Velsen 2 schakelt ook De Dijk uit en wakkert discussie kunstgras aan

De opmars van Velsen in de districtsbeker gaat voort. Donderdag schakelde Velsen De Dijk met 3-2 uit. Uitblinker was doelman Sander Raphaël, die bij een 0-0- stand een strafschop stopte.

Ondergeschikt

Terwijl acht basisspelers van het eerste team op het gras aan de Wolff en Dekenlaan een vier tegen vier positiespel oefenden en de dames onder leiding van Rob Spronk op het gras trainden, werkte Velsen-2 op het kunstgras haar bekerduel met De Dijk af. Dat de hoofdtrainers van beide clubs de beker als ondergeschikt beschouwen aan de competitie is al langer bekend. Velsen stond onder leiding van Marcel Looij en kwam met bankzitters bij het eerste elftal en tweede elftalspelers binnen de lijnen. Bekendste spelers waren Michiel de la Mar, die als rechtsback speelde, Daan Seppenwoolde die regelmatig de bank warm houdt bij het eerste, de van vakantie in de voorbereiding en een blessure teruggekeerde Guillermo Pengel en vleugelspits Walid Benhaddi.

Penalty

Velsen speelde verzorgd voetbal, met twee verdedigende middenvelders en een nummer tien en drie spitsen. Maar de talenten zagen uit het niets de jonge arbiter de bal op de stip leggen. Van repliek was de leidsman niet gediend, zo meldde hij Chris Snijders. Inmiddels stond Sander Raphaël op de doellijn te wachten op het schot. De 22-jarige student aan de VU heeft er al een merkwaardige loopbaan opzitten. Hij doorliep de jeugd van Velsen, vertrok ruim twee jaar geleden om een half seizoen bij OG in een vriendenteam te spelen. Keerde terug op het oude nest en koos voor vrienden in zaterdag-2. Tot hij vorig seizoen weer aanschoof bij de selectie. Op papier is  Sander Raphaël de derde keeper, maar omdat Nino Pels geblesseerd is mocht hij het doel verdedigen. En daar kwamen zijn katachtige reflexen zijn team goed van pas.

Lijnkeeper

Terwijl  Jaouad Aarbi de aanloop nam zette de keeper al ouderwets een paar stappen naar voren, verkleinde zijn rechterhoek en trok de bal als een magneet naar zich toe. ,,Ik ben een lijnkeeper, al probeer ik wel meer mee te gaan voetballen omdat Peter Vermolen, de trainer van het tweede, dat wil. En als ik meedoe bij trainingen van het eerste elftal dan ben ik bij positiespelletjes vaak de kaatser en moet ik alles direct spelen.’’

De goalie had toch al een goede avond want voor rust pakte hij oog-in-oog met de De Dijk-spitsen nog meerdere malen met gemak het leder op.

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Openingstreffer

Voorin was Guillermo Pengel bij vlagen op de brommer. Tien jaar geleden kwam de Amsterdammer al uit voor Stormvogels en het beeld van toen, snelheid, doelgerichtheid en explosiviteit is nog steeds van toepassing, Al dient hij nog wel wedstrijdfitter te worden. Hij ontsnapte halverwege de eerste helft op links aan zijn verdediger, schoot in en in de rebound tikte de net twintig jaar geworden Walid Benhaddi de 1-0 binnen.

Kunstgras

Het was wel één van de laatste wapenfeiten van de snelle rechtsbuiten. Dit seizoen vol verwachting overgekomen van KHFC-2, maar al snel geconfronteerd met een blessure. Na een half uur moest hij er met een hamstringblessure vanaf.

Voorkeur

En zodoende laaide de discussie over het spelen op kunstgras wederom op. Criticasters van kunstgras roepen dat sporten op kunstgras voor veel meer blessures zorgt dan sporten op natuurgras. Maar klopt die redenatie wel en is Walid Benhaddi slachtoffer van het kunstgras of had hij deze blessure op gewoon gras ook kunnen oplopen?

Geen verschil

Hoogleraar Sportgeneeskunde Frank Backx vertelde aan EenVandaag: ,,Uit alles wat gedocumenteerd is, blijkt helemaal niet dat spelen op kunstgras meer blessures veroorzaakt dan voetballen op natuurgras.’’

Onderzoek van sportarts Jan Ekstrand, voormalig voorzitter van de medische commissie van de Europese voetbalbond (UEFA), bevestigt dat. Hij onderzocht het blessurerisico op zowel kunstgras als natuurgras. Zijn conclusie: er komen evenveel blessures op kunstgras voor als op natuurgras.

Oorzaak

,,Wanneer je overschakelt van natuur- op kunstgras moet het lichaam daar enorm aan wennen, de ondergrond is namelijk totaal anders. Je gebruikt ander schoeisel, de schokdemping verschilt, je glijdt minder makkelijk.” Hij legt uit dat de overgang van natuur- op kunstgras heel zwaar is voor gewrichten, spieren en pezen. Dus ben je gewend om op natuurgras te spelen en staat er een wedstrijd op kunstgras voor de deur? Train dan een tijdje op kunstgras om te wennen!’’

Tweede helft

Zonder Walid Benhaddi sleepte Velsen na negentig minuten een 3-2 zege uit het vuur. Nog voor rust  kopte Daan Seppenwoolde de 2-0 binnen. Na de hervatting zorgde de van DSS overgekomen Obaida Dallo voor de derde treffer. Marcel Looij wisselde naar hartelust en De Dijk zette nog even aan en kwam terug tot 3-2, maar de zege bleef in Driehuis.

Zondag

De acht spelers van het eerste elftal waren inmiddels klaar met hun training op natuur gras en nemen het zondag thuis op tegen Be Quick 1887, terwijl het tweede tegen Kampong speelt. Dat duel zal Sander Raphaël aan zich voorbij moeten laten gaan. Hij zal op de bank moeten plaatsnemen. ,,Plezier in het voetbal is voor mij het belangrijkste. Ik speel liever met het tweede elftal dan dat ik op de bank zit. Ik denk dat ik volgend seizoen nog wel doorga in de selectie, het eerste elftal halen is leuk, maar geen doel op zich. Ik wil minuten maken en plezier hebben.’’

Basisopstelling Velsen; Sander Raphaël;  Michiel de la Mar, Joep de Bas, Chris Snijders, Jeljer Strooker; Nick Lamers, Daan Seppenwoolde, Jur Swier;  Guillermo Pengel, Sven Braaij, Walid Benhaddi.

Wissels 30, Obaida Dallo (ex DSS) voor Walid Benhaddi, 60. Bart Spring in t Veld voor Guillermo Pengel, 65. Daniël Sneekes voor Michiel de la Mar.

Tekst: Peter Brink
Foto: Website Velsen