Finn Berk verruilt Cambuur voor Duitse Greifswalder

Ondanks de coronacrisis op je twintigste de overstap maken naar het buitenland is maar voor weinig talenten weggelegd. Voor de jonge Haarlemse profvoetballer Finn Berk werd deze droom afgelopen week toch werkelijkheid. Hij verruilde (Jong) Cambuur voor het Duitse Greifswalder. Ondanks zijn twijfels besloot hij de kans met beide handen aan te pakken. “Waar ik al die jaren keihard voor heb gewerkt wordt nu echt werkelijkheid, ik mag mijzelf officieel een full-time prof gaan noemen.”

De Haarlemmer timmert de laatste jaren hard aan de weg en mocht zich vorig seizoen aanvoerder noemen van het beloften elftal. Berk was dicht bij zijn debuut in de Jupiler League tot een vervelende blessure zorgde voor een periode vol frustratie. Dit zorgde er uiteindelijk zelfs voor dat de club en hij in conflict raakte, wat hem zijn aanvoerdersband kostte. Toen hij via zijn zaakwaarnemer hoorde dat er interesse was vanuit Duitsland besloot Berk ons kikkerlandje te verlaten en tekende hij een tweejarig contract bij Greifswalder, spelend in de derde divisie van Duitsland.

“Ik mocht een week langskomen om mee te trainen en om te kijken of beide partijen ook daadwerkelijk de deal wilde doorzetten. Het niveau is te vergelijken met Cambuur en dus pakte ik alles redelijk snel op. Roland Kroos, vader van Toni Kroos, is trainer van de club en hij gaf mij meteen een goed gevoel. Hij zei dat als ik een jaar goed zou werken ik volgend seizoen de stap kon maken naar tweede Bundesliga club Hansa Rostock, waar hij ook in het bestuur zit.  Als je na een week al zoveel positiviteit en vertrouwen voelt dan helpt dat natuurlijk wel bij je keuze. Thuis heb ik dan ook de knoop doorgehakt en besloten dat ik de overstap zou maken.”

Naar eigen zeggen is Berk een echt moederskindje en dus zal de overstap niet altijd even makkelijk worden. Gelukkig gaat zijn vriendin Phebe met hem mee. “Als zij niet was meegegaan weet ik niet of ik de stap had aangedurfd, je zit daar dan toch helemaal alleen. Phebe kon het regelen met haar studie en via de club heeft zij ook meteen werk gevonden. De club heeft ook al voor een huisje gezorgd en dus kunnen wij samen echt beginnen aan een nieuw leven. Een leven als profvoetballer.”

Tekst: Daan Schoonderwoerd