Jack's League

HFC doet mee om bovenste plaatsen. Tactiek tegen Jong Sparta pakt goed uit

Meteorologen staan voor een raadsel. De storm raasde twee dagen over het complex van HFC, de wind teisterde de spelers én de fans. Winter in optima forma. Maar bij HFC stond dit weekend alles in bloei en brak de lente aan. Het team van Gertjan Tamerus was tactisch de meerdere van Jong Sparta en staat nu op een punt van de tweede plaats. En HFC-zaterdag stuntte een dag eerder al tegen Olympia Haarlem en is koploper.

HFC miste tegen de Rotterdammers de geblesseerden Déron en Desevio Payne, de zieke Oscar Wilffert en Franklin Lewis. Tamerus goochelde wat met zijn opstelling, posteerde Jim Hulleman weer centraal in de defensie, schoof André Morgan door naar de rechtsbackpositie en  had weer een degelijke ploeg op het veld staan.  Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. Voorin koos hij voor Sietse Brandsma en Mehmet Yüksel en Jordy Hilterman was de man achter de twee spitsen.

Door de storm begon de authentieke tribune te kraken en besloot de arbiter het duel op veld 3 te spelen. Onder de fans veel spelers van zaterdag-1, de jongens die ooit dromen om een plek in het eerste te bemachtigen en zaterdag al hun visitekaartje afgaven.

HFC bleek het beste om te gaan met de omstandigheden,daar waar het lichtvoetige en jonge Sparta als favoriet werd gezien op het kunstgras daar hanteerde HFC meer en meer de lange bal en de bezoekers kwamen mede daardoor niet in hun spel.

Mehmet Yuksel was ook ooit een talent in de Onder-19 en Onder-21 en heeft de stap naar het eerste al gemaakt. En ontpopt zich meer en meer tot een volwaardige basisspeler. Hij  opende vlak na de rust de score na een pass-op-maat van Vincent Volkert

Voor zijn positie is HFC nog op zoek naar versterking en de bij Noordwijk vertrokken revelatie Joost van den Boogaard zou een optie kunnen zijn. Al gaf hij van de week aan het liefst weer als linksbuiten te willen acteren.

Een minuut na de eerste goal verdubbelde Jordy Hilterman de score. De 25-jarige kan als spits en middenvelder uit de voeten en heeft aangegeven door zijn werk een andere ploeg te zoeken. Hij leek al bijna rond maar twijfelt toch nog. ,,In kan promotie maken op mijn werk, maar dan moet ik maandag, woensdag en vrijdag in de avond werken. Dan mis ik een training. Ik sta nog in dubio, maar ik wil er graag drie keer per week bij zijn. En op maandag lukt dat nu niet.’’

De trainer gaf na afloop aan dat hij hem absoluut niet kwijt wil. ,,Hij heeft ook in bijna alle oefenduels gescoord’’, zei trainer Tamerus. ,,Ik houd hem er graag bij.’’

Werk dus voor TD Sander Vink om een creatieve win-win-situatie te creëren.

Breekijzer

Sparta maakte het HFC nog wel moeilijk met aanspeelpunt en breekijzer Pepijn Doesburg en daaromheen vooral lopende spelers. Marouane Afaker ging in plaats van linksbuiten achter de spits spelen.

Met succes. in de 65e minuut schoot Marcus Scholten de aansluitingstreffer binnen. HFC won echter verdiend en verzuimde om nog meer afstand te nemen.

Toppers

Komende weken wachten de toppers tegen Katwijk – TD Cees Bruinink volgde het gehele duel – en AFC. De kans dat de 16-jarige Tom Carbaat dan weer op de bank zit is afhankelijk van het herstel van de Payne-broers en Oscar Wilffert.

Carbaat is een voormalig jeugdspeler van AZ waar hij linksback speelde en de penalty’s nam ,,Ik zie in hem een centrale verdediger. Hij heeft een paar keer meegedaan in oefenduels en meegetraind. De groep accepteert hem ook, dat zegt veel. Zaterdag scoorde hij nog voor Onder-17’’, zegt de trainer.

Maar er is meer goed nieuws te melden uit Haarlem. Na een maandenlange lobby hebben ex-Telstar-prof Vincent Regeling en zijn broertje Rik Regeling- ex-AZ, zich overgeschreven naar de Koninklijke. ,,Ze trainen mee en willen kijken of ze het weer leuk vinden. Ze komen sowieso nog niet in actie.’’

Milano Groenbast zat wel bij de selectie. Zijn maatjes bij HFC-zaterdag Ruben Heeremans en Duke Verduin stonden langs de lijn toen ze Groenbast opeens zagen opduiken. ,,Ik werd om 11.30 uur uit mijn bed gebeld. HFC aan de lijn of ik bij het eerste wilde aansluiten.’’

Franklin Lewis had zich toen net ziek gemeld. Op de bank zat naast Groenbast een andere aanvaller. Zijn naam Roy Castien, 12 kilo lichter dan in het verleden,. Hij viel wél in.

Hij zag doelman Rijk Janse te ver voor zijn goal staan en gaf bijna zijn visitekaartje af. Zoals hij dat ook in augustus deed toen HFC bij Jong Sparta oefende en hij in de eerste helft onzichtbaar was maar na de rust een raket afvuurde, die doel trof.

Na afloop zei Gertjan Tamerus. ,,Mehmet Yüksel heeft zich goed ontwikkelt en scoort. Roy is op de goede weg en wij helpen hem daarbij.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols