Zaterdag 3e klasse B

‘Je moet hem er wél inschieten’

Wat koop je er voor? Domineren, het beste van het spel hebben, maar toch met 0-1 verliezen. Het overkwam het jeugdige EDO tegen IJmuiden. De complimenten voor het spel konden EDO-trainer Erik Metgod gestolen worden: ,,Je moet die bal er wel inschieten’’, was hij realist.

De Haarlemse selectie herbergt weinig routine. En dat brak de ploeg op tegen het stugge IJmuiden. Vooral voor rust was EDO veel beter. De combinaties liepen, de lange bal was een geducht wapen waar IJmuiden moeite mee had en vooral Fabian Laforge Kaandorp – hij verloor geen enkel duel voor rust- was sterk bezig. EDO moest alleen wat zelfverzekerder zijn voor de goal. Na een minuut of tien kreeg Ahmed Ismail Ahmed de bal voor het intikken na een knappe assist van Calvin Kromodjojo. Heldhaftig uitkomen van IJmuiden-keeper Danny Does voorkwam de openingstreffer. Even later eindigde een knappe actie van Kaya Lima ook al op de vuisten van Does. De gasten kwamen niet aan voetballen toe. In de opbouw ging het vaak al mis voor de ploeg van Brian Tevreden en het aantal keren dat IJmuiden de bal zo maar weggaf was niet meer op een hand te tellen.

EDO-spits Lafayette Boom schatte twee keer een knappe voorzet van rechts op waarde. De eerste van Kromodjojo kopte hij net naast de IJmuiden-goal, de tweede voorzet gegeven door Bink van der Sluis, kreeg de juiste richting mee. Danny Does kon de kopbal naar de benedenhoek maar ternauwernood tot corner promoveren. IJmuiden, dat zich gaandeweg de eerste helft steeds vaker irriteerde aan het eigen onvermogen, kreeg pas in de laatste minuut een kansje. Een bekeken schotje van Daan Heinemeijer leverde de EDO-keeper flink wat problemen op.

In de tweede helft was het echter al gauw raak voor de gasten. Een inzet van Mathijs Veldman werd maar half verwerkt door EDO-keeper Branco Uitendaal. Justin Balm was er als de kippen bij om de terugspringende bal in het net te prikken. En laat het maar aan IJmuiden om een voorsprong vast te houden. EDO viel met de moed der wanhoop aan, maar gaf daarbij ruimte aan IJmuiden om in de counter gevaarlijk te worden.

Dat zorgde voor het nodige spektakel voor beide doelen. EDO had moeten scoren toen Ko Kensen de bal kreeg van Kromodjojo, die de doelman had omspeeld. Zijn inzet eindigde op de paal. Net als de ultieme doelpoging in blessuretijd van Gregory Bijnaar. Tussendoor had IJmuiden de wedstrijd moeten beslissen toen Julian Jansen fraai bediend werd door Daan Heinemeijer. Uitendaal pareerde met een katachtige reflex.

Zo won IJmuiden de uiterst sportieve wedstrijd. Tot groot genoegen van trainer Brian Tevreden: ,,Nu haken we aan bij de ploegen boven ons. En dat ook nog eens op kunstgras. Op basis van de eerste helft verdienden we het niet. Maar we toonden wel karakter.’’

Tekst en foto: Marcel Akerboom