Telstar en Sparta in (doelpuntloos) evenwicht

Twee monsteroverwinningen op Stormvogels (8-1) en IJmuiden(6-0), gevolgd afgelopen weekend door een duidelijke 6-0 nederlaag in Friesland tegen kersverse eredivisionist Cambuur gaven wellicht Andries Jonker en co nog geen duidelijk beeld over de kwaliteiten en knelpunten binnen zijn selectie.

Een poging om Toine van Huizen te contracteren, liep op niets uit. Van Huizen, die met de Graafschap promotie miste en weg mocht, gaf aan dat F.C. Dordrecht slagvaardiger handelde en hem meer perspectief bood.

Vanmiddag kwam Sparta op bezoek in Velsen-Zuid en startte in de basis met een stuk of zeven spelers die vorig seizoen prima presteerden, zelfs bijna Europees voetbal haalde en de verrassing was van de eredivisie na een succesvolle tweede competitiehelft. Op het uur zouden de rivalen resp. 10 en negen spelers wisselen. Alleen voormalig Witte Leeuw Reda Kharchouch maakte de volle negentig minuten mee. Een kleine 200 fans hadden zich met een verplicht testbewijs langs en door de ingang gewurmd en gingen er eens lekker voor zitten met een drankje binnen handbereik.

Zij zagen voor rust een duel zonder veel strijd op het middenveld. De ploegen lieten elkaar, vooral op het middenveld, naar hartenlust combineren, waren uiterst vriendelijk voor elkaar en erg veel niveauverschil was er niet te bespeuren. Telstar kreeg een drietal mogelijkheden maar konden de Sparta-goalie niet verontrusten. De Spartanen opereerden stroperig, kregen nog wel een paar dotten van kansen maar zagen dat de absolute uitblinker aan Telstar-kant, keeper Trevor Doornbusch, een vijftal keer een behoorlijke sta-in-de-weg was met uitstekende reflexen en energieke, soepele duikpartijen.

Na rust kwam Telstar, op een kopbal van Glynor Plet na, aanvallend niet meer door en zag Sparta laat twee dotten van kansen om zeep helpen. Op het uur een bijzonder moment: Telstar wisselde tien veldspelers en Sparta bracht negen verse krachten binnen de lijnen. Een ware exodus en het leek wel ijshockey. Het veldspel en kijkspel werd er daarna niet beter op. Sparta koesterde veel balbezit maar creëerde weinig tot niets. Telstar ontbeerde stootkracht voorin en kwam te weinig door over de vleugels. Lukte dat een keertje wel, dan was de voorzet te zacht of te hoog en niet op maat.

Verbeterpuntjes voor een selectie die nu al getalsmatig behoorlijk op orde lijkt. Het finetunen kan beginnen met nog 24 dagen te gaan want al op 6 augustus wacht thuis degradant F.C. Emmen voor de ouverture.

Hans Akkerman