Haarlemse Finn Berk leeft zijn droom

Voor veel jongens is het een lang gekoesterde droom: profvoetballer worden. Voor de Haarlemse Finn Berk is deze droom realiteit. De negentienjarige verdediger speelt momenteel bij Cambuur Leeuwarden en maakt grote stappen. Hij is toegevoegd aan de officiële selectie en heeft zijn debuut bij de hoofdmacht al gemaakt in een oefenwedstrijd. Het klinkt als een sprookje, maar Berk heeft hier keihard voor moeten knokken.

Toen Berk zeven jaar was maakte hij de overstap van Onze Gezellen naar HFC Haarlem. Na drie seizoenen ging de club failliet en werd hij opgepikt door AZ. Een nieuw leven begon. Een leven wat acht seizoenen duurde, want op zijn achttiende kreeg Finn te horen dat hij helaas toch niet goed genoeg was om een officieel profcontract te tekenen. “Ik heb mijn leven acht jaar compleet omgegooid. Terwijl vrienden van mij wekelijks naar feestjes gingen en een groot sociaal leven konden opbouwen bestond mijn leven elke dag uit voetbal. Elke dag van de week trainde ik en daarnaast zat ik op school. Ik ga niet uit, drink geen alcohol en heb alles opgegeven om profvoetballer te worden. Zeven jaar lang heb ik bij AZ alles gespeeld tot er het laatste jaar jongens kwamen die beter werden bevonden. Als je dan na zo’n lange tijd hoort dat je afvalt, dan voelt dat als een klap in je gezicht.”

Nadat Finn moest stoppen bij AZ heeft hij lang gedacht aan stoppen. Met hulp van zijn zaakwaarnemer kon hij wel naar een aantal clubs, maar het vertrouwen was verloren. “Ik kon naar Vitesse en ADO maar dan had ik mijn leven weer compleet moeten omgooien. Dan had ik moeten verhuizen zonder dat ik wist of ik het uiteindelijk ging redden. Ik heb er toen gelukkig toch voor gekozen om te blijven voetballen, maar dan op een iets lager niveau en iets dichter bij huis. Bij Almere City wist ik dat ik aan spelen toe zou komen en kon ik vergeleken AZ toch net een stapje terugdoen. Ik moest wel door. Ik heb mijn hele leven alles gegeven voor het voetbal. Ik heb geen wereldtechniek of super talent, ik heb er altijd harder voor moeten werken dan anderen. Als je dan verliest dan doet dat extra veel pijn, en dus weigerde ik te verliezen. Bij Almere pakte ik de draad weer op, wat al snel leidde tot een transfer naar Cambuur. “

Ondanks dat Cambuur Leeuwarden ook ver weg was, besloot Finn de stap te zetten. Na de eerste training bij Jong Cambuur werd hij tot zijn eigen verbazing al meteen gevraagd om de dag erna met het eerste te trainen. Het ging allemaal onwijs snel. “Vier juli kwam ik aan voor de eerste training bij jong, vijf juli trainde ik met het eerste en zes juli maakte ik in een oefenwedstrijd mijn debuut bij de hoofdmacht. Ik heb zestig minuten mogen spelen. Dit voelde als een beloning voor al het harde werken. De trainers daar geven mij vertrouwen, de sfeer in de groep is leuk en ik mag nog steeds wekelijks meetrainen met het eerste. Al twee keer heb ik tijdens een officiële wedstrijd op de bank gezeten. Het is wachten op mijn debuut in de Keuken Kampioen divisie, als dat dit seizoen nog lukt dan ben ik een blij man.”

Tekst: Daan Schoonderwoerd

Foto: SC Cambuur