Vierde Divisie

Arno Dijkstra beslist ‘’voetbalfeest’’ in Heemstede

Een verdienstelijk 1-1 gelijkspel in de ouverture uit tegen Purmersteijn dat al een paar jaar tegen de top van de Vierde Divisie aanschurkt. Zaterdagmiddag op het ietwat aparte tijdstip van 13.00 uur kwam A.R.C. uit Alphen aan de Rijn op bezoek.

Al jaren getraind door Mark Evers, zoon van vader Simon die bij H.B.C. het tweede team onder zijn hoede heeft. Wat A.R.C. sportief wil is glashelder: ’’Een periodetitel en het liefst een kampioenschap,’’ meldde Mark Evers bij de uitreiking van hun presentatiegids en ook het bestuur deelde in de bestuurskamer volmondig die brandende ambitie.

Maar Arno Dijkstra had wel zin om wat zand te deponeren in de ‘’A.R.C.-motor’’ want door zijn hattrick beleefde H.B.C. een wel héél bijzondere en prachtige voetbalmiddag. ’’Uitgewoond maar in de tweede helft hadden we het aardig onder controle hoor,’’ analyseerde middenveld motor Zeno van Ooijen vlak na afloop.

Een juiste constatering. De gasten vlogen met name voor rust over het veld, waren constant in beweging, zagen hun wingbacks regelmatig doorkomen en vonden alleen keeper Bram Verhage op hun weg die met drie formidabele saves A.R.C. in mineur dompelde. Of een verdediger wist met een perfect getimede tackle verder onheil te voorkomen in een ware voetbalthriller waar alles inzat wat voetbal zo speciaal en aantrekkelijk maakt.

En hoe zat het met de aanvallende intenties van H.B.C.? Er waren wel wat kansjes maar de toegenomen handelingssnelheid de Vierde Divisie, daar moesten ze voorin nog wel even aan wennen. Op een perfect moment vlak voor rust dan toch de bevrijdende openingstreffer. Een strakke corner van Jesse van Loon vond het hoofd van Arno Dijkstra en die tekende met een harde en geplaatste inzet voor 1-0.

‘’Club zit in een flow’’

Voorzitter Piet Soomer, op zijn karakteristieke plekje schuin achter de goal van A.R.C., terzijde gestaan door de immer kritische ‘’herenclub’’ was natuurlijk een meer dan tevreden man maar had wel door dat deze tegenstander van een behoorlijk niveau was. ’’Ze zijn optisch beter maar wij kunnen ook wel wat hoor. Het is in deze klasse wel aanpoten hoor en dit zijn heuse leermomenten voor ons. Elke keer weer opnieuw verwacht ik want wat een intensiteit vandaag zeg. We willen consolideren en bouwen dit seizoen. De promoties hebben onze club een prachtige boost gegeven. Meer supporters langs de lijn, we gaan het clubhuis upgraden, de sponsoren melden zich soms spontaan en de club zit duidelijk in een opwaartse spiraal. Hoop dat we het duel over de streep kunnen trekken want A.R.C. speelt goed en is heel taai,’’ oordeelde de voorzitter, net op het moment dat A.R.C. vlak na rust optimaal profiteerde van een oneffenheidje in de defensie van H.B.C.

De gasten namen geen genoegen met een remise maar gingen teveel mee in het hoge tempo waardoor de zorgvuldigheid van hun passing te wensen overliet. Halverwege het tweede bedrijf was het opnieuw targetman Arno Dijkstra die met een lepe, niet zo harde maar geplaatste kopbal H.B.C. aan de leiding bracht; 2-1.

Arno Dijkstra slaat toe

De irritatie nam hand over hand toe, vooral bij de gasten waardoor hun spel onzorgvuldiger werd en het wisselen van twee belangrijke spelers droegen ook al niet bij tot meer creativiteit en snelheid over de flanken.

De H.B.C. -afweer stond als een huis, ondanks dat de pressing van Alphense kant soms mythische vormen begon aan te nemen. Toen was daar vanuit het niets in 90+7 (!) wederom ‘’goudhaantje’’ Arno Dijkstra. Invaller Lorenzo de la Rosa (ex-Lisse) stak de topscorer slim weg en die verschalkte met een listige boogbal de keeper van A.R.C. voor de derde maal; 3-1.

Volledig gesloopt maar dolblij reageerden de H.B.C, ers op het bevrijdende laatste fluitsignaal. Met vier punten uit twee duels tegen twee gerenommeerde tegenstanders is de formatie van Jasper Ketting voorlopig spekkoper en is het besef wellicht daar nu al dat het wel eens een heel leuk (debuut)seizoen kan gaan worden.

Hans Akkerman

Foto: voorzitter Piet Soomer

Video: Beute Video Analyses