Columns

Daan’s column: Waar zijn de sportliefhebbers in het kabinet?

Het was een treurige bedoening langs de voetbalvelden afgelopen weekend. Door het hele land was het stil op de normaal zo levendige voetbalterreinen. Ik ben zelf na twintig weken nog steeds herstellende van een corona infectie dus ik onderschat dit virus zeker niet. Maar de nieuwe regels voor sportverenigingen slaan helemaal nergens op. Het laatste beetje entertainment dat er in het weekend nog was is er nu ook niet meer.Ā Ā 

Normaal gesproken ben ik al vroeg in de ochtend aanwezig om het eerste warme kopje koffie van de dag te halen in de kantine. Voordat ik zelf met mijn team op pad moet zijn er altijd wel een aantal leuke wedstrijdjes te bekijken. Met je vrienden op zaterdagochtend bijkomen van de nacht ervoor en genieten van alles wat bij een voetbaldag komt kijken, dat is een echte zaterdag.

Deze zaterdag begon anders. Nadat ik met 300 man in de Albert Heijn had gestaan om alvast een broodje te halen -het broodje kroket moest ik deze week wegens sluiting van de kantine aan mij voorbij laten gaan- reed ik naar de club. Bij aankomst leek niks op een gezellige zaterdag. Lege velden, geen koffie in de kantine en niet die vaste vriendengroep met wie er gezellig naar een wedstrijd kon worden gekeken.

Dat het kabinet moet ingrijpen na de wederom stijgende besmettingen is volkomen logisch, maar dat zij de (amateur)sportclubs en sportliefhebbers zo hard straffen slaat werkelijk nergens op. Want kan het kabinet de burger uitleggen waarom je met zeshonderd man wel in een kerk mag staan zingen, terwijl je langs een voetbalveld van gemiddeld 100 meter lang niet als ouder naar je zoontje of dochter mag kijken? Als je ergens de 1,5 meter afstand kan behouden dan is het wel langs een voetbalveld, in de buitenlucht. Ook de sluiting van kantines is een niet uit te leggen maatregel. De complete horeca mag de gehele dag open zijn, maar de sportkantine, waar je normaal gesproken niet blijft hangen maar enkel wat drinken haalt voor langs het veld, moet worden gesloten.

Veel amateurclubs zijn afhankelijk van hun kantine omzet en zijn echt wel bereid creatief in oplossingen te denken. Wat dacht je van een buitenbarretje waar de koffie geschonken kan worden? Of er wordt een barbecue neergezet waardoor toch nog dat broodje hamburger kan worden gemaakt zonder dat mensen bij elkaar in Ć©Ć©n ruimte staan. Het is niet uit te leggen dat leerlingen met zestienhonderd man in een schoolgebouw mogen staan, sporters wel in het veld met elkaar in contact zijn maar je de velden voor toeschouwers sluit.

Waarom geen maximum op het bezoekersaantal? Waarom geen creatieve oplossingen zoals bij de horeca? Waarom worden de voorzitters van clubs niet bij elkaar geroepen om mee te denken? Er wordt denk ik vergeten hoe belangrijk een vereniging kan zijn binnen een dorp of gemeenschap. Wat een maatschappelijke waarde het heeft met haar vele vrijwilligers die leven voor hun cluppie. Veel mensen om mij heen gaan maar wat anders doen op hun vrije zaterdag. Een vaste barmedewerker weet al wat zij gaat doen. ” Ik ga maar naar de Ikea , want daar mag je met een paar honderd man nog wel naar binnen.”

Op de vraag waarom deze maatregelen niet beter worden overwogen vind ik helaas geen antwoord, maar het is duidelijk dat de overheid weinig feeling heeft voor wat voor veel mensen de belangrijkste bijzaak in het leven is, voetbal.

Daan Schoonderwoerd