HFC wint van VVSB, talenten kloppen op de deur, Ruben Heeremans geeft visitekaartje af

Koninklijke HFC boekte dinsdag met 4-0 de eerste oefenzege. De ploeg van Gertjan Tamerus trof VVSB dat aan haar eerste oefenwedstrijd begon.

En dat kwam goed uit. Voor rust nam HFC door twee treffers al afstand. Opvallende man aan de zijde van de Koninklijke was de verloren zoon Ruben Heeremans.

Geheugen

De wedstrijd is vijf minuten onderweg als ook oud-voorzitter Hugo Bettink aanschuift op het bijveld. ,,Wie is die lange blonde jongen in de verdediging?’,’ wordt hem gevraagd door een HFC-fan van het eerste uur. Bettinks geheugen draait op volle toeren, maar de naam van Ruben Heeremans schiet hem niet te binnen. Als de man met de blocnote de voorzet inkopt reageert de ex-preses. ,,Oh de zoon van Ed, is die terug uit Den Haag dan?’’

 

Den Haag

Hoofd jeudopleiding Caspar Dekker keek met glunderende ogen naar het optreden van Heeremans. Vorig seizoen werd hij nog gewogen en te licht bevonden voor de basis van ADO Den Haag Onder-18, maar de verdediger gedijt het beste in de warme omgeving van de moederschoot.  ,,Heb je het gezien? Geen een foute pass in de eerste helft’’’, zei Dekker.

Jeugdopleiding

HFC beschikt over een op professionele leest geschoolde jeugdopleiding, maar de laatste jaren braken weinig talenten echt door. Dat kan vele oorzaken hebben, die niet alleen bij het eerste elftal hoeven te liggen.

Trainer Gertjan Tamerus noemt één van de redenen. ,,Talent genoeg maar als je dan ineens als 18-jarige tegen ex-profs en spelers van 27 jaar moet spelen dan moet je ook fysiek aan de bak. En gemener zijn, dat heeft vaak tijd nodig. En als je een ingespeeld elftal hebt met veel routiniers dan is het ook makkelijker doorbreken.’’

De oefenmeester haalde vorig seizoen al eerdere talenten bij het eerste elftal. Veelal moesten ze het doen met invalbeurten. Anno nu geniet – ook hij – in de voorbereiding van de jonge honden. ,,Ze trainen keihard en zeuren niet.’’

Vrije verdediger

Ruben Heeremans acteerde als vrije verdediger in de vijfmansdefensie. Hij moest de opbouw verzorgen. Het spel is hem op het lijf geschreven. De 18-jarige heeft namelijk iets dat veel spelers niet hebben. Een harde inspeelpass, een pass over dertig/veertig meter-op-maat, een goed schot en hij heeft lengte.

Heeremans werd gesecondeerd door aanvoerder Danny Hols en Morgan. Als wingbacks acteerden de eerste helft Franklin Lewis en Vincent Volkert.  Voorin waren Roy Castien en Sietse Brandsma de spitsen.

Castien

Het duel was nog geen halfuur onderweg toen Brandsma een goede loopactie maakte en wachtte op de pass. Castien ging voor eigen succes, kapte en draaide nog een keer en schoot de bal met zijn linker binnen.

Opbouw

Heeremans moest de opbouw verzorgen. Kritische tongen aan de zijlijn vonden de opbouw te traag.  Heeremans zou meer moeten indribbelen, risico’s nemen en zich vrij spelen. De vraag is of dat aan de tiener lag of ook aan zijn mede spelers. Op het moment dat de wingbacks Lewis en Volkert wél een loopactie maakten bediende Heeremans ze op maat.

Hij stond met een pass ook aan de basis van de tweede treffer, die de van Odin’59 gekomen Koen Tros scoorde. De 18-jarige mocht een uur blijven staan en werd toen gewisseld. In de tweede helft was het enige smetje dat hij in de omschakeling de diepgaande Franklin Lewis, die één-tegen-één stond op de middenlijn, over het hoofd zag.

GertjanTamerus wisselde gedurende de tweede helft het hele elftal en zag dat er in de jeugd nog meer groeibriljanten rondlopen. Een ruwe diamant kwam zelfs van de week aanwaaien uit Alkmaar. Noah Affolter kampte de afgelopen jaren met blessures en kon niet blijven bij AZ. De twintigjarige schijnt overal op rechts en links inzetbaar te zijn en verzorgde de assist voor de 3-0.

Bezienswaardigheid

Kayne Prins was de gevierde man. Ook Mehmet Yüksel deelde in de feestvreugde. Hij vormde na de rust, samen met Franklin Lewis de tweemansaanval. Mehmet Yüksel was vorig seizoen bij Onder- 21 met zijn individuele acties al vaak een bezienswaardigheid. De vierde treffer kwam op naam van Deron Payne, die een assist van Mehmet Yüksel afrondde. Zaterdag treft HFC Noordwijk.

Tekst: Peter Brink