Algemeen

Des Kunst kan na Zweeds avontuur tekenen bij Katwijk, maar droomt nog van een BVO

IJmuidenaar Des Kunst vertrok anderhalfjaar geleden met zijn vriendin Tess naar Zweden. Het kleine Varberg BoIS speelde op het hoogste niveau, stond voorlaatste en kon Kunst gratis overnemen van Jong AZ.  De nu 23-jarige aanvaller heeft veel geleerd in Zweden. Vooral wat niet bij hem past. ,,Ik kom het beste tot mijn recht in een ploeg die verzorgd voetbal speelt.’’

Contract

In anderhalf seizoen bij Varberg BoIS leverde Des Kunst één assist af. Hij tekende daar voor 2.5 seizoen maar onlangs werd het contract ontbonden. ,,In wederzijds overleg. Mijn stijl van spelen past niet bij het spelen van de lange bal en zij hadden ook liever een ander type speler.’’

Zweden

Kunst kwam in het stadje, dat hij qua grootte vergelijkt met IJmuiden, een heus vreemdelingenlegioen aan voetballers tegen. ,,Er liepen spelers uit Albanië, Kosovo, Zuid Afrika, Bosnië, Kroatië en Ghana. We speelden divers systemen. 5-3-2, 4-3-3 en 4-4-2.

De trainer hield van door wisselen, we hadden een grote selectie. In het begin gooide hij me meteen voor de leeuwen, maar sportief heb ik mijn draai niet kunnen vinden. Varberg BoIS speelt dan wel op het hoogste niveau de faciliteiten waren toch minder dan ik bij AZ gewend was.’’

 

boekhouder almere

Vogels

Bij zijn oude club Stormvogels houdt hij zijn conditie op peil. ,,Even lekker trainen met mijn vrienden. Met Melle Springer heb ik bij AZ alle jeugdteams doorlopen. Daar groeiden we op met verzorgd voetbal van achter uit. Ik speel het liefst tussen de linies als 9.5.’’

Assistent-trainer Marcel Looij kent Des Kunst goed en zegt. ,,Hij kwam in november, nadat hij terugkeerde uit Zweden, bij ons ‘aanwaaien’, nadat hij contact had gezocht met Patrick Krop. Het kwam niet geheel uit de lucht vallen, daar hij in het verleden vanuit Stormvogels D2, als 2e jaars E-pupil de overstap maakte naar AZ.

Vogels

Bij Stormvogels spelen nog veel van zijn vrienden en Des nam zelf het initiatief om contact te leggen, om zijn conditie op peil te houden.  Wat opviel in de trainingen die Des maakte, was dat hij een fitte indruk achterliet, en vooral een positieve instelling had. Tijdens de trainingen liep hij er niet de kantjes af en was hij gretig in zowel korte, als grote(re) partijen. Met loopjes, waar de gemiddelde voetballer vaak een hekel aan heeft, gaf hij het juiste voorbeeld. Ook na trainingen deed hij nog de nodige arbeid. Voor hem is te hopen dat er snel een club aandient, van een hoger niveau, alhoewel men in IJmuiden misschien op meer hoopt.”

 

 Oefenduel

Katwijk toonde interesse in de IJmuidenaar. De club staat tien punten achter op koploper AFC en zag Lars Weistra onlangs stoppen, terwijl het contract van Hugo Botermans werd ontbonden. ,,Ik heb een oefenduel met Katwijk gespeeld tegen de oud-profs onder leiding van Ali Boussaboun.’’ Wat in Zweden niet lukte was op de Krom weer aanwezig. ,,Ik scoorde twee keer en had twee assists. We wonnen met 8-1 en kan ik zo een contract tekenen. Ze hebben me een verbintenis voor een half jaar, 1.5 jaar en 2.5 jaar voorgelegd.

Het ziet er allemaal goed uit en ze spelen ook het soort voetbal waar ik het beste tot mijn recht kom.’’

Tot klinkt er een lichte twijfel in zijn stem. ,,Ik zal niet meer zo snel richting Scandinavië gaan om te voetballen, maar ik wil wel prof blijven. Ik heb nog tot 31 januari om te beslissen.’’

 Debuut

Op 12 oktober 2018 maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal tegen Roda JC, maar speelde in 2016 al voor Jong AZ, dat destijds in de Tweede Divisie acteerde.

Foto AZ.nl