Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

Koninklijke speelt op Het Kasteel wedstrijd met drie gezichten. Duel bij Jong Sparta gestaakt

DoorRedactie

aug 14, 2021

Gertjan Tamerus had toch iets anders verwacht van het duel op Het Kasteel, 1-1. De eerste tien minuten creëerde HFC twee kansen, de rest van de eerste helft profiteerde Jong Sparta van de desorganisatie bij de Haarlemmers.

En na de hervatting herpakte HFC zich. ,,In het veld wisten we niet hoe we het moesten omzetten, dat heeft de trainer in de rust gedaan’’, zei Wessel Boer.

Loslaten

Een avondwedstrijd in Rotterdam. Dat betekent improviseren voor trainer en spelers. Gertjan Tamerus houdt van een samen uit-samen-thuis aanpak, maar soms moet je de controle loslaten.  Je kan niet altijd consequent zijn.

Dus reden de spelers van de Koninklijke met hun eigen auto’s naar Het Kasteel. Een enkeling at om 16.00 uur nog een bord spaghetti en de vraag is of die maaltijd op dat moment de juiste bodem is voor een intense avond voetbal.

Online Boekhouden – ZZP-Boekhouder – YouTube

Puzzelen

Tamerus had voorafgaand gemeld met negen spelers te acteren die komende week ook tegen Noordwijk zullen starten. Dan begint de competitie. De trainer gaf aan nog te dubben over twee posities. Welke twee dat zijn, wilde hij niet zeggen.

In elk geval ontbraken de geblesseerde keeper Mitchel Michaelis, Jordy Hilterman en Jacob Noordmans. Michaelis gaf aan snel te herstellen, maar tegen Noordwijk nog niet in actie te zulllen komen.

Keeper

Doelman Richard de Groot kon zijn kans pakken en dat ging moeizaam. Oud-keeperstrainer Tom van Schaik analyseerde hem onlangs als een meevoetballende keeper, zeer allround.

In het duel met Jong Sparta begonnen de problemen vaak na een uittrap of pass van de goalie.  Hij draaide naar de verkeerde kant open en zocht met een lange bal de kleine Roy Castien in plaats van de lange Sietse Brandsma.

Kansen

De eerste twee kansen waren wél voor de Haarlemmers, maar tijdens de afwerkvorm tijdens de warming-up vloog er al nauwelijks een bal tussen de palen.

Voor even werd tijdens de warming-up de coaching losgelaten en meteen was er verslapping van concentratie. De trainer en twee assistenten hadden andere prioriteiten en de spelers schoten ongecontroleerd over en naast het doel.

Het bleek een voorteken. In de eerste tien minuten werden de kansen niet benut. En daarna acteerde HFC gedesoriënteerd.

Eerlijk is eerlijk. HFC kwam met 5-3-2 het kunstgras op en  als je tegen een team speelt die 4-3-3 acteert dan zal één elftal zich moeten aanpassen. ,,Voor de rust gaven we niet goed gegroepeerd druk’’, zei Wessel Boer. ,,Ruimte tussen de linies veroorzaakte de goal van Sparta.’’

Systeem

De vrije verdediger had voor een deel het gelijk aan zijn zijde, maar ook de rechtsback was bij de openingstreffer abuis.

Het  is het voor- en nadeel van het 5-3-2-systeem dat Tamerus sinds jaren speelt. De Koninklijke hanteert deze speelwijze normaliter als één van de beste ploegen in de Tweede Divisie.

De backs staan echter hoog opgesteld, waardoor HFC bij balverlies kwetsbaar is. Tegen Katwijk en AFC zorgde een lange bal achter de defensie voor tegentreffers. Nu was het een steekpass door het centrum. ,,We stonden niet goed en kwamen overal twee stapjes te laat’’’, analyseerde Wessel Boer.

Analyse 5-3-2-systeem door Ronald Koeman.

Ronald Koeman NOS Studio Voetbal over 5-3-2 van Oranje verbeterde versie (zonder muziek) – YouTube

Overleg

Gertjan Tamerus zit van de week met de technische commissie om de tafel. ,,We gaan evalueren’’,stelde de trainer. ,,Rydell Poepon traint nog mee, we gaan even kijken wat hij wil en wat wij willen. En ik wil sowieso weten of er nog ruimte is voor een speler.’’

Versterking

Tamerus doelt op een ex-prof. Hij is er alleen nog niet helemaal uit in welke linie hij er een versterking bij zou willen hebben. De aanval lijkt de eerste prioriteit te hebben.

Roy Castien schoot na de rust weer op een prachtige manier de gelijkmaker binnen, maar kan nog veel beter.  ,,Ik heb hem na de rust meer vanaf het middenveld laten voetballen’’, zei Tamerus. ,,Dat kwam hem én het elftal ten goede.’’

Castien

In het tweede bedrijf speelde Desevio Payne ook beter. Hij had een assist en voorassist. De eerste was een bal op Castien die de bal met het hoofd schampte en op de paal zag belanden. De tweede was een voorassist.

De ex-prof van Emmen vond Sietse Brandsma, die met een hakje Castien vond. ,,Ik dribbelde even en liet de bal doorrollen en haalde toen uit,’’ zei de Zandvoorter. Het leder vloog in de kruising, 1-1

Opbouw

Na afloop stond het duo Castien en Brandsma naast elkaar. Twee verschillende persoonlijkheden op en buiten het veld, maar wel complementair aan elkaar.

Het kan een mooi huwelijk worden. Brandsma had pech tegen Jong Volendam toen hij alleen op de doelman afkwam en kon nu ook in een één-tegen-één-situatie aanleggen. ,,Deze kans was nog makkelijker. Ik had zoveel tijd. kreeg de bal onder me en raakte hem verkeerd.’’

Wissels

Na bijna zeventig minuten werd Desevio Payne gewisseld voor zijn jongere broertje Deron. Danny Hols zat toen al langs de kant. ,,Hij had vandaag zijn tweede corona injectie gehad en voelde zich niet goed’’, zei Tamerus.

Concurrentie

Hols raakte ook in de eerste helft geblesseerd, waarna Oscar Wilfert zich langdurig mocht warmlopen. De linksbener is normaliter basisspeler en kan met zijn linkerbeen de opbouw van achter ook met links verzorgen.

Wilfert etaleerde dat met een assist op Sietse Brandsma in de wedstrijd tegen Jong Volendam. Tamerus geeft echter André Morgan de voorkeur. Dat is weliswaar een rechtsbener, maar wél een teamspeler pur sang die voorop gaat in de strijd. ,,Ik ben me daarvan bewust’’, stelde de trainer. ,,Oscar heeft nu de pech dat Andrٞé het goed doet.’’ Achterin lijkt Tamerus derhalve geen versterking nodig te hebben.

Groep

Op welke positie wel daar liet hij zich niet over uit. ,,Ik vind het ook moeilijk’’ stelde hij. ,,Als we geen blessures krijgen is dit een goede groep. Wellicht kunnen we nog een speler gaan halen, maar ik heb nu een selectie die goed in elkaar zit. Een nieuweling moet ook in de groep passen en zich conformeren aan onze doelen.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols

NB Het duel werd een kwartier voor tijd gestaakt na een botsing tussen Deron Payne en ex-Telstar-speler Farouq Limouri. Later meer hier over.

Door Redactie