Zondag 4e klasse D

Spaarnwoude in extremis langs HBC naar periodetitel

Middels een bizarre zege heeft Spaarnwoude zich verzekerd van nacompetitie. In het beslissingsduel werd HBC na een 4-1 ruststand uiteindelijk met 4-5 verslagen. Spaarnwoude-doelman Patrick Kort zorgde in blessuretijd voor de gelijkmaker, waarna Shady Shehata onfortuinlijk zijn eigen ploeg de das om deed.

De eerste helft was HBC heer en meester op het veld van Alliance ’22. De Heemstedenaren voetbalden met de instelling die je zou verwachten tijdens zo’n belangrijk beslissingsduel. Ieder duel werd gewonnen, de ploeg knokte zich een slag in de rondte en de buitenspelers waren een ware plaag voor de verdedigers uit Spaarndam.

Spaarnwoude-trainer Edwin Eefting ergerde zich de eerste helft kapot. “Ik vertelde de jongens voor de wedstrijd dat dit een extra kans was die de jongens moesten grijpen,” doelend op de te kleine overwinning van HBC tegen Vogelenzang. HBC scoorde een keer te weinig waardoor de periodetitel toen niet werd gewonnen en Spaarnwoude deze kans in de schoot geworpen kreeg. “Dat je dan zo’n helft speelt is niet te geloven,” zei hij.

HBC - Spaarnwoude - Voetbal in Haarlem
Joey Hoogenboom (l) en Shady Shehata (r). (Foto: Cees van Hoogdalem)

Jesse van Loon opende na zes minuten de score voor HBC. Eric Liefting werd in het strafschopgebied onderuit gehaald, waarna Van Loon het buitenkansje wist te benutten. Kort daarna was het dezelfde Van Loon die de score verdubbelde: 2-0. Toen halverwege de eerste helft Robin van der Linde een fout van Spaarnwoude-doelman Patrick Kort afstrafte en de 3-0 op het scorebord zette, leek het duel gespeeld.

Even later kwam Spaarnwoude toch terug tot 3-1, doordat Jorri van der Aar een strafschop beheerst voorbij Robby Miezenbeek schoot. Echter was het slotakkoord van het eerste deel voor HBC. Robin van der Linde rondde beheerst een mooie aanval af en bepaalde de ruststand op 4-1.

Voor Spaarnwoude zat er de tweede helft niets anders op dan direct op zoek te gaan naar de aansluitingstreffer. De ploeg zette HBC vast en hanteerde vaak de lange bal richting spits Joey Hoogenboom. Het was dan ook geen verrassing dat Hoogenboom kort na rust voor de 4-2 én tien minuten voor het einde zelfs voor de 4-3 zorgde. Hoogenboom is met zijn 30 jaar de oudste speler aan Spaarnwoude-zijde, maar werkt en sleurt zich een slag in de rondte.

HBC werd aan alle kanten voorbij gelopen en kwam er amper nog aan te pas. De enige grote kans die HBC kreeg werd uitstekend gestopt door Patrick Kort. De doelman van Spaarnwoude greep daarna de hoofdrol. In blessuretijd ging hij met een hoekschop mee naar voren. De bal kwam bij hem terecht, waarna hij de 4-4 kon maken. De sensatie was compleet! Of toch niet? In de derde minuut van de blessuretijd vloog er wederom een hoge bal het doelgebied van HBC in. Shady Shehata passeerde zeer onfortuinlijk met een kopbal zijn eigen doelman en Spaarnwoude ging er met de zege vandoor: 4-5.

Door de zege grijpt Spaarnwoude de tweede periodetitel en mag het over vier weken proberen te promoveren. Voor HBC is het seizoen voorbij. De drie laatste duels worden gespeeld om des keizers baard. Saillant detail is dat beide teams komende zondag weer tegenover elkaar staan.