Voetbal in Haarlem

‘’Jullie hadden meer verdiend’’

okt 7, 2023

,,Sorry, jullie hadden meer verdiend.’’ Spaarnwoude-trainer Rocco de Vos was eerlijk tegenover zijn RCH-collega Hernan Noorman. De bezoekers boekten een 2-3 overwinning, maar de thuisploeg had gezien het spelbeeld ook recht op minstens een punt. Door deze nederlaag staat RCH nog steeds puntloos onderaan in de vijfde klasse B.

Niet dat ze daar niet van kunnen slapen in Heemstede. Bij RCH zijn ze juist blij om weer een eerste elftal te hebben. En terecht, want gezien een club met zo’n historie hoort altijd mee te doen. Dit seizoen start de Racing na een jaartje afwezigheid in de zaterdag vijfde klasse met de ambitie om steeds voor de winst te gaan, maar in de wetenschap dat een nieuw, jong, fris elftal die ambitie niet wekelijks waar kan maken. ,,We beginnen weer op 0.’’

Dat werd pijnlijk duidelijk vanaf het eerste fluitsignaal. Na 41 seconden stond de ploeg van Hernan Noorman al achter. Spaarnwoude-rechtsbuiten Max Bosma kon kinderlijk eenvoudig zijn directe tegenstander omspelen, in alle rust een voorzet afleveren en daarna toezien hoe Samuel Hofland eenvoudig de openingstreffer kon scoren. Het duurde zeker een kwartier voor RCH eindelijk een beetje fatsoenlijk in zijn eigen spel kwam. Vanaf toen lukte het de Heemstedenaren om te combineren en tot kansen te komen. Eén van die kansen was wel besteed aan Mees van der Meer. Vanaf een meter of twintig schoot hij knap de 1-1 binnen.

Daarna ontspon zich een alleraardigste wedstrijd met kansen over en weer. Milo Wempe was namens Spaarnwoude zo alert om één van die kansen tot doelpunt te promoveren. Hij reageerde adequaat op een heerlijk passje van Samuel Hofland en werkte de 1-2 binnen. Maar Stijn van der Kruijf en Thom Sprajc hadden RCH net zo makkelijk aan meer goals kunnen helpen als ze hun vizier wat scherper hadden gesteld.

Pas na zeven minuten na rust lukte het de thuisploeg om de verdiende gelijkmaker te scoren. Met de inzet en passie die horen bij vijfdeklasse-voetbal kreeg RCH de bal bij Sam Wigmans. Die had de paal en een grabbelende Spaarnwoude-keeper nodig, maar in twee instanties kreeg hij de bal toch tegen de touwen. In de tweede helft bleef het een vermakelijk schouwspel, met fouten – en daardoor kansen – aan beide zijden. De grootste spelbreker was het abominabele veld, waar de bal maar niet op wilde rollen.

Rollen deed wel Thom Sprajc. Al was dat niet vrijwillig. Hij werd hardhandig onderuit geschoffeld in het zestienmetergebied, vijf minuten voor tijd. De toegekende strafschop werd opgeëist door Sam Wigmans die, tot ontzetting van alles wat RCH een warm hart toedroeg, naast schoot. Uit de daaropvolgende Spaarnwoude-aanval peurden de bezoekers een vrije trap.

Laat Spaarnwoude nou net een specialist in huis hebben voor dit soort klusjes. Stephan Clarenburg krulde de bal onhoudbaar voor RCH-keeper Hoogenboom in de linkerbenedenhoek voor de 2-3.

,,Ik voelde dat dit zou gebeuren toen we die penalty misten’’, zei RCH-trainer Noorman. ,,Jammer want we hebben gevochten voor meer.’’ Spaarnwoude-coach De Vos had zelfs ná de wedstrijd nog een donderspeech nodig om zijn ploeg duidelijk te maken dat hij niet tevreden was. ,,We lieten RCH veel te veel ruimte in een wedstrijd waar we punten móesten pakken. We hadden geluk dat zij die penalty misten. Ik ben blij met de punten maar we hadden recht op niks’’, was tot ver buiten de kleedkamer te horen.