Vincent Hofman van United/DAVO naar Olympia Haarlem

Olympia Haarlem heeft de vervanger voor de vertrekkende doelman Ronald van der Giezen binnen. Vincent Hofman speelt vanaf volgend seizoen bij Olympia Haarlem.

Ervaring. Dat is wat ze zochten aan het Henk van Turnhoutpad. En ervaring krijgen ze er zeker bij met de komst van Hofman. Begonnen bij DCO maakte Hofman als jong mannetje de mooie stap naar de jeugdopleiding van Ajax. “Dat begon als leuk dagje uit. Maar ik werd steeds weer opnieuw uitgenodigd om terug te komen voor een training.“ Het avontuur bij de Ajax-jeugd duurde tien jaar. “Ik heb de hele jeugdopleiding doorlopen. Ik speelde met jongens als Toby Alderweireld, Daley Blind en Siem de Jong.”

“Door mijn geringe lengte van 1.73m heb ik nooit de top gehaald. Ik moest me op iets maatschappelijks gaan richten”, vervolgd de doelman. “Ik heb nog wel een jaar bij HFC Haarlem gekeept maar koos uiteindelijk voor de Koninklijke Marechaussee.”

Bloemendaal-UnitedDAVO-Voetbal-in-Haarlem (4)

In die tijd is Hofman wel blijven voetballen. Hij sloot aan bij United/DAVO. “Daar heb ik altijd met veel plezier gevoetbald. United is een echte familieclub. Ik kon ieder jaar hogerop maar koos voor de warmte van United.” Een keer heeft Hofman het geprobeerd om alsnog in het betaalde voetbal terecht te komen. “Ik liep stage in Vietnam bij Than Quang Ninh wat in de hoogste divisie speelde. Uiteindelijk werd dat niks omdat ik me als westerling moeilijk kon aanpassen en corruptie, wat daar nog altijd heerst.”

En nu dus Olympia Haarlem. “Het heet dan geen DCO meer maar ik kom terug waar het ooit begon.” Trainer Barry Tjeertes is ook zeker geen onbekende voor Hofman. “Ik ken hem al mijn hele voetballeven. We speelden samen bij Ajax, Haarlem en United/DAVO. Als een soort magneet komen wij altijd weer bij elkaar terecht.”

Tekst: Danny Prinsen
Hoofdfoto: Eigen foto
Foto: Voetbal in Haarlem