Ruben Heeremans volgt zijn hart en kiest voor ADO JO-18

Ruben Heeremans zag jaarlijks vele HFC-talenten uitvliegen. Zijn maatje Thijs Reuvers ging op 15-jarige leeftijd nog naar Ajax. De waakvlam van de hoop bleef bij hem ook altijd branden. Nu op 17-jarige leeftijd pakt hij zijn kans. De vrije verdediger speelt komend seizoen voor ADO Den Haag.

Profclub

De tiener lijkt al een echte prof. Hij heeft drie paar trainingspakken en diverse setjes wedstrijdkleding van ADO Den Haag gehad en ontvangt een reiskostenvergoeding. En hij zal, ijs, weder en corona dienende, met de bus naar uitwedstrijden tegen FC Twente en FC Groningen afreizen. Ook geeft hij aan dat hij het interview voor publicatie eerst wil ontvangen. Dat is geen probleem, dat doen we bij elke speler. Een misverstand is snel gemaakt. Dat er op de weg naar de top soms harde noten moeten worden gekraakt leerde hij al bij HFC Onder-17. Waar zijn trainer Djorim Verdonkschot een basisspeler die twee minuten te laat kwam op de bank zette. Met pijn in zijn hart verlaat Heeremans zijn HFC, andere talenten als Splinter Haasbeek, Gillermo Kulling en Rory Roode achterlatend.

boekhouder-gezocht haarlem

Scout

Het afgelopen jaar kende sportief vele hoogtepunten voor de 17-jarige verdediger. De bekerwedstrijd tegen Ajax waarin hij dé uitblinker was en voor honderden fans tegenstanders uitkapte alsof hij tegen THB speelde. En met de Onder-17 speelde hij Eerste Divisie landelijk. Hier etaleerde hij zijn kunsten ook tegen Alphense Boys. Een scout van ADO Den Haag zag wel wat in de verdediger. Lengte en duelkracht worden steeds belangrijker in het voetbal anno 2020. Heeremans is 1.98 meter lang, en heeft iets dat niet veel verdedigers hebben, een splijtende pass én een verwoestend schot in de benen. ,,Enige nadeel van mijn lengte is dat het ten koste kan gaan van mijn wendbaarheid en snelheid, maar daar heeft ADO een speciaal programma voor gemaakt.’’

Gevoelsmens

Heel even toonden NEC en Almere City ook nog belangstelling voor de blonde Heemstedenaar, maar Heeremans is een gevoelsmens en maakt keuzes met het hart. Dus reist hij vijf! maal per week naar Den Haag om te trainen. ,,Nee ik ben geen prof, ik krijg er geen vergoeding voor, maar het was altijd mijn droom om bij een BVO te spelen. Gelukkig krijg ik alle steun van mijn ouders en van het Coornhert Lyceum waar de heer Creyghton en mevrouw Scharrenborg me hebben gezegd dat ze waarderen wat ik doe, maar dat het niet ten koste moet gaan van mijn cijfers.’’

Het Coornhert Lyceum zegt op haar website oog te hebben voor het talent van haar leerlingen.  Leerprestaties zijn belangrijk, maar de schooltijd is veel meer dan goede cijfers halen: het is tevens een tijd van persoonlijke ontplooiing en van culturele vorming. Ook respect voor elkaar en eigen verantwoordelijkheid vinden we belangrijk. De school is trots op het talent van haar leerlingen.

 ,,Op school doe ik gewoon mijn best. Na de voorbereiding gaan we over op vijf keer trainen per week.’’

Ajax

Met Onder-18 speelt hij op het één-na-hoogste niveau en komt in de competitie dus niet uit tegen Ajax, Feyenoord en AZ, maar tegen onder andere Vitesse en FC Twente ,,Maar als we bij de bovenste twee ploegen eindigen dan promoveren we, na de winterstop worden de competities dan weer herverdeeld.’’

Zijn drang om tegen Ajax te spelen heeft een verleden met een ruw randje. Een zege op de Amsterdammers zal een balsem betekenen voor zijn gekwetste ziel.

Afgelopen seizoen speelde HFC Ajax Onder-17 bij vlagen van de mat, tot ergernis van Ajax-trainer Richard Knopper. De thuisploeg kreeg een penalty. Heeremans nam zijn verantwoordelijkheid, schoot voorheen alle penalty’s raak, maar faalde oog-in-oog met de doelman.

Zijn ex-trainer Djorim Verdonkschot is lovend over de vrije verdediger. AZ testte hem in het verleden af, maar Heeremans bezit van nature op jonge leeftijd al talenten, die menige prof ontbeert. ,,Buiten zijn voetbaltechnische kwaliteiten laat Ruben heel goed zien wat leiderschap daadwerkelijk in houdt. In het veld zorgt hij ervoor dat zijn team altijd scherp is en blijft. En buiten het veld regelt hij alles wat in zijn macht ligt. Ook bekommert hij zich over de onderlinge band van de spelers, de sfeer in de groep van alles en nog wat’’, zegt Verdonkschot.

29 Augustus zal het talent de fiets naar station Heemstede Aerdenhout nemen, de trein pakken naar Den Haag CS of Holland Spoor en met de bus op het complex aankomen. Voor het bekerduel met Ajax. Op jacht naar revanche én eerherstel. ,,Ik kijk er erg naar uit.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Amber van Rees