Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

HFC’er Jordy Hilterman geeft visitekaartje af tegen Jong Volendam

DoorRedactie

aug 10, 2021

Jordy Hilterman zag de afgelopen maanden meer wachtkamers en behandelkamers dan kleedkamers. De spits kwakkelde met een hamstringblessure, zijn knie en hij liep tegen een cocktail van pfeiffer en corona aan, maar speelde tegen Jong Volendam 90 minuten. Als middenvelder.

Heer en meester

Zijn scorende vermogen is de 25-jarige Hilterman nog niet verloren. Hij nam de eerste treffer voor zijn rekening. Een corner van Gerry Vlak werd bij de tweede paal teruggekopt door Oscar Wilffert en kwam via Sietse Brandsma bij Hilterman, die doeltreffend was. De thuisploeg was voor rust heer- en meester maar vergat zichzelf te belonen.

Kansen

Met name Sietse Brandsma liet een paar kansen liggen. Oscar Wilfert mocht ook de hele wedstrijd blijven staan en gaf met links een splijtende pass op de spits, die zijn stift tegen de keeper zag aankomen.

Prikkelen

De 27-jarige Wilfert is een linker centrale verdediger die ooit een jaar als prof voor Volendam speelde. Afgelopen zaterdag prikkelde Gertjan Tamerus hem een beetje door hem niet op te stellen.

Wilfert lijkt samen met manusje-van-alles André Morgan uit te moeten maken wie er linkscentraal in de defensie komt te spelen.

Voordeel voor de ex-prof is zijn linkerbeen waardoor de opbouw een wat natuurlijker verloop kan hebben. Wilfert  kwam als aanvoerder in het veld in een defensie die verder bestond uit de wingbacks Deron Payne en Vincent Volkert en Kayne Prins en Roy Deken. Ook Deken is een kandidaat als linker centrale verdediger.

Tempo hoger

Op het roulerende middenveld was er een plek voor Jordy Hilterman. ,,Voetballend heeft hij het goed gedaan’’, stelde Tamerus. Zelf was hij vooral opgelucht dat hij, na eerder 90 minuten tegen Ter Leede te hebben gespeeld, scoorde en zich nog goed voelde na afloop. ,,Het tempo in dit duel lag toch hoger. Het was denk ik wel anderhalf jaar geleden dat ik zolang speelde. En op het middenveld is toch zwaarder dan als aanvaller.’’

Belofte

Prettige bijkomstigheid was dat Hilterman ook de uittrappen van keeper Duuk Verduin met het hoofd kon verlengen. Het wordt tijd dat de spits/annex middenvelder zijn belofte gaat inlossen. Gespeeld bij Volendam, vertrokken naar Katwijk en de afgelopen jaren te weinig vlieguren gemaakt.

,,Aan de bal is hij goed’’ zei zijn trainer. ,,Hij ziet het spel en is rustig aan de bal.’’ Hilterman komt ook in aanmerking voor één van de twee spitsposities.

Overstap

HFC kwam voor rust wel op 2-0. Een wonderschone aanval met een driedubbele overstap werd, na een geblokt schot van Jim Hulleman, afgerond door Volendammer Gerry Vlak.

Kans-op-kans

Na de hervatting kregen de ingevallen Mehmet Yüksel en Franklin Lewis goede kansen om de voorsprong te verdubbelen. Waar Lewis in het verleden – zie video- minder moeite had om zijn hoofd koel te houden stond zijn vizier nu niet op scherp.

Franklin Lewis – Highlights – Koninklijke HFC – YouTube

Lef

Tamerus wisselde door waardoor de gasten in de slotfase nog op 2-2 konden komen. Positieve vermeldingen waren er voor de jeugdspelers keeper Duuk Verduin en Deron Payne. ,,Duuk toonde lef, zocht een voetballende oplossing, dat pakte niet altijd goed uit. Maar ik heb liever iemand die ik moet afremmen dan iemand die geen initiatief toont. Hij voetbalde goed mee bij doorgeschoten ballen en coach ook nog eens.’’

Potentie

Deron Payne geldt al langer als een potentiële basisspeler-op-termijn. Ooit een talent bij AZ en gezegend met de drive die zijn oudere broer ook heeft, kwam hij vaak op rechts door ,,Hij is heel energiek’’ zei de trainer. ,,Ik heb hem ook een kwartier langer laten spelen dan was afgesproken.’’

Vrijdag treft HFC op Het Kasteel Jong Sparta.

Tekst: Peter Brink
Foto: Fonzie en Saskia Koppes

Door Redactie