Voetbal in Haarlem

Ap: Wordt het Zilveren Trawler Toernooi nog wel serieus genomen?

aug 29, 2021
Ap-Ras-Voetbal-in-Haarlem

Al wekenlang werd in de vishal en de haven van IJmuiden gesproken over het Zilveren Trawler toernooi bij Stormvogels. Een traditioneel toernooi wat begon in de jaren ’60 met als inzet een replica van een trawler geschonken door enkele rederijen.

De nodige gerenommeerde clubs uit havenplaatsen namen deel zoals Katwijk, Spakenburg en Quick Boys. Nadat een club dit toernooi 3 keer achter elkaar won mochten zij deze Zilveren Trawler houden wat ook het einde van het toernooi inhield. Eind jaren ’90 kochten enkele sponsoren van Stormvogels de Zilveren Trawler van de club op en begon het toernooi weer in 1998. De Zilveren Trawler staat sindsdien in het IJmuider Zee- en Havenmuseum. Toen Stormvogels in 2015 de stap van zondagnaar zaterdagvoetbal maakte gingen de regionale clubs IJmuiden, Velsen en VSV deelnemen.

De organisatie van Stormvogels was er klaar voor, scheidsrechters waren geregeld, de goals stonden weer op de velden, de lijnen waren weer getrokken, de voorraad van de kantine was weer aangevuld, de vrijwilligers stonden te popelen want na lange tijd kon er weer gevoetbald worden en dat moest een feestje worden.

Ook dit jaar waren de clubs tijdig uitgenodigd en zeiden deelname toe. Een week geleden meldde Velsen dat zij geen team op de been konden brengen (regelde zelf een vervangend team en dat werd EDO O-23), IJmuiden deed mee met een niet-representatief team en VSV kon een half uur voor aanvang van het toernooi maar 6 man op de been brengen. Stormvogels was, terecht, not amused maar The Show Must Go On en de wedstrijden werden omgezet

De reden waarom er veel spelers niet wilde deelnemen was snel gevonden. Zij gaven de voorkeur voor deelname aan de 24ICE Beach Soccer CUP 2021 op het strand van IJmuiden. Dit toernooi zou in juni plaatsvinden maar door de Corona ging dat niet door. De nieuwe datum, miscommunicatie binnen clubs, eigen belang van spelers en de festiviteiten rond dit toernooi gooide roet in het eten van Stormvogels. Minder publiek, minder kantine omzet en een gedevalueerd toernooi. Erg jammer en Stormvogels zal zich gaan beraden over de toekomst van dit mooie traditionele toernooi en welke clubs daaraan zouden kunnen gaan deelnemen.

Van Stormvogels was het overgrote deel van de selectie aanwezig en zij werden winnaar van het toernooi.