helft eindigde in 0-0. Dat had anders kunnen zijn, want vlak voor rust werd Thymo Scheper in het strafschopgebied onhandig onderuit gemaaid door een Vogelenzang-verdediger. Overbos had een penalty móeten krijgen. Het werd een vrije trap tegen.

Hoe anders werd het na de pauze! Overbos pakte de zaken wat serieuzer aan en kwam al snel op 0-1. Eerst dwong Scheper de doelman van de thuisploeg nog tot een redding in de korte hoek, even later was het na een lange combinatie wel raak. Dave de Bruijn was de gevierde man.

Vogelenzang begon ineens ook te voetballen en kreeg kansen op de gelijkmaker. Olivier van der Putten creëerde eigenhandig de ruimte om uit te halen vanaf links, maar hij schoot naast. Marijn van Mulligen was er nog dichterbij met een inzet die de binnenkant van de paal raakte. Niet veel later viel de 0-2. Een leep passje van Thymo Scheper kwam terecht bij Thijn Luigjes die bekeken raak schoot.

Overbos dacht misschien wel de buit binnen te hebben en schakelde een tandje terug Dat hadden de gasten beter niet kunnen doen. Ineens bleek Vogelenzang ook effectief te kunnen voetballen. Binnen tien minuten draaiden ze de boel om: Eerst was het Quinden Schrevendijk die een terugspringende bal hard en laag binnenknalde, daarna mocht Vincent Frumeau twee maal aanleggen voor een vrije trap. Twee maal had hij ook de mazzel dat de bal van richting werd veranderd, twee maal was daardoor Overbos-keeper Chris van den Bos volkomen kansloos en stond de thuisploeg ineens met 3-2 voor.

Dat werd ook nog eens 4-2 toen Van den Bos zwaar de fout in ging, de bal zomaar in de voeten van Schrevendijk speelde die van zo’n dertig meter het verlaten doel vond. In de slotfase maakten de Hoofddorpers het weer spannend. Luuk van der Geest rondde een knappe Overbos-combinatie bekwaam af, maar verder dan 4-3 liet de oranje-brigade het niet meer komen. ,,Met de sfeer zit het wel goed binnen onze ploeg. En door deze overwinning wordt die alleen maar beter, denk ik’’, glunderde Vogelenzang-trainer Bafati.

Tekst en foto: Marcel Akerboom