Jack's League

HFC stijgt ondanks gelijkspel bij ASWH, HFC-zaterdag loopt uit op Olympia Haarlem

Na drie zeges op rij tegen topploegen, voelde het gelijkspel bij ASWH als een nederlaag voor HFC. Maar de ploeg van Rogier Veenstra blijkt een lastig te nemen horde voor de Koninklijke. Eerder dit seizoen ontsnapte HFC thuis nog middels een hattrick van Sietse Brandsma, 3-2. In Hendrik Ido Ambacht moest de ploeg van Tamerus genoegen nemen met een punt, 2-2.

HFC-zaterdag had een moeilijke eerste helft tegen een fysiek spelend DEM. Na de hervatting stelde HFC-zaterdag orde op zaken,  5-2.

Doordat Olympia Haarlem gelijk speelde bij Castricum liep koploper HFC twee punten uit in de derde klasse zaterdag.

Het laaggeklasseerde ASWH blijkt een stuntploeg te zijn geworden. De ploeg van Rogier Veenstra pakte na de winterstop negen punten , steeg naar de vijftiende plek. Wel verloor ze  doordeweeks van AFC.

Analyse

De spiedende ogen van HFC-trainer Gertjan Tamerus keken woensdagavond naar de zwakke plekken bij ASWH. Op donderdag biedt de oefenmeester zijn selectie dan op het eind een tactische training aan gericht op eigen kwaliteiten en zwakte bij de tegenstander.

Voorsprong

HFC trad met tien dezelfde namen aan van de ploeg die de afgelopen drie duels Jong Sparta, Katwijk en AFC aan de kant zette. Alleen doelman Michaelis ontbrak en werd vervangen door Richard de Groot, die de voorkeur kreeg boven het 18-jarige talent Duke Verduin, die niet met HFC-zaterdag speelde, maar op de bank zat.

Penalty

De eerste mogelijkheid om de gasten aan de leiding te brengen kreeg Jim Hulleman. De allrounder heeft als linker centrale verdediger in opbouwend opzicht een meerwaarde. Hij neemt, doordat Roy Castien op de bank zit, de penalty’s.

ASWH-verdediger Jorginho Soares kreeg bij een sliding de bal tegen de arm en arbiter Hardeman legde de bal op de stip.Hulleman schoot zwak door het midden en keeper Bryan Janssen redde met de voeten.

Maar na een kwartier was het ASWH-kwelgeest Sietse Brandsma die, uiteraard met links, zijn negende treffer van het seizoen scoorde, 0-1.

Maar HFC vergat rekening te houden met de scorende verdedigers die ASWH in ruime mate heeft. Linkback Clarence Bijl is zelfs topscorer, maar ook de rest blijkt scorend vermogen te hebben.

Goals

Jay Brand maakte na goed doorkoppen van Daniël Wissel zijn eerste goal voor ASWH. En vijf minuten later incasseerde Richard de Goot zelfs de tweede treffer.

Jorginho Soares was de derde man in een aanval die begon bij Najim Haidary en werd verlengd door Skender Loshi, 2-1. Deze vleugelspits kwam in februari over van San Gwann FC uit Malta. Daarvoor speelde hij voor  Baronie, NAC Breda en TEC.

 

Wissels

HFC stelde na de rust orde op zaken. Mehmet Yüksel, die ook al de assist gaf bij de eerste goal, nam de gelijkmaker voor zijn rekening. Hij is pas twintig jaar maar versleet al tal van clubs.

Olympia Haarlem, Stormvogels onder Piet van der Kuil,  Zeeburgia, HFC, de jeugd van FC Twente en sinds twee jaar wederom HFC. Het 20-jarige talent wordt met de week sterker.  ,,Technisch ging trainen bij het eerste elftal wel, maar er wordt zwaarder getraind, het tempo ligt hoger en je mag niet verslappen na een mislukte actie.

En dat terwijl ik in de jeugd bij FC Twente toch zeven keer per week trainde. Ik zat daar in een gastgezin, kreeg geen vergoeding dat ging direct naar het gezin, had alleen een gratis OV-kaart, zodat ik af en toe naar Haarlem kon.

Mijn leven daar bestond alleen maar uit voetbal en school, maar ik heb er veel geleerd en speelde eredivisie tegen Ajax en PSV. Hier bij HFC is het toch zwaarder. Je moet altijd honderd procent geven.’’

Verder dan de treffer van Yüksel – assist van Vincent Volkert- kwam de ploeg van Gertjan Tamerus niet, al hadden Brandsma en Castien in de slotfase nog kansen.

Een kwartier voor tijd keek hij eens achter zich en zag dat de reservebank met Roy Castien, Desevio Payne, Jacob Noordmans, Oscar Wilffert en Déron Payne barstte van de kwaliteit en ervaring.

De trainer bracht Castien en Déron Payne voor Yüksel en André Morgan, maar moest genoegen nemen met een punt, 2-2.

Ondanks het puntenverlies liep HFC een punt uit op HHC Hardenburg dat thuis verloor van Kozakken Boys.

HFC-zaterdag

HFC-zaterdag had veelvuldig balbezit tegen DEM dat het spel via fysiek spel trachtte te ontregelen. Via de inspeelpass en lange bal van linksbener Tim Stegeman en de acties van Gillermo Kuling en Joas Kors werden de voorwaartsen in stelling gebracht.

DEM kwam via een schot in de kruising op voorsprong, maar de gelijkmaker van Giel Braakhuis was net zo mooi. Hij krulde de bal vanaf twintig meter in de verre hoek.

Na de hervatting waren de talenten van HFC conditioneel en technisch superieur en stokte de teller op 5-2.

Foto: Pim Hols (archief)