Jack's League

HFC-tijgers zijn niet te temmen door sterrenensemble van Quick Boys

Een strijdend Koninklijke HFC boekte tegen Quick Boys een zwaarbevochten zege, 2-1. Door de winst staat HFC keurig op de zevende plaats op maar twee punten achterstand van de nummer twee Jong Sparta.

De fans van Quick Boys, die een groot deel van de antieke tribune in bezit hadden genomen, reageerden hun woede af door in de rust al met bier te gooien naar de arbiter en trainer Tamerus. Na afloop stond de politie paraat om de beveiligers bij te staan.

Spanning

De gemoederen liepen hoog op tijdens en na de wedstrijd. Quick Boys was met een arsenaal aan fans afgereisd naar Haarlem en in het vissersdorp zijn de verwachtingen al jaren hooggespannen. Met ex-profs als Darren Maatsen, Ricky van Haaren en Fernando Lewis mag je ook wel wat verwachten. Maar een winnend team is vooral een samenwerkend team en dan kan je zelfs met een 17-jarige keeper én een 19-jarige basisdebutant als rechtsback de wedstrijd winnen.

Puzzel

Gertjan Tamerus kampte gedurende de week met wat kopzorgen maar legde – zo bleek na afloop- een goede puzzel. Tamerus zag topscorer Brandsma revalideren bij fysio Juun Mooi en die werd op tijd klaargestoomd. Zelf weet de trainer alles af van de nadelige gevolgen van een hamstringblessure, maar Brandsma kon starten tegen Quick Boys.

Aanspeelbaar

En dat scheelt een hoop. Brandsma oogt niet snel, maar is het wel, legt de ballen goed af en heeft een neusje voor de goal. En hij is lang en goed aanspeelbaar door de lucht. Dat was nodig ook omdat de ploeg van Edwin Grünholz met drie man meteen druk zette op de HFC-defensie plus keeper Duke Verduin. Quick Boys begon uitstekend en zag Tommy Bekooij de paal raken.

De gasten kwamen na ruim een kwartier via Nick Runderkamp op 0-1, maar het aandeel van de slimme spits Tommy Bekooij was net zo belangrijk. Hij legde de bal met zijn hak neer en zo secuur als een driebandbiljarter plaatste Runderkamp de bal in de verre hoek, 0-1.

Ground Hog-day

Bij HFC dachten velen al aan een repeterende breuk. Op achterstand komen en dan na een peptalk in de rust proberen het tij te keren.

Maar transformeerde het team, zij het met hier een daar een kleine correctie van de trainer, voor rust naar een soort van zelfsturend team?

Wessel Boer zorgde nadat een bal uit een hoekschop werd ingebracht voor de gelijkmaker. En arbiter Wim Bronsvoort stak de ploeg ook de helpende hand toe. Want HFC had na de duels met Excelsior Maassluis – rode kaart Hols, strafschop tegen en vier duels schording voor Danny Hols, en TEC – penalty tegen na hands van een speler die op de grond lag-   wel een compensatie verdiend.

Pingel

Bronsvoort floot op de rand van de zestien voor een overtreding, ging kijken, dacht aan een vrije trap, keek nog eens, krabde achter zijn oren en gaf toen een strafschop. Roy Castien schoot hoog binnen, 2-1.

Vlak voor rust ontsnapte HFC aan de vloek van een domper voor rust. Darren Maatsen leek de 2-2 over Duke Verduin te lobben, maar hij stond buitenspel.

Na de rust moest de ploeg van Tamerus alle zeilen bijzetten op de winst binnen te halen. De 19-jarige Deron Payne was rechtsback bij absentie van zijn broer Desevio. Die keek, samen met zijn familie, vanaf de zijkant met bewondering toe hoe het talent ex-prof Darren Maatsen aan banden probeerde te leggen.

Dat ging met vallen en opstaan en met hulp van Danny Hols en de middenvelders, maar Deron verzoop niet en liet zien over een uitstekende verdedigende tackle te beschikken. Desevio gaf aan dat zijn blessure niet ernstig is. ,,Ik speel uit voorzorg niet. Waarschijnlijk ben ik er vorige week weer bij.’’

Scan

Voor Oscar Wilffert is dat nog onzeker. De linksbener kampte na het duel met TEC met liesklachten en moest vrijdag voor een scan naar het ziekenhuis. Hij belandde in een file en krijgt maandag een herkansing.

Verdediger André Morgan – enkel- lijkt nog wel wat langer uit de roulatie te zijn. Dus acteerde Roy Deken als linker centrale verdediger.

Druk Quick Boys

Op het moment dat Quick Boys aandrong trachtte HFC het tempo uit de wedstrijd te halen. Mooi moment was toen Wessel Boer bij een vrije trap voor HFC de tijd nam, heel Quick Boys aware was op Boer en Koen Tros heel slim de vrije trap nam. Sietse Brandsma had vrije doortocht naar de goal.

De spits heeft alles wat een spits moet hebben, alleen geen rechterbeen. Later in het duel schoot hij nog wel met links de bal op de paal.

Kunst- en vliegwerk

Edwin Grünholz wisselde vijf keer, bracht Ricky van Haaren en Sylvano Camvalius, die hij op de bank had geposteerd, maar met kunst- en vliegwerk bleef HFC overeind.

Ook in de acht! minuten blessuretijd die arbiter Bronsvoort bijtelde. Vlak voor tijd viel bij de Koninklijke wel Vicent Volkert uit. Een nieuwe domper voor de defensie.

Lewis

Het zorgde ook voor duels tussen de broers Lewis. Tamerus posteerde Franklin, die had gehoopt in de basis te starten als rechtsback,  als linksback tegenover Fernando die rechtsbuiten stond.

Na afloop was er na lange tijd toch nog een repeterende breuk. In de kleedkamer bleef een lied over een niet te temmen tijger hangen.

Foto: Pim Hols