Daan: Ryan Babel is de Famke Louise van Oranje

Er zijn maar weinig goede coaches die talenten echt op waarde weten te schatten. Zo blies Koeman ooit de carrière van Graziano Pellè nieuw leven in toen hij hem zonder goede reden als spits in Feyenoord liet spelen. Wist Van Gaal allang dat Ruud Vormer ooit de gouden schoen in België zou winnen en zag Mark van Bommel in Ihattaren wat Roger Schmidt niet ziet. Frank de Boer ziet in Ryan Babel ook een potentieel goudhaantje. Op basis van wat is alleen de vraag, maar dat ziet de ‘gewone’ analyticus gewoon verkeerd.

Babel zit wederom bij de selectie van het Nederlands elftal. Dat de Boer bijzondere keuzes maakt (Bizot in plaats van Bijlow, geen Botman wel Veltman, geen Gravenberg en Haps) is over het algemeen bekend. Maar de keuze van Ryan Babel is werkelijk niet te begrijpen.

Babel is een beetje de Famke Louise onder de voetballers. Elke keer als je denkt dat je er eindelijk vanaf bent, keert het fenomeen toch weer terug. Dacht je dat Nederland voor eeuwig verlost was van Famke na haar dramatische optreden in Jinek, hielp vader des vaderlands Diederik Gommers haar er weer bovenop. Toen Famke na een week en vele talkshowoptredens later ook brak met Gommers werd zij benoemd tot nationaal leescoach (want Famke is een literair kenner, dit begrijpen wij als ‘normale mensen’ alleen niet).

Net toen je dat nieuws ook eindelijk verwerkt had ging het uit met haar relatie en was Famke weer niet weg te slaan van de tv. Famke heeft een talent. Zij is namelijk altijd en overal. Ook al doe je veel moeite om hem te ontlopen, ook Ryan Babel blijft je altijd achtervolgen. Babel verft zijn haar roze. Babel heeft het aan de stok met Quote hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck. Babel zorgt voor ophef na bizarre corona tweet. Babel nagelt twaalfjarige jongen aan de schandpaal. Zomaar wat voorbeeldjes van ons multitalent. Maar het opvallendste nieuwtje van deze week was wel deze. Ik citeer: “ Babel zit bij selectie Nederlands elftal.”

Het zou natuurlijk kunnen dat Frank de Boer advies heeft ingeroepen van Famke Louise. Zij is immers de allesweter van ons land. Of dat hij in Babel de nieuwe Lewandowski ziet, maar ik als simpele stukjesschrijver kan er met mijn hoofd niet bij. Babel scoort al jaren nauwelijks. Is sloom, oud, speelt zonder dreiging en voegt simpelweg niks toe aan dit Nederlands elftal.

Op basis van wat is de man opgeroepen? Zou het door zijn roze haar komen? Door zijn superstatus in Turkije ( zeven wedstrijden, één goal) of ziet Frank de Boer in hem wat geen ene andere Nederlander ziet, namelijk kwaliteit. Of is Babel dan toch die onbegrepen wereldvoetballer die zijn hoogtijdagen ondanks zijn leeftijd nog gaat beleven?

Frank de Boer voegt zicht langzaam toe aan kamp Babel en Famke Louise. Over laatstgenoemde trouwens al vijf dagen geen nieuwtje, het schijnt dat ze aan het daten is met Ryan Babel.

Daan Schoonderwoerd