Gertjan Tamerus geniet in Haarlem en IJmuiden

In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer wist Gertjan Tamerus vriend en vijand te verassen door met Koninklijke HFC als vierde te eindigen in de Tweede Divisie. Een seizoen waar volgens hem alles op de juiste plek viel. Ook dit jaar doet de Koninklijke het goed in de competitie en kreeg Tamerus er zelfs een tweede trainersrol bij. Als assistent van Andries Jonker is hij nu werkzaam bij Telstar. Net als vele andere trainers zit ook deze voetballiefhebber nu thuis. Wij blikken samen met hem terug op een mooie start van zijn trainersloopbaan.

Nadat Tamerus zijn profcarrière had beëindigd speelde hij nog enkele seizoenen voor de hoofdmacht van Koninklijke HFC. Als trainer was hij daar vier seizoenen verantwoordelijk geweest voor de toenmalige A1 voordat hij vorig jaar de kans kreeg om te startte als hoofdtrainer bij de Haarlemmers. Dit bleek een droomstart van zijn trainerscarrière. De Haarlemmers deden lange tijd mee om het kampioenschap en speelden menig ploeg van de mat, iets dat de club dit seizoen soms tegenwerkt.

“Als clubs hier voorheen op bezoek kwamen dan werden wij negen van de tien keer onderschat. Het clubje met de laagste begroting van de Tweede Divisie, daar moest je gewoon van winnen. Dit heeft vorig jaar misschien wel in ons voordeel gewerkt. Wij wisten als team wat we konden en dat wij echt bij de betere ploegen uit de competitie hoorden, maar andere clubs bleven ons lange tijd onderschatten. Na vorig seizoen gebeurd dit nu niet meer. Andere teams nemen ons serieuzer en bereidden zich voor op een ploeg uit het linker rijtje, dat is mentaal gezien echt heel anders. Voor is ons geeft dit dus meer tegenstand.”

Koninklijke HFC was ook nog actief in de KNVB beker en speelde eind oktober thuis tegen Telstar. Een wedstrijd die, gezien het goede spel van de thuisploeg, onterecht werd verloren. “Een week voor de wedstrijd werd ik opgebeld door Andries Jonker, wiens telefoonnummer ik nog had uit mijn tijd als profvoetballer. Ik dacht dat hij misschien wat wilde doornemen over de aanstaande wedstrijd, maar het werd een heel ander gesprek.”

“Hij vertelde dat zijn assistent zijn functie had neergelegd en dat hij in mij wel de nieuwe opvolger zag. Een hele eer, al heb ik wel even getwijfeld. Ik was overdag ook werkzaam bij Ajax, dat misschien wel de beste jeugdopleiding van Europa is. Deze functie moest ik naast mij neerleggen als ik voor Telstar koos. Maar bij Ajax zat ik al drie seizoenen en een functie binnen het betaalde voetbal leek mij een mooie volgende stap. Een week later stond ik dagelijks op het veld in zowel Haarlem als IJmuiden. Het is allemaal heel snel gegaan.”

Helaas ligt het voetbal momenteel stil, maar ondanks dat kende Tamerus fijne maanden bij de profs van Telstar. “De samenwerking met Jonker en de rest van de staf gaat erg goed. Jonker is een fantastische trainer van wie ik veel kan leren, maar hij laat mij ook lekker mijn ding doen. Zo vullen wij elkaar ideaal aan. Bij HFC nemen wij ook alles erg serieus en trainen daar eigenlijk, kijkend naar de intensiviteit van de trainingen, ook op professioneel niveau. In dat opzicht verschilt het eigenlijk niet zoveel. Wel ben ik elke dag met voetbal bezig en heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Iets waarvan ik altijd heb gedroomd.”

Ondanks dat de Haarlemse oefenmeester pas twee seizoenen actief is als trainer kon hij al rekenen op interesse van andere clubs. Ondanks dat blijft Tamerus nuchter en zal hij HFC niet zomaar inruilen. “Ik ben pas net begonnen als trainer, wordt deze zomer voor het eerst vader en heb het ontzettend naar mijn zin bij zowel HFC als Telstar. Wat de toekomst brengt kan ik nu nog niet voorspellen. Ik zal altijd openstaan voor uitdagingen, maar zolang ik die hier in Haarlem ook nog zie zal ik niet zo snel vertrekken. Laten we nu eerst hopen dat we allemaal gezond blijven, en elkaar zo snel mogelijk weer op het voetbalveld zien. Want al is voetbal maar een bijzaak, ik mis het wel.”

Tekst: Daan Schoonderwoerd

Foto: Voetbal in Haarlem