Oefencampagne Velsen op schema

Natuurlijk ook voor RKVV Velsen verliep hoofdklasse seizoen 2020/2021 teleurstellend. Na vijf duels trotse koploper maar toen gooide Covid-19 roet in het eten. Er vertrokken weliswaar een aantal spelers maar eens te meer bleek dat hoofdklassevoetbal pure aantrekkingskracht heeft.

Uit de regio Amsterdam/Zaandam werden nieuwe spelers gerekruteerd maar ook spelers met een onmiskenbaar Velsen-DNA. De nieuwe oefenmeester en opvolger van Jan Nederburgh, Ronald Dooijeweerd, kent met name de regio Zaanstreek op zijn duimpje (trainer Zaanlandia).

In het eerste oefenduel bij en tegen tweedeklasser Bloemendaal bleek dat Velsen er aanvallend op vooruit is gegaan. Zowel voor als na rust met een flink aantal verse krachten werden de gastheren, die overigens pas een week in training waren, volledig overlopen met frivool, fris en energiek spel. En ze mochten van geluk spreken dat de smadelijke 10 tegengoals hun (net) bespaard bleven want de teller bleef op 9 steken. ‘’Wat mij deugd deed was dat we in de organisatie bleven spelen,’’ analyseerde Dooijeweerd die zeer tevreden is met zijn selectie.

Ronald Dooijeweerd

Dooijeweerd: ’’Ja, inderdaad, we hebben alle posities dubbel bezet. Dat is pure luxe hoor! Aan mij de taak het beste team samen te stellen en misschien jongens teleur zal moeten stellen. Wat de kracht is van onze tegenstanders? Eerlijk gezegd weet ik dat niet want de meeste ploegen komen bepaald niet uit onze buurt.’’

Zondagmiddag kwam het hoofdstedelijke D.C.G. langs. Net als Bloemendaal ook een tweede-klasser maar, naar later bleek, beslist niet van plan zich naar de slachtbank te laten leiden. ’’Hoi Ronald, zullen we één ding afspreken? Stoppen hoor bij vijf goals want we hebben nog maar een enkele keer getraind en ik ben vandaag niet compleet,’’ zo begroette de D.C.G.-trainer amicaal zijn collega.

Of het was om Velsen zand in de ogen te strooien, we zullen het nooit weten. Maar vanaf de eerste balomwenteling tot het laatste fluitsignaal bleef D.C.G. conditioneel keurig op de been tegen een Velsen dat weliswaar een groot veldoverwicht had maar dat niet in goals kon uitdrukken. De handige pleintjesvoetballers uit Amsterdam-West slaagden erin om regelmatig zich onder de Velsense druk uit te spelen. Verdedigden correct en geconcentreerd maar kwamen alleen voorin (schot)kracht en mankracht te kort. Een rappe openingsgoal van Velsen werd geneutraliseerd door een fantastisch zondagsschot van de handige rechterspits van D.C.G. die vanaf de rechtervleugel diagonaal in de verre bovenhoek werd gekegeld. Het enige schot doel van de gasten trouwens die een kwartier voor tijd Marc Kloosterboer met een kopbal de winnende de goal zagen scoren.

Over twee weken al wacht in Rotterdam V.O.C. Tot die tijd heeft Ronald Dooijeweerd de tijd zijn ideale basisteam samen te stellen.

Tekst: Hans Akkerman
Foto’s: Frans van der Horst