Zaterdag 4e klasse C

Schoten is dodelijk efficiënt bij debuut

Eindelijk ging het voor de zaterdag-teams van Velsen en Schoten om de knikkers. Zowel Schoten-trainer Richard van der Vecht als Velsen-coach Rob Spronk had geen idee wat ze van deze wedstrijd konden verwachten.

Velsen had een matige voorbereiding gedraaid en stond daarom met de nodige koudwatervrees aan de aftrap. Schoten debuteerde in de zaterdag vierde klasse C en die ploeg moet nog ontdekken wat het niveau inhoudt. De eerste kennismaking smaakte voor de Haarlemmers naar meer want in een bizarre wedstrijd won Schoten met 4-6.

“We zijn een team dat door een paar vrienden is opgericht. We hebben jongens van onder andere EDO en Bloemendaal binnengehaald en we kijken wel hoe het gaat”, was Van der Vecht realistisch over zijn ploeg. Eén van die nieuwelingen is de pas 17 jaar oude doelman Donny Homburg. Het was niet zijn middag, want al na vijf minuten verstapte hij zich. Hij hield het manmoedig nog een half uur vol, maar kon uiteindelijk niet verder. Middenvelder Youssef Oas verwisselde zijn shirt voor het keeperstricot en nam de plek onder de lat over.

Op dat moment stond het al 1-3. Na een saai eerste kwartier kreeg Schoten het ineens op de heupen en binnen vijf minuten maakten Ayhan Kölumeloglu (1x) en Dylano Stoel er op fraaie wijze 0-3 van. Pas op het half uur kon het besluiteloos spelende Velsen iets terugdoen. Bram Veerman gleed een half door de doelman gekeerd schot tegen de touwen. De nieuwe keeper van Schoten kon daarna niet verhinderen dat Jorick van Egmond en Jani Janovic voor de 3-3 ruststand zorgden. Velsen was weer helemaal terug in de race.

Schoten leek rijp voor de sloop, maar na rust weigerde Velsen de genadeklap uit te delen. De eerste vijftien minuten na de pauze waren weer alles behalve hoogstaand van beide ploegen. Tot de uitstekend leidende scheidsrechter een, misschien wel wat zwaar bestrafte, rode kaart toonde aan Max Bruin van Velsen. Toen even later Ayhan Kölumeloglu schitterend de 3-4 binnenkopte hadden de bezoekers de eerste drie punten van het seizoen binnen handbereik. Daar dacht Velsen tóch anders over want Janovic strafte een misverstand in de verdediging van de Haarlemmers genadeloos af voor de 4-4.

Oas groeide intussen in zijn rol als keeper en door zijn alerte optreden kon hij nog wat Velsens gevaar neutraliseren. Dylano Stoel intussen had zo zijn eigen plannen. Eerst profiteerde hij van zwak verdedigen van Velsen om de 4-5 binnen te schieten en in blessuretijd knalde hij ook nog eens de zesde Schoten-goal raak. Daarmee boekten de Haarlemmers de eerste overwinning als zaterdagteam. “We hebben er hard voor gewerkt”, was Van der Vecht blij. “Maar in balbezit moeten we wel wat beter worden.” Rob Spronk daartegenover was natuurlijk minder te spreken. “Een valse start. Vooral verdedigend was het heel slecht van onze kant. We hebben nog een hoop huiswerk te maken.”

Tekst en foto: Marcel Akerboom